Dalsland på 24 timmar & podd med massa tips

Dalsland! Är det i år som landskapet får den uppsving som det förtjänar? Kanske! Som dalslänning är jag kanske partisk men ”Sverige i miniatyr” stämmer verkligen helt och hållet. Dalsland har (innan)hav, kust, skärgård, slätter, djupa skogar, sjöar i mängder, kanalsystem och fjällplatåer. Det är dessutom korta avstånd och i den här guiden är det inte mer än 14 mils bilkörning, från start till mål. Jag menar, what’s not to like?

För er skull har jag satt ihop den här 24-timmarsguiden där jag ger er mina personliga höjdpunkter (bokstavligt talat). Jag skickar även med en komplett ruttbeskrivning som följer sevärdheterna i det här inlägget. Se länken här under, den tar er in i Google Maps.

GOOGLE MAPS | Rutten i sin helhet

Poddavsnitt med Dalslandstips

Jag har återigen gästat resepodden Tur & Retur och den här gången har jag och Sara (som driver podden) pratat just Dalsland! Vi ger massor av tips och lär oss även om nya platser som vi inte kände till. Dessutom har vi en genomgång av kändisar från Dalsland och kända filmer som har spelats in i landskapet.

Tur & Retur finns där andra poddar finns så in och prenumerera direkt. Dalslandsavsnittet lägger jag här i inlägget, det finns annars på Spotify om du hellre lyssnar i appen.

Rulla in i Dalsland – sikta på Gestadvägen

När man kommer in i Dalsland söderifrån ska man svänga av E45 så fort som möjligt. Det bästa är att köra in på Gestadvägen, skyltat Gestad och Sikhall (badplats) några kilometer norr om Vänersborg. Den här vägen går otroligt vackert längs Vänern och man får allt från krokiga avsnitt till långa raksträckor över Dalboslättens vidsträckta fält. Här och var ligger små bykyrkor utkastade som till exempel Timmervik, Gestad och Grinstad. Längs den här vägen går det göra avstickare ut till resterna av 1300-talsborgen Dalaborg, fint belägen ute vid Vänern. Även Hjortens udde brukar vara ett populärt ställe att åka till när man är i närheten.

Sträckan från där man svänger in på Gestadvägen upp till Vita Sandar är cirka fyra mil.

Fika på bryggan vid Sikhalls magasin

Om man har preppat med egen fika kan man svänga ner mot Sikhall och strax innan badplatsen svänga in till Sikhalls magasin. Här finns det en gästhamn och en brygga. På bryggan kan man slå sig ner på bänken och njuta av Vänern, se Halleberg på andra sidan och ha badplatsens gäster några hundra meter bort. Här finns även en riktig toalett, för den som har behoven.

Sikhalls magasin

Akvedukten i Håverud

Akvedukten är nog Dalslands mest kända turistmål och den är dessutom unik i hela Europa, då det är den enda akvedukten som även har en bil- och tågbro över samma vattendrag. Om man inte slussar så går besöket ganska fort och då kan man passa på att hitta ett bra lunchställe. Visst går det bra att hitta det vid själva akvedukten men…

Lunchpaket på Upperud 9:9

…det är väl lite roligare att upptäcka något annat? Bara ett par kilometer från akvedukten ligger Upperud 9:9, ett härligt hotell som även hyser både café, events och outdoormöjligheter. Bonus? Det ligger riktigt fint. Riktigt fint! Kring Upperud kan man även ta en promenad på bara några hundra meter men längs vägen gå förbi både en vacker båthamn, ställplats och två slussar. Har man tur kan man bli ståendes här en stund och se båtar slussas igenom Dalslands svar på Skillsmässodiket (Göta Kanal alltså).

LÄS MERBlogg om Akvedukten i Håverud

Rulla upp på Brudfjällsvägen

Från Upperud och Håverud kör man sedan på vad många anser vara Sveriges roligaste väg – Brudfjällsvägen. Det här är en slingrig sträcka på en knapp mil med lutningar och kurvor som gör att man verkligen får ha koll på hur man kör. Väldigt populär bland motorcyklister och jag kan förstår varför.

Promenera längs Råvarpen och se hällristningarna

Där Brudfjällsvägen tar slut tar hällristningarna i Tisselskog och Högsbyn vid. Absolut värt ett stopp och förutom att de ligger fantastiskt vackert vid sjön så är det kul att bara gå omkring och fascineras över att folk hängde här redan för flera tusen år sedan. En del av ristningarna är dessutom inte helt tolkningsbara, vilket öppnar upp för än mer fantasi. Det finns en promenadslinga på cirka tre kilometer, skippa den om tiden börjar bli knapp.

Hällristningar vid Råvarpen, Dalsland

Jättegrytorna i Steneby

Efter hällristningarna fortsätter mot Dals Långed, varpå man sedan kommer ut på väg 172. Där tar man vänster och kör tre kilometer söderut innan man svänger höger där Steneby Kyrka, Jättegrytor och Dalslandsaktiviteter är skyltat. Jättegrytorna är självklart värda att upptäcka. Det här är alltså lämningar från senaste istiden, där stenar med ren och skär vattenkraft borrat sig ner i berget och på sina håll skapat riktigt stora hålor. Den största i Steneby är sex meter djup och hyser också en spektakulär historia om ett kärleksförhållande…

BONUSTIPS | Baldersnäs Herrgård utanför Dals Långed.

Aktiviteter för hela familjen

Vid Steneby ligger Dalslands Aktiviteter där resten av dagen spenderas. Här finns allt från zipline och höghöjdsbana till guldvaskning, bäversafari, ponnyridning och mycket annat. Här kanske man vill få sig en stunds egentid så då kan en kajak kanske bidra till få lite återhämtning.

Middag & övernattning i skogen

Det är ju ett tag sedan lunch så nu kan en middag vara på sin plats. Det klokaste är nog att köra på Restaurang Stenebygrytan, så slipper man rulla vidare i bilen efter en lång dag av upplevelser.

Sova då? Eftersom vi redan är på Dalslands Aktiviteter kan ett väldigt spektakulärt boende vara på sin plats – glashuset. Nu bokas det som jag förstått det under 72 timmar och då faller ju idén med att göra Dalsland på ett dygn. Å andra sidan, Dalsland förtjänar faktiskt mer än bara en dag. Är tiden knapp och man egentligen bara är på någon sorts genomresa rekommenderar jag istället en natt i lappkåta. Kanske inte så dalsländskt men ett unikt sätt att summera dagen på i ett unikt landskap i Sverige.

Vandra upp på Baljåsen

Godmorgon! Förhoppningsvis har ni fått er en skön natts sömn och en god frukost. Nu är det dags att dra vidare till Dalslands-dygnets sista aktivitet. Knappt tre mil norrut hittar vi nämligen Baljåsen vilket är Dalslands högsta punkt. Den här turen är både kort och enkel, ungefär fyra kilometer tur och retur. På toppen är det härlig utsikt med de djupa dalsländska skogarna och även Vänern en bit bort. Baljåsen är skyltad från väg 164 i Edsleskog och parkering finns vid Petersborg, tre kilometer upp på grusvägen.

Baljåsen är Dalslands högsta berg

Ett dygn i Dalsland går fort

Efter ett dygn i Dalsland är man egentligen inte alls redo att rulla vidare. Men eftersom det här är en 24-timmarsguide så får det sonika bli så. Från Baljåsen kör man vidare mot Åmål och sedan ut ur landskapets norra port på E45:an. Om tid finns, stanna till på Forsbacka Golfklubb och runda av alltihop med en god lunch.

Kanske, och förhoppningsvis, har ni nu fått mersmak och vill återkomma. Då kan en bra början vara att läsa min guide med 15 sommartips i Dalsland. Dalsland är kort och gott alldeles för fint, vackert och oupptäckt för att bara passera. Sverige i miniatyr stämmer nämligen till hundra procent.

Kanske till och med 110.

6 KOMMENTARER

  1. Kan bli en Dalsland tour påväg hem från kusten. Har två dagar till övers och köra E4an via Tiveden har jag tröttnat på för 10 år sedan minst 🙂 Tack för tips!

  2. Hej,
    Jag blir så full i skratt och en del minnen kommer när jag läser ordet Dalsland i din blogg. En kompis till mig hade flyttat ner till Grinstad efter gymnasiet och jobbade på två gårdar som hade mjölkkor, de här var 1995 eller 1996 ungefär. Jag skulle ner och hälsa på henne en helg och för att komma billigast undan med tåg från Östersund så var det fyra byten som gällde. Står på perrongen i Östersund en torsdagseftermiddag och konstaterar redan då, att det här kommer att ”skita” sig. Hade inte alltför mycket väntetid i bytena. Första bytet skulle ske i Gävle, men då vi var försenade så skulle vi kliva av i Ockelbo och åka buss till Storvik. Väl i Storvik får vi höra att tåget från Gävle var försenat för det hade inget lok. Jag var då 18-19år och reste själv för första gången. Minns inte alla turerna men hamnade i Hallsberg och blev ombokad till ett x-2000 tåg för att åka till Alingsås. På tåget satt bara kostymfolk med portföljer. Jag berättade hur mitt läge var och jag fick låna en mobiltelefon att ringa min kompis som skulle hämta mig i Vänersborg. På den tiden hade ingen av oss mobil, så min kompis kunde ju inte svara för hon hade ju åkt för att hämta mig på tåget. I Alingsås stod en taxi och väntade på mig och körde en grinande Lena till Vänersborg. Vid typ midnatt var vi framme, men min kompis var inte där. Däremot såg jag en polisbil med blålyset på, blev jätteglad för jag trodde att det var mig dom letade efter. Strax därefter kom min kompis, hon hade åkt runt till närliggande stationer i fall jag hade åkt fel. Helgen blev jättebra med Håverud och andra sevärdheter. Vägen hem bestod av endast två tågbyten och det gick galant.

    • 😂 Vilken berättelse! Det var oftast inte enklare förr med många saker. Är ju grymt bra idag när man ska hämta någon, allra helst på flyget och de är offline. Bara att spana Flightradar så har man stenkoll. Finns ju också en liknande tjänst för tåg faktiskt, 1409.se.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.