Mina första intryck – Xbox Series X

Jag skulle egentligen bara åka till den lokala butiken för att sätta upp mig på deras bokningslista. Att det faktiskt skulle stå en Xbox Series X på hyllan hade jag inte räknat med. Allra helst med tanke på hur den stora efterfrågan kontra de tomma lagerhyllorna sett ut hos nätbutikerna den senaste tiden. Så. Eftersom det här såg ut att vara butikens allra sista exemplar gjorde jag det enda rätta – tog kartongen under armen, betalade i kassan och åkte hem. Lika förvånad som glad.

Det här är faktiskt min premiär som Xbox-ägare så jag tänker kort och gott presentera mina första intryck i det här inlägget. Lite unboxing, installation, handkontrollen, gränssnittet och Game Pass. Så mycket spelande har jag dock inte hunnit med. Än.

Märke

Varför en Xbox?

Rimlig fråga ändå eftersom jag varit Playstation-spelare sedan 2003-nånting. Men okej. Xbox Series X då. Dels för att det är kul att testa något annat men också för att den känns mer attraktiv än konkurrenten i PS5:an. Och FlightSim 2020 så klart, som släpps till Xbox Series X/S i slutet av juli. Allt det här bidrog så klart till att det kändes som ett bra tillfälle.

Xbox Series X kontra Series S

Det här är alltså Xbox Series X, vilket är den kraftfullare versionen jämfört med lillsyskonet Series S. De har en hel del gemensamt men också en del skillnader. Så här:

Series XSeries S
1 TB SSD lagring512 GB SSD lagring
12 teraflops processorkraft4 teraflops processorkraft
Äkta 4K1440p
4K UHD blu-rayIngen optisk enhet
4,4 kg1,9 kg
Pris från 5695:-Pris från 3595:-

Uppackning och installation

I kartongen finns förutom själva konsolen en handkontoll med två AAA-batterier, en HDMI 2.1-kabel, en strömkabel samt sedvanliga kom-igång-guider och säkerhetsanvisningar i pappersform. Konsollen gör verkligen skäl för “box” och gallret på toppen kryddar designen en aning. Jag tycker den är tråkigt snygg och den passar nog lite var helst man ställer den. Den är inte ful. Den är inte snygg. Den försvinner bland andra möbler, kort och gott.

Installationen görs både på själva konsollen och i Xbox-appen, där man fixar allt med internetinställningar, konto och annat. Det tar sin kvart-tjugo minuter att komma igång och hett tips är att göra det ordentligt. Jag kom till exempel på att jag valde fel gamertag (spelarnamn) så jag fick googla mig fram till hur man byter. Ett byte är gratis, av det jag hittade.

Mitt nästa steg vad gäller hårdvaran är att ansluta den trådat och det finns givetvis en ethernetkontakt på baksidan. Visst, jag kommer utan problem upp i 100-180 mbit trådlöst men jag vill ändå ha en stabilare lösning om jag ska spela online. Ytterligare ett steg är så klart att skaffa en bättre TV som klarar av både 4K och HDR10, för att lyfta fram maskinens styrkor.

Jag noterar också att det inte finns en enda USB-C-kontakt på huvudenheten. Är inte det lite konstigt?

Xbox Series X
Xbox Series X

Handkontrollen och en oväntad vänskap

Mitt största agg mot Xboxen har egentligen suttit i handkontrollen. Jag har alltid hållt Playstation-varianten högre tack vare ergonomin och att den passat mina ganska små händer bättre. Döm därför om min förvåning när jag packade upp Series X-kontrollen och den ungefär bara landade perfekt i handen som om den aldrig gjort något annat. Ytan gör att den känns greppvänlig och den väger mindre än den ser ut att göra.

Jämfört med PS-kontrollen blir det en omställning så klart men jag tror nog att det sitter efter några timmars spelande. Inte orolig. Den drivs med två AAA-batterier och det går ju lösa på olika sätt, antingen genom ett återuppladdningsbart batteri som laddas med USB-C-kontakten (säljs separat) eller batterier man laddar separat. Lite förvånad ändå över den lösningen. Varför inte bara smacka in ett inbyggt batteri direkt?

Handkontrollen till Xbox Series X
Baksidan av handkontrollen till Xbox Series X

Xbox Game Pass Ultimate

Det var flera år sedan jag körde Playstation Plus till min PS4:a, mest för att jag slutade spela online på grund av tidsbrist. Med köpet av Xbox Series X förstod jag ganska snart att jag skulle “tvingas” in i en ny prenumerationstjänst. Det tog emot – tills jag insåg vilken liten guldprenumeration som Xbox Game Pass Ultimate faktiskt verkar vara. Ännu enklare blev det när jag fick första kvartalet för tio spänn!

Eftersom vi är lite i en mellansäsong och “mina” spel inte släpps förrän om en månad (FlightSim 2020) och i höst (FIFA) så var jag inte jättesugen på att lassa upp flera hundra spänn på nya spel. Men det behövdes inte med Game Pass Ultimate. Jag kunde i och med prenumerationen tanka hem massor av spel direkt, som ingår helt gratis! FIFA 21 åkte in, nåt Need for Speed, GTA V och ytterligare några. Fram tills nu har jag alltså lagt tio spänn och jag har redan spelmaterial så jag klarar mig hela hösten.

Av det jag läst och fått förklarat för mig så kommer alla spel från Xbox själva att släppas till Game Pass första dagen, plus kommande titlar från både andra- och tredjepart. Samtidigt ingår EA Play i Game Pass, vilket den här gången möjliggjorde till exempel FIFA 21.

Som sagt. Jag var inte ute efter en prenumerationstjänst men utslaget på ett helt spelår verkar Game Pass vara en riktig jäkla guldgruva!

Gränssnittet

Det är alltid lite stökigt med ett nytt gränssnitt, Xboxen är inget undantag. Jag hade till en början svårt att navigera mig fram till vissa inställningar och några saker jag letat efter har jag fortfarande inte greppat (men Youtube är ju en bra källa till att lära sig saker). En del verkar man kunna göra direkt på Xboxen medan andra kan man göra i appen eller på webben (verkar det som?). Det kommer med tiden tänker jag.

Det som däremot känns snabbt är ju laddningstiderna. Av det jag testat hittills så var ju FIFA en helt annan upplevelse. På min PS4:a kunde jag hämta kaffe, gå på toa och handla julklappar innan matchen var laddad. Nu hann jag knappt blinka innan ljudet från arenan fyllde vardagsrummet.

Förutom spel så finns det massa appar att installera. Disney+, Netflix och Spotify för att strömma film och musik men även Edge om man vill surfa på webben. Kanske har inköpet skapat ett hål i plånboken. Läs mer här om hur du spelar på casino utan svensk licens, vilket fungerar fint i Edge.

Fler som kör Xbox Series X?

Det här var mina första intryck av nya Xbox Series X. Jag är mycket nöjd så här några dagar in i köpet men mest är jag förväntansfull på vad som kommer framöver (läs: FlightSim och en förhoppningsvis regnig sensommar). I väntan på det ska jag botanisera i spelutbudet och grotta ner mig i vilken TV som blir näst på tur på väggen hemma. Jag menar, 4K och 120 fps är för bra för att undvika.

Har jag några läsare som kör Xbox Series X eller som är sugna? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Xbox Series X

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.