Myskoxarna i Härjedalen – urtidsdjuren i Tännäs

Strax söder om Funäsdalen hittar vi Tännäs, en liten by som många gånger passeras obemärkt i väntan på just Funäs, Tänndalen eller Ramundberget. Här finns det dock flera saker som döljer sig, bara man väljer att svänga av vägen. En av dessa upplevelser är att besöka myskoxarna i Härjedalen.

Myskoxen i sig är ett av våra sista stora urtidsdjur och det finns fynd som visar på att de levde här uppe för 30.000-40.000 år sedan. Ju varmare klimat det blev desto längre norrut vandrade de och vid början av 1900-talet fanns de bara på norra Grönland och Kanadas ishavskust.

De idag vilda myskoxarna i Härjedalen är faktiskt norska. Efter andra världskriget hämtades ett gäng kalvar in från Grönland och de elva (av 27) som överlevde transporten sattes ut kring Dovrefjäll i Norge. Där lever ättlingarna fortfarande kvar och några av dem invandrade till Sverige och Härjedalen i början av 70-talet. Tyvärr har beståndet minskat med åren på grund av inavel och liten genetisk spridning i hjorden, vilket man sedan början av 2000-talet aktivt jobbar med att motverka.

Håll avstånd till myskoxarna i Härjedalen
Tännäs myskoxcentrum nära Funäsdalen

Att besöka myskoxarna

Myskoxcentrum i Härjedalen har funnits sedan 2007 och bedriver idag avel, forskning och visningverksamhet. Här vill man bevara den vilda myskoxens stam, delvis genom att minska alla de störningar som djuren kan utsättas för.

Vårt besök inleddes vid mötesplatsen intill bryggeriet inne i Tännäs och efter en kort bilresa parkerade vi bilen för att sedan ta promenaden upp till hägnet. Här berättade vår guide om myskoxarna i Härjedalen, om invandringen från Norge och om den numera ensamvandrande myskoxen Brutus. Han blev rikskändis för ett par år sedan när han vandrade bortåt Svenstavik och vintern 2021 sågs han i Oviksfjällen, väster om Storsjön. Vi fick också en inblick i verksamhetens historia och hur de jobbar idag, som den ideella organisation de är.

De inhängnade myskoxarna i Härjedalen lever på ett 15 hektar stort område och vi besökare kan se dem via en ramp. Området är tillgänglighetsanpassat vilket gör att både rullstolar och barnvagnar kan ta sig hela vägen fram till hägnet. Vi ombeds hålla låg ljudnivå för att inte störa dem.

Myskoxarna vi såg (och ett nytillskott i juli!)

Myskoxarna vi såg var Helga (2008), Härje (2008), Neassa (2010) och Kompis (2009). Vi fick också se Tenna (maj 2021) vilket när vi var där var flockens senaste tillskott. Nu är hon dock näst yngst eftersom Helga vid lunch den 21 juli 2021 födde ytterligare en kalv. Grattis!

Den här timmeslånga turen blev en riktigt fin upplevelse och det här var första gången jag själv såg myskoxar i verkligheten. De kan ju verka väldigt stora på håll men faktum är att de kändes mindre så här nära. Sedan ska man så klart ha respekt för dem. Man vill nog helst inte mucka gräl med dem i onödan med tanke på vilken fart de faktiskt kan komma upp i.

LÄS MER OCH BOKA | Myskoxcentrums webbplats

Myskoxarna i Härjedalen
Tännäs Myskoxcentrum

Sju fakta om myskoxar

  • Myskoxen springer snabbt, upp till 50-60 km/h.
  • Uppför eller nedför spelar mindre roll, den springer nästan lika snabbt åt båda håll.
  • Myskoxen är mer släkt med getter och får än bisonoxe.
  • Umingmak är inuiternas smeknamn för myskoxen, vilket betyder ”Den skäggige”.
  • Myskoxen producerar ingen mysklukt eftersom den inte har några sådana körtlar.
  • Myskoxen kan vara livsfarlig om man ignorerar dess varningssignaler. En sådan signal kan vara när en ensam myskoxe står vänd mot dig och gungar sitt huvud från sida till sida. Det betyder att den är anfallsberedd. Fnyser den? Då är du snart körd.
  • Kalvarna föds normalt i maj och väger då kring 7 kilo.
Myskoxen Tenna, Härjedalen
Tenna, Myskoxcentrum i Tännäs

Hitta till myskoxarna i Härjedalen

Myskoxcentrum i Härjedalen är ett inhägnat område ute i skogen men den exakta platsen tänker jag inte avslöja här. När man har bokat sin tur på deras sajt samlas man istället vid Härjebrygg mitt i Tännäs där guiden möter upp. Härifrån åker man sedan gemensamt eller i egna bilar. Från parkeringen är det en kort promenad på ett par hundra meter till själva hägnet.

HITTA HITGoogle Maps

Mer att göra kring Tännäs

Förutom myskoxarna i Härjedalen har Tännäs också Sveriges högst belägna kyrka på 648 meter över havet. Här finns även skidanläggningen Kröket, vilken hör till Funäsfjällens liftsystem och byn har utöver det ett eget bryggeri. I byn finns både vandrarhem och fjällstugor plus att det just nu byggs nya fjällnära boenden för de som vill bo lite mer avskilt jämfört med Härjedalens kanske mer turistiga metropoler.

Friluftsliv och naturupplevelser är en självklarhet i Tännäs med närhet till skogstjärn, fjällsjöar och vandringsleder ut i Rogens naturreservat. På Funäsdalsberget finns det downhillcykling för den som söker adrenalinkickar eller så kan man nöja sig med lunch högst upp i toppstugan, alternativt discgolf vid Kåvanliften. För den som vill spela riktig golf är Funäsfjällens Golfklubb närmaste 18-hålsbana.

Faktakällor: Myskoxcentrum i Härjedalen, Wikipedia

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

  1. Han var tydligen samma årgång som jag, och det var alltså i Färila jag såg honom. Det var där han blev infångad och sövd sedan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.