Digitalt coronapass inom EU – så fungerar det

Sedan 1 juli 2021 kan alla invånare i EU få ett digitalt coronapass. Det visar att man antingen har vaccinerats, testat negativt eller tillfrisknat från covid. Hur fungerar det då med ett digitalt covidintyg? Här reder jag ut begreppen åt er.

Nyheter om pandemin uppdateras dagligen och det är nästan omöjligt att hålla koll på vad som krävs för att komma in i vissa länder. Det är till och med svårt att hålla koll på våra egna regioners regler här hemma i Sverige. Med ökad vaccinationsgrad och ett nytt digitalt coronapass kommer möjligheterna ändå att öppna upp sig för alla som är fullt vaccinerade mot covid.

Inlägget uppdaterat december 2021

Kort om digitalt coronapass inom EU

 • Började gälla 1 juli 2021 inom EU samt ytterligare några länder i Europa.
 • Det är gratis.
 • Går att få digitalt och i pappersform.
 • Från 1 februari 2022 gäller det i 9 månader med ordinarie dos och på obestämd tid med tilläggsdos.
 • Nationella myndigheter ansvarar för intygen.
 • Intygen får en unik QR-kod som skannas.

När börjar vaccinpasset att gälla?

Den 1 juli 2021 började det gemensamma vaccinationsintyget för covid att gälla i hela EU.

Hur länge gäller det?

Från och med 1 februari 2022 gäller det i 9 månader så vida man inte fått en boosterdos, då är de giltiga på obestämd tid.

Hur fungerar det digitala covidintyget?

Varje digitalt covidpass har en egen QR-kod, en digital signatur. Intyget skannas och signaturen bekräftas, vilket är en metod som anses vara säker mot förfalskningar.

Hur får jag mitt vaccinationsintyg?

Börja med att vaccinera dig. Detta rapporteras sedan inom sju dagar till Nationella Vaccinationsregistret. Därefter kan man hämta, skriva ut eller spara vaccinationsbeviset med e-legitimation på CovidBevis.se, som drivs av eHälsomyndigheten. Man kan också få det skickat till sin digitala brevlåda.

Kommer alla delar vara på plats från början?

Från den 12 augisti 2021 finns det tre typer av covidbevis.

 • För dig som är dubbelvaccinerad.
 • Testbevis för dig som inte är vaccinerad men som testat dig.
 • För dig som varit sjuk i COVID-19 kan du i särskilda fall få ett tillfrisknandebevis.

Var gäller covidintyget?

Det gäller i hela EU samt Norge, Liechtenstein, Schweiz och Island. Även andra länder kan acceptera beviset men bör kontrolleras av dig som reser.

Är vaccinpasset en garanti för att komma in i landet?

Nej, det är upp till varje land att bestämma vilka krav som gäller för inresa. Det ligger också på resenärerna att kontrollera vilka inreseregler som gäller för respektive land.

Kostar det något?

Det är gratis att få både ett digitalt coronapass och pappersversionen.

Vilka språk kommer det i?

Det kommer förutom ens hemspråk även på engelska.

Är coronapasset bara digitalt?

Det är fullt möjligt att få det på papper, QR-koden är den samma.

Gäller intyget alla coronavaccin?

Ja, intyget ges oavsett vilken spruta man fått så länge det godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Vilka personuppgifter delas i coronapasset?

Även om coronapasset innehåller en rad personuppgifter (namn och födelsedatum, utfärdandedatum, ett unikt identifieringsnummer med mera) så är det bara giltigheten och äktheten som kontrolleras. Alla andra uppgifter ligger lagrade nationellt och dessa delas inte med andra länder.

Jag har bara fått en dos – vad händer då?

Det är upp till respektive land hur de ser på det. Kolla upp läget på Sweden Abroad innan avresa!

Om jag inte vill eller har hunnit vaccinera mig?

Även om du väljer att inte vaccinera dig, eller inte har hunnit, så ska du kunna röra dig fritt inom EU. Ett digitalt coronapass är inget krav utan ska underlätta resande och rörlighet. Vaccinationspasset är alltså ingen resehandling.

Hur kommer testning att ske?

Behöver man testa sig för corona, om man exempelvis inte har vaccinerat sig eller om det krävs för inresa, ska det finnas möjligheter att göra detta till rimligt pris. Vad som anses rimligt får vi nog bara invänta och se.

Hur ser läget ut i EU-länderna?

Det är nästan omöjligt att ge en färsk dagsrapport om läget i länderna då det uppdateras nästan varje dag (känns det som). Det bästa är att ha koll på UD:s webbplats och uppdatera sig inför resan.

Hur ser du på det nya digitala coronapasset och tror du att det kommer underlätta för resandet framöver? Lämna gärna en kommentar med egna tankar och funderingar.

INFORMATION | Uppdaterad information på Europa.eu

Digitalt coronapass - intyg inom EU

8 KOMMENTARER

 1. Får hoppas att rimligt pris är mindre än 1500:- för PCR test i Sverige. Kostar runt 50-60 EUR i de flesta andra EU länder.

 2. Alltså sååå fantastiska nyheter, detta är ju verkligen ett steg tillbaka till normaliteten! 😀 Dock ser det ut som att jag inte kommer bli erbjuden första sprutan förrän tidigast i augusti så än så länge blir det till att fortsätta planera resor inom Sverige 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.