B&B och hotell i Skåne – 10 tips på charmiga boenden

Om man reser till Skåne behöver man inte direkt jaga ihjäl sig för att hitta charmiga hotell eller bed & breakfast. Under våra besök nere i södra Sverige har vi lyckats hitta allt från bondgårdar, betongklädda rum mitt i stan och härliga korsvirkeshus med flera hundra år på nacken. I det här inlägget tipsar jag om några av de B&B och hotell i Skåne som vi haft minst en natt på, från Österlen till Malmö. Har du egna erfarenheter eller tips, lämna gärna en kommentar längst ner!

Cocoon Meetings, Degeberga

Tystnaden som uppstod när vi klev in i vår kokong måste upplevas. Här finns ingen brus från elektriska prylar eller någon luftkonditionering som stör. Det enda man kan lyssna till är den sprakande brasan i kaminen och vind som leker i trädkronorna utanför. Undrar om inte det här är den bästa hotellnatten jag haft någonsin, sett till sömnkvalitet!

Cocoon Meetings ligger utanför Degeberga, knappt tre mil söder om Kristianstad, och från höjden har man fina vyer med bland annat Östersjön långt där borta. Perfekt ställe för den som vill varva ner!

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Tystnad och elfritt på Cocoonmeetings

Hotell Hanöbris i Kivik

Det är som att kliva rakt in i 60-talet när man öppnar dörren till Hotell Hanöbris mitt i Kivik. Bortser man från helkaklade badrum och platt-tv så är resten en härlig retroresa 60 år tillbaka i tiden. Frukosten är lokalproducerad och kvaliteten är riktigt bra och personlig favoritplats blev det stora vardagsrummet på övervåningen. Dessutom har merparten av rummen egen balkong eller terass, vilket så klart är ett lyft.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Hanöbris i Kivik - ett av många hotell i Skåne

Torsborgs Gård, Simrishamn

Utkastad på en liten höjd utanför Simrishamn ligger den här fantastiskt vackra gården med anor från 1860-talet. Här går det att hitta rum i olika former, både med stenväggar eller snedtak om man bor på andra våningen. Frukosten äts sedan i en härlig lokal med öppen spis och efteråt kan man ta en sväng i trädgården och blicka ut över landskapet och Östersjön en bit bort. Den skånska idyllen i sitt esse om ni frågar mig. Lägg på fantastisk service och härligt bemötande så är det här ett ställe jag kan rekommendera!

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Torsborgs Gård, Simrishamn

Stationen Bed & Breakfast, Ystad

I den gamla stationsbyggnaden precis vid Ystads central hittar vi Stationen B&B där de gamla lokalernas charm bevarats både i frukostmatsalen och rummen. Vi lyckades få ett rum högst upp med träbalkar och snedtak och är det något jag går igång på så är det just sånt. Klättrar man upp i fönstret har man dessutom utsikt över hamnen. Läget? Idealiskt om man reser med tåg eller cyklar längs Sydkustleden.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Stationen B&B i Ystad

Anno 1793 Sekelgården, Ystad

I Ystads härliga kvarter med korsvirkeshus ligger Sekelgården, ett av många vackra hotell i Skåne. Precis som man kan förvänta sig med ett sånt här hus finns det knappt en enda vinkel som är rät men gott om vrår i vilka rummen är byggda. Korridorerna är så smala att man knappt får plats en en resväska, vilket vi blev varse vilket gör det här till det kanske charmigaste hotellen jag bott på i Sverige. Bonus? Frukosten på innergården en varm och skön sommarmorgon!

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Sekelgården i Ystad - innergården

Tornväktaren, Ystad

Mitt på gågatan i Ystad ligger Tornväktaren, ett utifrån sett ganska oansenligt hotell. Charmfaktorn är ändå hög så fort man tagit sig innanför dörren. Vi fick ett av deras minsta krypin vilket passade utmärkt för vår enda natt här men det finns större och mer luftigare rum. Längst bort i korridoren finns också ett litet gemensamt vardagsrum där vi spenderade ett par timmar av vår kväll. Vid vårt besök serverades frukosten på konditoriet vägg i vägg, det var kanske vistelsens minst spännande upplevelse.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Tornväktaren, Ystad - ett av många hotell i Skåne

Hotel Vagabond, Abbekås

Bara någon kilometer från Abbekås hittar vi Hotel Vagabond. Förutom att hela stället är en gammal skola så bor man i en av deras Gypsy Wagons, zigenarvagnar. Vi valde en för två personer och den var så liten att vi fick packa upp våra väskor och byta om en i taget. Vi sov i alla fall riktigt bra tack vare lite tyngre täcken. Det finns även familjevagnar för den som reser i lite större sällskap. Toalett och dusch delar man med andra och den härliga frukosten äter man i den gamla skolmatsalen. Glamping med väldigt hög charmfaktor!

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Dannegården, Trelleborg

Läget är kanske inte det mysigaste läget av alla hotell i Skåne där det ligger vid väg 9 som skär rakt genom Trelleborg. Men, läget i stan är perfekt och när man väl klivit innanför dörrarna på Dannegården så öppnar en helt annan känsla upp. Lite av en herrgårdsmiljö mitt i stan! Vi hade turen att bli uppgraderade till den luftiga bröllopssviten på övervåningen och med balkong i söderläge, som dessutom hade ett vackert badkar mitt i rummet. Om det är vackert väder kan jag verkligen rekommendera att äta frukosten på terassen eller gården på baksidan.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

God morgon från Dannegården - ett av många hotell i Skåne

Kungshagagård, Höllviken

Ett par kilometer utanför Höllviken cyklade vi fram till Kungshagagård, lite av en idyllisk bondgård omgiven av stora vackra rapsfält. Vi fick rum på övervåningen med egen ingång med terass, snedtak och badkar. Välstädat och fräscht! Nere på gården finns ett litet lusthus omgiven av träd och en hög häck där vi i lugn och ro kunde sitta och äta middag. Det finns också ett litet café här men under vårt besök var det stängt.

Ett hett tips är att ta en promenad på gården och hälsa på djuren, inklusive alpackorna så klart! Utöver det finns det både höns, getter, hästar, grisar och katter som smyger omkring och håller mössen borta.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Alpacka på Kungshagagård, Höllviken

Ohboy Hotell, Malmö

Mitt sista tips av alla hotell i Skåne som jag bott på. Och alltså, det här är egentligen varesig mysigt, gulligt, pittoreskt eller vackert. Däremot är det väldigt praktiskt vilket gör att jag kastar in det STF-anslutna Ohboy Hotell på listan. Rummen är i två plan och helt och hållet klädda i betong (!), förutom det helkaklade badrummet. Det är också ett gör-det-själv-ställe med kyl, frysfack och diskmaskin. Även cyklar finns att låna, vilket är en fin bonus för att lätt ta sig runt i Malmös centrala delar. Läget mitt i Västra Hamnen bidrar givetvis till att det här är ett bra val om man ska stanna en natt eller två i stan. Plus i kanten för riktigt snabbt wifi.

MER | Hotellets sajt | Google Maps

Oboy Hotell, Västra hamnen i Malmö

Fler tips på hotell i Skåne

Vad har ni för tips kring hotell i Skåne? Det dräller ju som sagt av dem, både charmiga ställen och vanliga standardhotell. Tips gärna genom att lämna en kommentar här under. Jag är nämligen inte klar med landskapet utan ska absolut ner och upptäcka mer framöver.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.