Köra Vildmarksvägen – 20+ tips för en lyckad roadtrip

Under sommarmånaderna är det många som tar sikte på att köra Vildmarksvägen i norra Jämtland och södra Lappland. Jag förstår dem! Det är en fantastisk vacker vägsträcka som bjuder på enastående natur. Allt från djupa skogar och magiska vattenfall till rikt djurliv och oändliga fjällvidder uppe på Stekenjokkplatån.

Har du funderat på att köra Vildmarksvägen men aldrig kommit till skott? Då kan det här inlägget vara något för dig. Här tipsar jag om sevärdheter och naturupplevelser samt ställplatser och laddstationer i området.

Vad är Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen är en 500 kilometer lång vägsträcka i norra Jämtland och södra Lappland. Den går från Strömsund via Gäddede och Stora Blåsjön till Vilhelmina och ner till Strömsund igen. Sträckan är kanske mest känd för Stekenjokkplatån som lockar tusentals besökare varje år. Köerna brukar vara långa när vägen öppnar i början på juni, då snövallarna fortfarande kan vara höga vid sidan av vägen. Den här delen är också en av landets högst belägna vägar och just Stekenjokkplatån är den högst asfalterade vägen i Sverige.

När öppnar Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen är mestadels vanlig väg och öppen året runt. Sträckan över Stekenjokk är däremot bara öppen från 6 juni till 15 oktober. Däremellan är den stängd på grund av de snömängder som faller i området. Det går alltså bara köra Vildmarksvägen som helhet under sommarmånaderna.

Platån är även ett fågelskyddsområde. Det är därför förbjudet att gå av vägen från 10 juni till 10 juli, förutom vid markerade rast- och parkeringsplatser samt vissa vandringsleder.

Det finns så klart mycket mer att upptäcka och här kommer mina tips för dig som vill uppleva Vildmarksvägen i sin helhet.

Guide - köra Vildmarksvägen

Ställplatser längs Vildmarksvägen

Det finns massor av ställplatser både längs med själva Vildmarksvägen men också via avstickare. Hillsands Kapell, numera Camp Chapell har plats för åtta husbilar och ligger längs Björnvägen. Det gör även ställplatsen vid Svaningen med 18 husvagnsplatser, åtta av dem har el. Det här är Vildmarksvägens sydvästra delar.

Vidare finns det ställplatser i Gäddede, Björkvattnet, Stora Blåsjön, Ankarede och Ankarvattnet. Just Camp Stora Blåsjön har gott om platser både med och utan el och ligger precis i anslutning till vägen. Här finns också ett litet servicehus med tvätt- och torkmöjligheter plus ett mindre matutbud. Men allra helst så ligger det alldeles vid sjön. Här vaknar man omgiven av magisk natur!

Längs norra delarna av Vildmarksvägen finns det ställplatser i Klimpfjäll och Malgovik camping och alldeles utanför Vilhelmina ligger Kolgårdens Camping både för husbilar och husvagnar. Mellan Vilhelmina och Stora Blåsjön finns det även gott om parkeringsfickor, små som lite större. Precis där Stekenjokksvägen börjar finns två stora parkeringsytor i både norra och södra änden. Det här är dock inga ställplatser och man får inte heller stå mer än ett dygn, i enlighet med allemansrätten.

Parkeringsplats om du ska köra Vildmarksvägen

Ladda elbil längs Vildmarksvägen

Ska du köra Vildmarksvägen med elbil och behöver ladda är det inga större problem. Sommaren 2024 finns det laddstationer i Strömsund, Lidsjöberg, Gäddede (Tesla Supercharger), Klimpfjäll, Vilhelmina, Dorotea (Tesla Supercharger) och Borgafjäll. Det bästa är att hålla koll med hjälp av de appar och tjänster som finns idag, läget förändras ju med ojämna mellanrum. En populär sajt är A Better Route Planner som jag själv använder ibland.

Avståndsmässigt ser det ut så här mellan de laddplatser som jag känner till:

FrånTillAvstånd
StrömsundLidsjöberg68 km
LidsjöbergGäddede68 km
GäddedeKlimpfjäll109 km
KlimpfjällVilhelmina121 km
VilhelminaDorotea55 km
DoroteaBorgafjäll103 km
DoroteaStrömsund72 km
Ställplats Stora Blåsjön

Stekenjokkvägen

Många som ska köra Vildmarksvägen förknippar den nog med det mest kända partiet uppe på kalfjället. Och ja, Stekenjokkvägen är både häftig, vacker och magnifik på många sätt. Dels är det en av Sveriges högst belägna vägar och som högst är man 875 meter över havet. När vägen öppnar i början på juni brukar köerna vara långa då många vill se de ibland flera meter höga snövallarna som plogats fram efter vintern.

Observera att det här är ett fågelskyddsområde med restriktioner. Man får alltså inte röra sig hur som helst vid sidan om vägen under vissa perioder. I mitten av juli råder det också parkerings- och stoppförbud längs en fem kilometer lång sträcka uppe på kalfjället.

YOUTUBE | Film om snöröjningen

Stekenjokksvägen, Vildmarksvägen

Björnvägen

Strömsund hör till ett av världens mest björntäta områden. Länsväg 801 har goda möjligheter till att få syn på vilda djur och då allra helst björn, därför har den också fått namnet Björnvägen. Den följer dock inte Vildmarksvägens officiella dragning och är till stora delar grusväg. Den börjar strax väster om Strömsund och där den slutar fortsätter man sedan till nästa stora sevärdhet…

Björnvägen, Vildmarksvägen

40 meter höga Hällingsåfallet

…nämligen Hällingsåfallet! Det här är det mest spektakulära vattenfallet längs Vildmarksvägen, kanske i hela Jämtland. Med sina 40 meters fallhöjd är det dessutom ett av Sveriges högsta, där det forsar ut över kanten och ner i en 800 meter lång kanjon. Miljön är verkligen häftig med fuktiga och dimmiga klippor, som även pryds av mossor och lavar som trivs utmärkt i det här klimatet.

Hällingsåfallet ligger lite vid sidan om Vildmarksvägen och kräver några mil på grusvägar. Väl på plats finns det en stor parkering med torrdass. Stigen ner till fikaplatsen ovanför fallet är tillgänglig för barnvagnar och rullstolar. Stigarna längs med kajnonen är dock lite mer svårtillgängliga, även om det finns spänger längs vissa delar. Vill man vandra så finns det en fem kilometer lång led längs kanjonen som börjar vid den nedre parkeringsplatsen.

HITTA HITGoogle Maps

Brakkåfallet

Alldeles i början Stora Blåsjön ligger Brakkåfallet ett hundratal meter upp i skogen. Promenaden går på små stigar både till det övre fallet och det nedre. I mitten av juli var det inga större vattenmängder vilket gjorde det övre fallet ganska blygsamt. Vid det nedre var det desto häftigare då det forsar ner i en ravin med överhängande klippor. De platta gångvänliga stenarna i forsen gör att man lätt kan gå upp i forsen mot själva fallet.

Brakkåfallet är också känt från Dunderklumpen och finns med i flera av alla de äventyr som utspelas i berättelsen. I bilden nedan är det dock jag som poserar framför det nedre Brakkåfallet.

HITTA HIT | Google Maps

LÄS MER | Mitt blogginlägg om Brakkåfallet

Daniel Rydén vid Brakkåfallet

Gaustafallet

I Leipikvattnets norra ände rinner älven Gauste ut. Just Gauste kör man faktiskt längs med i över en mil, även om den bara stundtals faktiskt syns från vägen. Det finns flertalet forsar och fall men det är Gaustafallet som är mest känt och även skyltat från vägen. Parkeringsfickan är liten och vandringen till forsen är kort men belöningen är stor!

Den smala passagen och tillflödet av två älvar gör Gaustafallet väldigt mäktigt. Precis som många andra fall tvingas vattnet ner i en ravin som grävt sig långt ner i berget. Gauste erbjuder fler forsar och fall så ser ni en stig som leder ner till älven, hitta en lämplig ficka att parkera på och ta en promenad. Lätt värt!

Som bonusinformation kan jag avslöja att en av scenerna ur Ronja Röverdotter faktiskt spelades in i Gaustafallet.

HITTA HITGoogle Maps

Gaustafallet längs Vildmarksvägen

Trappstegsforsen

Den här forsen ligger precis vid vägen, en halvmil söder om Saxnäs. Namnet kommer givetvis efter dess formation, vilket syns väldigt tydligt. Här finns det en stor parkering och när vi passerade i juli var det en hel del fiskare i vattendragen kring forsen. Av det jag hört ska det här vara ett av Sveriges mest fotograferade vattenfall. Kanske inte så konstigt med tanke på hur tillgängligt det är!

HITTA HIT | Google Maps

Trappstegsforsen längs Vildmarksvägen

Fler vattenfall längs vägen

Förutom redan nämnda vattenfall finns även Lejarfallet vid Ankarede, vilket kräver en liten avstickare från själva Vildmarksvägen. Vid Klimpfjäll ligger Kullafallet, som i sig är sju forsar längs en tre kilometer kort och markerad vandringsled. Mellan Saxnäs och Klimpfjäll finns Fiskonfallet och sex kilometer väster om Stalon ligger Dimforsen som både har parkering och grillplats, plus att det är skyltat från vägen.

Korallgrottorna

Upptäckta så sent som 1985 hör Korallgrottorna till Vildmarksvägens kanske mest kända och unika sevärdhet. Totalt handlar det som fem-sex kilometer underjordiska gångar och salar beläget i naturreservaten Korallgrottan och Bjurälven. Tänk på att grottan är låst och att man måste boka en guide hos Turistbyrån i Gäddede för att ta sig ner i systemet.

Vandringsleder längs Vildmarksvägen

Utöver vattenfallen som nämnts här finns det givetvis gott om vandringsleder i området. Ett av de hetaste tipsen brukar vara Bjurälven, vilket är ett helt unikt karstlandskap som formats under miljoner år. Här har det forsande vattnet urholkat kalkstensberget och skapat grottor och underjordiska vattendrag.

Vill man göra en bergstopp kan Mesklumpen i Stora Blåsjön vara ett alternativ. Toppen når 924 meter över havet och sedan kan man slå sig ner vid Danielstugan och andas en sväng. Turen är runt 8 kilometer tur och retur och betecknas som en enklare etapp. Är du mer avancerad och vill vara ute i flera dagar? Testa den tio mil långa Norgefararleden som utgår från Klimpfjäll. Antingen bär du med ditt eget tält men det finns också stugor med övernattningsmöjligheter.

MER VANDRING | Läs mer på Wildernessroad.eu

Vandra längs Vildmarksvägen

Krigsminnen

Mellan Strömsund och Gäddede finns det en rad försvarsverk som den svenska militären byggde under andra världskriget. Det handlar om skyddsrum, bunkrar, kanonvärn, insprängda bergrum med mera. Man tar sig dit via skyltade promenadstigar. De hittas i Alanäs, Lidsjöberg, Bågede och Fågelberget.

Ska ni köra Vildmarksvägen?

Som ni märker finns det mängder av upplevelser om man ska köra Vildmarksvägen. Har man gott om tid så är det värt att göra avstickarna men det går precis lika bra att se naturen direkt från bilen. Ska ni köra Vildmarksvägen eller har ni redan kört? Lämna gärna en kommentar och tipsa om fler platser eller upplevelser, välkända som okända!

FÖLJ BLOGGEN | InstagramFacebook

11 KOMMENTARER

 1. Jag tycker att Fatmomakke kyrkstad är fantastiskt vackert och värd sin avstickare. Minns fascinationen för platsen tydligt sen jag var dit som liten. Visserligen allra helst med guide med nyckel till olika hus/kåtor/kyrka/museum/Lapp-Lisas bönekåta.
  Att på något vis läsa på/besöka/tänka kring samernas situation och historik tycker jag är givet i de här trakterna.

  • Ah, Fatmomakke missade vi helt och hade inte en susning om. Det måste ju så klart göras om. Vill gärna lära mig mer om samernas historik och situation. Tack för tipset!

 2. En avstickare vid trappstegsforsen till Marsliden ger det där extra som man saknar efter vildmarksvägen.
  En fantastisk badstrand, fina vandringsleder och närhet upp till Marsfjällen, trevlig fiskesjö och ett intressant prylmuseum med kiosk.

  Till det återfinns museum både för nybyggartiden i bygden samt av författaren Bernhard Nordh genom Bernhard Nordh sällskapet.

 3. Jättetrevlig läsning, däremot har ni inte tagit med att i Klimpfjäll finns det laddstolpar för elbilar!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.