Frisbeegolf i Funäsdalen – 9 hål med riktigt fin fjällutsikt

Eftersom frisbeegolf i Funäsdalen är en hel ny grej att göra på Funäsdalsberget kan jag och Maria faktiskt ha varit först ut på 9-hålsbanan. Det var i alla fall vad personalen sa när vi knallade in på hotellet i byn för att hyra våra grejer och köpa greenfee. Ingen av oss hade tidigare testat discgolf och jag kan inte ens komma på senaste gången jag höll i en frisbee. Det hindrade oss så klart inte från att dra ut och köra, frisbeegolf kräver ju inget grönt kort eller dylikt utan är tillgängligt för alla.

Discgolf har slagit stort de senaste åren och det ploppar upp nya banor hela tiden känns det som. I närheten av Funäsdalen finns till exempel Walles Hill, en 18-hålsbana i Bruksvallarna bara en mil bort.

OBS | Banan för frisbeegolf i Funäsdalen har på grund av husbyggen flyttat från Kåvan. Den är nu belägen vid Röstbergsliften vid Funäs Ski Lodge. Utrustning hyr man på Fjällsport, granne med hotellet i samhället.

Enkla regler

Reglerna i frisbeegolf är ganska enkla, nämligen att få discen i korgen på så få kast som möjligt. Träd och grenar är en del av spelet så att böja bort eller bryta av dem är förbjudet. Kastar man över tio meter från korgen får man falla över sitt läge när discen lämnat handen (eftersving) men när man puttar kortare än tio meter från korgen är detta inte tillåtet. Jag ska låta det vara osagt hur många discar som används normalt sett. I kittet vi hyrde ingick det en driver, en mid-range och en putter.

Annars gäller det att ha roligt. Och kom ihåg, det viktigaste är inte att vinna utan att få färre kast än alla andra.

MER OM REGLER | Discgolfbanor.se

Discgolf på Funäsdalsberget

Var ligger Funäsdalsberget discgolfpark?

Funäsdalsbergets discgolfpark ligger vid Kåvan, knappt tre kilometer från Funäsdalens centrum. Det enklaste är att följa skyltningen mot Funäsdalsberget. Här ligger Kåvans gästcenter och vintertid är det här huvudområdet för skidåkning på Funäsdalsberget.

Första tee ligger precis till vänster om sexstolsliften Kåvan Express. Här finns både en informationstavla och en brevlåda där man kan ta banguide. Kom även ihåg att lämna tillbana banguiden när ni spelat klart. Det missade vi men lämnade istället in den på hotellet tillsammans med prylarna vi hyrde.

På tavlan finns förutom regler och banguide en QR-kod för att swisha 50:- för greenfee.

HITTA HIT | Google Maps

Discgolfpark på Funäsdalsberget
Funäsdalsbergets Discgolfpark

Nybörjare på 9-hålsbanan

Funäsdalen frisbeegolf har nio hål och banan letar sig upp på berget. Det blir både höjdmeter och kilometrar att vandra. Hålen har varierande längd på allt från nians 17 meter till sjuans 310 meter. Härligaste vyerna var vid hål sju där man står mitt i Nol i Egga, Funäsdalsbergets värstingbacke med lutning på 60°. Har ni inte åkt skidor i den kan jag rekommendera det!

Man här även byggt in doglegs på några av hålen och ett par av dem har riktigt smal fairway, vilket ställde till det för oss nybörjare. Vi kastade både kort, snett och brett och jag själv drogs med rejäl slice hela tiden (när man drar åt höger). Som sagt, det här var första gången vi spelade så vi drog inte jättestora växlar av prestationen. Det jag dock kom fram till var att jobba med hela kroppen istället för att försöka snärta iväg den med handleden.

Discgolfpark i Funäsdalen, Härjedalen
Discgolf i Funäsdalen
Hål 7, frisbeegolf i Funäsdalen

Ut i vildmarken och leta discar

Jag kan säga så här – vi letade discar mer än en gång. Mina slice:ar drog flera gånger rakt ut i skogen så det var bara att ge sig ut i vildmarken och leta. Värst var nog på åttan, där det var en meter högt gräs och sly, blandat med brännässlor och annat spännande. Där gick vi nog i tjugo minuter och letade innan jag tillslut hittade discen. Här lämnade vi också återkoppling på att gräset var alldeles för högt så förhoppningsvis klipper de ner ruffen framöver.

Tips inför frisbeegolf i Funäsdalen

Ska du spela frisbeegolf i Funäsdalen går det att hyra utrustning på Hotell Funäsdalen i byn. Det kostar 80:- för ett set och då får man tre discar och en handduk att torka av dem med om de blir söliga. Har man egna grejer så betalar man bara greenfee på 50:-, det löses också på hotellet eller direkt på plats via Swish.

Ta på dig ett par vattenavvisande skor om du ska spela frisbeegolf i Funäsdalen. Det kan vara söligt i backarna och längs banan. Ta även med vatten att dricka om det är varmt ute, det finns inga ställen längs banan att fylla på. Räkna med tre kilometers promenad och ett antal höjdmeter samt att rundan förmodligen tar en dryg timme att genomföra, beroende på ens skicklighetsnivå. Vi var ute i en och en halv timme och fick både solbränna och en ny erfarenhet. Det var skitsvårt men nog inte sista gången vi spelade heller.

Fler som testat frisbeegolf och fastnat (eller tvärtom)?

MER GOLF | Läs mer i golfkategorin

Tee på hål 7, Funäsdalen
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Hade en f.d granne som var besatt i detta och tävlade för 25ish år sedan. Har bara testat med honom men det var ju lääänge sedan. Körde på hans hemmagjorda träningsbana och riktig ngn gång. Kul aktivitet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.