Cykelmil, gypsy wagon & Östersjöns lugna vatten

CYKLA I SKÅNE – DAG 5. Vi har tagit oss från Östersund ner till Ystad, den här gången för att fortsätta det vi påbörjade i höstas. Då cyklade vi Sydostleden från Kristianstad till Simrishamn och vidare på Sydkustleden till Ystad. Nu ska vi ta oss vidare från Ystad till Malmö och våra förväntningar på cykelhelgen är höga. I slutet av maj är det som vanligt redan sommar i Skåne och väderapparna skvallrar om 18-22°C. Men, visa av höstens erfarenheter har vi ändå både vantar, buffar och vindtäta kläder med oss i ryggsäckarna. Det ska visa sig vara ett bra val.

Resans första natt spenderas på Tornväktaren mitt i Ystad. Sedan hämtar vi ut cyklarna och påbörjar det som ska bli helgens kortaste etapp, eftersom vi planerat att sova på ett ganska unikt ställe utanför Abbekås. Dit är det knappt två mil om man följer leden så vi har inte särskilt bråttom. Fast det räcker trots allt med tre tramptag på en elcykel för att komma upp i 25 kilometer i timmen och ärligt talat är det ganska gött att rulla fram sådär.

Vi hinner cykla i fem minuter innan jag väljer att stanna. Isande vindar och motvind är oskönt. Vind- och vattentäta jackan åker på, ena buffen dras över huvudet och den andra över halsen innan vi rullar vidare med havet på västerhanden och rapsfälten på högerhanden. Här och var stannar vi till för att njuta och vi gör ett par avstickare från cykelleden. Bryggan i Svarte. Charlottenlunds lummiga alléer. Och det vältajmade stoppet i Mossbystrand, där ett skyfall drar rakt in över oss i samma sekund som vi låser cyklarna vid caféet.

Brygga i Skåne
Cykla på Sydkustleden

Långtifrån hotell & queensizesängar

Det gör alltså inget att tiden tickar iväg på caféet. Regnet smattrar mot taket medan vi äter glass och kaffet kallnar. En kvart blir en halvtimme, som blir en timme. Sedan tröttnar vi och bestämmer oss för att rulla vidare ändå, trots att regnet fortfarande droppar ner från himlen. Vi har ju trots allt bara några få kilometer kvar till nattens hållplats utanför Abbekås.

Fyra kilometer senare rullar vi ner i hamnen i Abbekås. En lugn och stilla plats med en hamnkrog, där vi passar på att boka bord för kvällen. Sedan rullar vi upp mot vårt bokade boende, Hotell Vagabond, vilket är Örmölla gamla skola en dryg kilometer utanför samhället. Det här unika boendet består av ett antal zigenarvagnar, eller ”gypsy wagons” som de kallas. Ja, vi är långtifrån flådiga hotellrum med queensize-sängar, pool och eget badrum. Istället står vi på den skånska landsbygden och får turas om att i vagnen byta om till löparkläderna inför eftermiddagens runstreak.

Hamnkrogen och horisonten där borta

Någon timme senare sitter vi äntligen till bords på hamnkrogen och Bongska Huset i Abbekås hamn. Restaurangen är full. Maten är finfin. Det härliga sociala sorlet är tillbaka. Det känns som att vi går mot ljusare tider i flera aspekter. Även utanför. Himlen har spruckit upp, molnen har skingrat sig och vi bjuds på en fenomenal solnedgång när vi tar en promenad i hamnen efter middagen. Östersjön ligger lugn och stilla framför våra fötter.

Någon timme innan midnatt sitter vi utanför vår vagn vid den gamla skolan utanför Abbekås. Reflekterar över dagen. Klurar på morgondagen. Solen har gått ner bakom rapsfält och alléer. Vi är i Skåne igen och efter en trevande inledning på helgen, med orosmoln och regn, ser det betydligt ljusare ut inför de kommande dagarna. Med den vetskapen somnar vi gott och taggar inför helgens alla mil på våra elcyklar.

Brygga i Abbekås
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.