Jag har besökt Hällingsåfallet i norra Jämtland flera gånger, ett tacksamt stopp om man till exempel kör hela Vildmarksvägen runt, från Strömsund i söder till Vilhelmina i norr. Att besöka ett av Sveriges högsta vattenfall ytterligare en gång var ett ganska enkelt val. Det är både en vacker och häftig upplevelse, mitt ute i den jämtländska vildmarken i ett område som räknas som ett av världens björntätaste.
Hitta till Hällingsåfallet
Hällingsåfallet är välskyltat både från väg 342 och längs grusvägarna fram till fallet. Det är lätt att hitta rätt. Från Strömsund är det tolv mil åt nordväst, varav de tre sista milen är en vacker grusväg längs Fågelsjön (Ströms Vattudal). Från Gäddede är det drygt två mils grusväg.
Det finns två parkeringsplatser. Först och främst den stora huvudparkeringen högst upp vid själva fallet. Här går det välpreppade spänger ut till toppen av kanjonen plus att det finns ett torrdass. Den andra parkeringen ligger nedströms och är lite mindre. Därifrån kan man ta vandringsleden längs ån hela vägen upp till fallet.
HITTA HIT | Google Maps
Sveriges fjärde högsta vattenfall
Hällingsåfallet är med sina 42 fallhöjdsmeter Sveriges fjärde högsta vattenfall. Det har bara Njupeskär i Dalarna, Fettjeåfallet utanför Klövsjö samt Älgafallet i Bohuslän före sig på listan. I Jämtland finns det flera andra vattenfall, mer eller mindre höga, stora och kända. Både Ristafallet och Tännforsen i närheten av Åre är två som ni säkert hört talas om tidigare.
Biroll i Ronja Rövardotter
En sak som många inte känner till är att Hällingsåfallet faktiskt har en biroll i filmen och TV-serien om Ronja Rövardotter. 58 minuter in i filmen illustreras vårfloden och här syns vattenfallet i ett par olika vinklar.
Bäst vy högst upp
Vårt besök gjordes i mitten av juli, en dag när regnet hängde i luften och alla möjliga tänkbara flygande småkryp ville tugga på oss. Det var gott om bilar på parkeringen men området är luftigt så det var aldrig tal om någon trängsel. Vägen ner till fallet är lättvandrad och det handlar om knappt hundra meter. Det sitter stängsel och skyltar som varnar för hala klippor och det finns även bänkar om man vill sätta sig ner och fika.
Vi tog en promenad 50-75 meter ner på en av stigarna och försökte få lite bättre vyer av fallet. Det gick sådär eftersom man försvinner runt en liten krök av kanjonen. Faktum är att fallet syns bäst från nästan längst upp, mitt emot de forsande vattenmassorna. Det går även en bro över forsen och den ska man givetvis gå ut på. Även på andra sidan kanjonen, från parkeringen sett, kan man också vandra lite småstigar men sikten är fortfarande bäst högst upp.
Vi var på genomresa och hade ambitioner om att köra hela Vildmarksvägen, så vårt stopp blev kanske en trekvart långt. På grund av mygg och andra flygfän valde vi att inte fika på plats utan rullade nöjda och vattenfallsbelåtna vidare efter en stund.
Fler sevärdheter kring Hällingsåfallet
Mellan Hällingsåfallet och Strömsund går Björnvägen. Det här är som sagt ett av de björntätaste områdena i hela världen så chansen att få se björn ska vara större än normalfallet. Utöver björn finns det goda chanser till andra vilda djur. Björnvägen är grusväg som börjar strax utanför Strömsund och går vid sidan om den riktiga Vildmarksvägen nästan hela vägen upp till Gäddede.
Några mil norr om Hällingsåfallet hittar vi Jormvattnet där man kan bo och äta på Korpens Öga, alternativt Jormlidens fjällgård. Alldeles i närheten ligger även Stora Blåsjön, vilket faktiskt är namnet både på sjön och fjällbyn. Här finns Restaurang Fjällripan, som drivs av Arga Kocken. Boka bord i tid, det gjorde inte vi och fick således inte plats på vår roadtrip.
Vattenfall & grottor
Det finns även fler vattenfall i närheten. Brakkåfallet, både det övre och nedre fallet, är helt klart värt ett besök och där man vid det senare kan vada rakt ut i forsen. Ja, till och med ta ett litet dopp om vattennivån tillåter. Även Gaustafallet ligger i närheten, norr om Stora Blåsjön, men det här gör man bäst i att se från sidan.
Bara några få mil norrut från Hällingsåfallet ligger Korallgrottorna, vilket är Sveriges längsta grottsystem på 5-6 kilometer. Det upptäcktes först 1985 och utforskas fortfarande och jag gissar att stora delar fortfarande är oupptäckta. Här krävs det att man bokar en guidad tur.
TIPS | Fler vattenfall i Jämtland & världen
Köra hela Vildmarksvägen
Hällingsåfallet är en del av Vildmarksvägen, en 50 mil lång naturskön och vacker väg mellan Strömsund och Vilhelmina. Längs rutten finns det mängder av upplevelser och jag rekommenderar er att läsa läsa min guide om ni ska köra här. Har ni andra tips kring Hällingsåfallet när det kommer till upplevelser, platser, restauranger eller annat? Lämna gärna en kommentar och berätta!
Gå gärna in och följ bloggens konton på Instagram och Facebook, där jag postar fler bilder från den här och andra upplevelser (plus lite bakom kulisserna på Stories).