Digitalt coronapass inom EU – så fungerar det

ÄNTLIGEN! Nu ska resandet inom Europa underlättas efter ett långt år av nedstängningar. Från och med 1 juli 2021 kommer alla invånare i EU att kunna få ett digitalt coronapass som visar att man antingen har vaccinerats, testat negativt eller tillfrisknat från covid. Hur kommer det då att fungera med ett digitalt covidintyg? Här reder jag ut begreppen åt er.

Nyheter om corona uppdateras dagligen och det är nästan omöjligt att hålla koll på vad som krävs för att komma in i vissa länder, eller ens vad som gäller i vissa regioner här hemma i Sverige. Med ökad vaccinationsgrad och ett nytt digitalt coronapass kommer möjligheterna ändå att öppna upp sig för oss som (snart) är fullt vaccinerade mot covid.

Kort om digitalt coronapass inom EU

  • Börjar gälla 1 juli 2021 inom EU samt ytterligare några länder i Europa.
  • Det är gratis.
  • Går att få digitalt och i pappersform.
  • Nationella myndigheter ansvarar för intygen.
  • Intygen får en unik QR-kod som skannas.

När börjar vaccinpasset att gälla?

Den 1 juli 2021 börjar det gemensamma vaccinationsintyget för covid att gälla i hela EU.

Hur fungerar det digitala covidintyget?

Varje digitalt covidpass får en egen QR-kod, en digital signatur. Intyget skannas och signaturen bekräftas, vilket är en metod som anses vara säker mot förfalskningar.

Hur får jag mitt vaccinationsintyg?

Börja med att vaccinera dig. Detta rapporteras sedan inom sju dagar till Nationella Vaccinationsregistret. Därefter kan man hämta, skriva ut eller spara vaccinationsbeviset med e-legitimation på CovidBevis.se (som öppnar 1 juli), som drivs av eHälsomyndigheten. Man kan också få det skickat till sin digitala brevlåda.

Kommer alla delar vara på plats från början?

Av det som sägs i skrivande stund så är det bara vaccinationsdelen som är klar till 1 juli. Intyg om negativt test eller genomgången infektion ser ut att komma först i augusti.

Var gäller covidintyget?

Det gäller i hela EU samt Norge, Liechtenstein, Schweiz och Island.

Hur länge gäller det?

Det är sagt att gälla i 12 månader.

Kostar det något?

Det är gratis att få både ett digitalt coronapass och pappersversionen.

Vilka språk kommer det i?

Det kommer förutom ens hemspråk även på engelska.

Är coronapasset bara digitalt?

Det är fullt möjligt att få det på papper, QR-koden är den samma.

Gäller intyget alla coronavaccin?

Ja, intyget ges oavsett vilken spruta man fått så länge det godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Vilka personuppgifter delas i coronapasset?

Även om coronapasset innehåller en rad personuppgifter (namn och födelsedatum, utfärdandedatum, ett unikt identifieringsnummer med mera) så är det bara giltigheten och äktheten som kontrolleras. Alla andra uppgifter ligger lagrade nationellt och dessa delas inte med andra länder.

Jag har bara fått en dos – vad händer då?

Det är upp till respektive land hur de ser på det. Kolla upp läget på Sweden Abroad innan avresa!

Om jag inte vill eller har hunnit vaccinera mig?

Även om du väljer att inte vaccinera dig, eller inte har hunnit, så ska du kunna röra dig fritt inom EU. Ett digitalt coronapass blir inget krav utan ska underlätta resande och rörlighet. Vaccinationspasset blir alltså ingen resehandling.

Hur kommer testning att ske?

Behöver man testa sig för corona, om man exempelvis inte har vaccinerat sig eller om det krävs för inresa, ska det finnas möjligheter att göra detta till rimligt pris. Vad som anses rimligt får vi nog bara invänta och se.

Hur ser läget ut i EU-länderna?

Det är nästan omöjligt att ge en färsk dagsrapport om läget i länderna då det uppdateras nästan varje dag (känns det som). Det bästa är att ha koll på UD:s webbplats och uppdatera sig inför resan.

Hur ser du på det nya digitala coronapasset?

INFORMATION | Uppdaterad information på Europa.eu

Digitalt coronapass - intyg inom EU
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Får hoppas att rimligt pris är mindre än 1500:- för PCR test i Sverige. Kostar runt 50-60 EUR i de flesta andra EU länder.

  2. Alltså sååå fantastiska nyheter, detta är ju verkligen ett steg tillbaka till normaliteten! 😀 Dock ser det ut som att jag inte kommer bli erbjuden första sprutan förrän tidigast i augusti så än så länge blir det till att fortsätta planera resor inom Sverige 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.