Framtidsspan – elbil, egen laddbox och en önskelista

Okej, fakta: vi kommer nog landa i ett bilbyte inom ett par-tre år. Vi kör idag en V60 D4 Momentum och är på det stora hela väldigt nöjda. Och med det i bagaget (…) så är ju frågan vad vi egentligen vill ha i en kommande bil. Det känns nästan självklart med en elbil och egen laddbox hemma på parkeringen men kan man räkna hem det? Hur mycket lull-lull behövs egentligen? Och vilka detaljer kan vi skippa på nästa bil? Så. Låt mig presentera några tankar och idéer. Har ni egen input så släng gärna in en kommentar längst ner!

Då kör vi (…)!

Egen laddbox hemma

Elbil och egen laddbox hemma

Det dröjer nog ett par-tre år innan vi byter bil och då lär elbilarna ha tagit ytterligare några kliv framåt. Då tänker jag främst på batterier, räckvidd och teknik men även prismässigt. Dessutom skulle det kännas helt galet att skaffa en renodlad fossilbil sett både till andrahandsvärde och driftkostnader. Eftersom merparten av våra körningar är under fem mil så skulle även en laddhybrid kunna löna sig rejält.

Det vi behöver forska kring är hur det fungerar att ladda hemma. Jag tänker att man kan börja på Laddsmart.se, som är en tjänst som jämför och ger råd vid köp och vid installation av laddbox hemma. Förutom privatpersoner hjälper de även bostadsrättsföreningar och företag med laddstolpe-lösningar. Det blir ju ett litet kalkylprojekt men förmodligen räknar vi nog hem det i slutändan, sett på några års sikt.

Vad krävs för egen laddbox hemma och vad kostar det?

Android Auto och/eller Apple Car Play

Det här är ju nästan standard på många nya bilar idag. Vi har det inte i vår nuvarande V60 men så fort jag sätter mig i en annan bil (läs: hyrbil) där möjligheterna finns så använder jag dem. Det bästa är att dra igång Google Maps och få liveuppdaterad trafikinfo längs vägen men även röststyrning och att enkelt använda mobilens appar direkt i bilen är funktioner jag direkt saknar i vår nuvarande bil.

360-kamera

Jag har länge tyckt att backkamera är ganska onödigt och inget jag vill betala extra för vid en ny bil. Däremot skulle jag kunna lassa upp en slant för en ”360-kamera”, vilket egentligen bara är fyra vidvinkelkameror som sitter fram, bak samt i backspeglarna. Vi hade det på en Nissan Qashqai som vi hyrde på Balkan för några år sedan och det var så jäkla fint, framförallt vid parkeringsfickor och dylikt. Älska fågelperspektivet! Jag tänker också att tekniken har utvecklats en del på de här åren och att den bara blir bättre. Ge mig!

VOLVO | 360°-kamera på XC60

Nissan Qashqai - parkeringskamera

Panoramatak

Vi har flera gånger hyrt bilar där det varit ett stort panoramatak ovanför huvudet. Väldigt onödigt men riktigt fint då det ger ett annat ljus in i bilen. Fast kanske helst för passagerarna som kan spana ut när man kör i vackra miljöer. Dessutom en bonus eftersom det blir mindre lackyta för fåglarna att skita på.

Eluppvärmd framruta

Det är väl dags att på riktigt säga hejdå till att skrapa rutorna i minusgrader. En eluppvärmd framruta hade så klart varit fint, även om en kupévärmare förmodligen är billigare och nästan lika effektiv.

HUD med night-vision

En HUD, heads-up-display, med night-vision i framrutan är så klart högt upp på önskelistan. Perfekt när man kör på mörka landsvägar och då kan få information direkt i framrutan om eventuella hinder (läs: vilda djur) på eller vid sidan om vägen. Att det här inte redan slagit är märkligt tycker jag. Det här finns så klart redan idag men kanske mer inriktat på säkerheten i stadsmiljöer och för att skydda gångtrafikanter.

Saker vi inte behöver?

Det finns ju även saker som vi faktiskt inte behöver. Adaptiv farthållare känns väl lite menlöst faktiskt, precis som skärmar för passagerarna bak, eftersom just sådan teknik ganska snabbt kan kännas gammal. Sedan klurar vi på det där med dragkrok som vi faktiskt inte har idag. Den är ju ganska onödig tills man kommer på att det ska fraktas cyklar hit och dit. Men värt 10-15.000? Kanske inte.

Självkörande då? Nja. Det känns för långt bort för att vara attraktivt. Jag känner inte ens något större behov av att låta bilen fickparkera själv, främst för att jag tycker det är en rolig utmaning (och då blir man ju bättre på det).

Era nästa-bil-funderingar?

Hur ser era bilfunderingar ut? Har ni en ny eller går ni köpa- eller leasingtankar? Berätta gärna, jag är nyfiken på hur andra har löst det med allt från drift, egen laddbox hemma, teknik & lull-lull och annat man kanske missar.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Åh jisses, vilken teknik det finns i dagens bilar. Några saker har jag koll på men andra inte. Men jag har inget körkort, så jag brukar inte tänka på vilka funktioner en bil har när jag åker i den. Det är ett fortskaffningsmedel för mig. Men jag funderar på en sak (tänk på att jag inte har körkort och inte är så intresserad av bilar). Ska din framtida bil ha en automatlåda?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.