Sevärdheter i Skåne – 20 vackra sommarpärlor

De senaste åren har Skåne blivit ett av mina mest besökta landskap. Jag kan inte sätta fingret på varför men någonstans har hela landskapet som ett skimmer av kontinenten över sig. Allt från natur till arkitektur. Här kommer därför mina bästa sevärdheter i Skåne, med platser jag själv besökt. Här finns både de jag noga letat efter men också ställen jag snubblat över av en händelse.

Fokuset i den här guiden ligger på mer kustnära platser, främst för att det är där vi hängt. Här hittar ni upplevelser från Kristianstad och Åhus, genom Österlen ner till Ystad. Sedan fortsätter jag vidare till Abbekås, Skanör, Malmö och Kullabygden. Har ni egna tips? Lämna gärna en kommentar längst ner!

Då kör vi. Här är mina bästa sevärdheter i Skåne!

Absolut Home i Åhus

Absolut är ett av världens mest kända märken när det kommer till sprittillverkning och företaget har verkligen att Åhus och Skåne på kartan. Just i Åhus finns sedan 2018 deras showroom Absolut Home, för att visa dess själ och historia. Sevärt och välregisserat!

Spela golf på Åhus Östra

Framröstad som en av Sveriges bästa golfbanor! Jag har inte spelat på jättemånga men kan bara instämma i att den var riktigt fin. Att jag sedan slog bort massa bollar är ju inte banans fel. I vilket fall, spelar ni och vill ha en bra upplevelse så är det hit ni ska åka. Inte gratis men väl värt pengarna!

Ät en glass från Otto & Glassfabriken

Åhus har också sitt eget glassmärke med anor från 1950-talet. Otto & Glassfabriken, kanske mer känt som Otto Glass eller Åhus Glass, ska så klart gynnas när man är i samhället. Köp en på bryggan och strosa omkring och njut. Det är det värt!

Sveriges lägsta punkt i Kristianstad

Att många känner till Sveriges högsta punkt, Kebnekaises sydtopp, är kanske inte så konstigt men visste ni att Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad? Det är bara en kort promenad från närmaste parkering och här kan man även slå sig ner för en fika. Så mycket mer är det inte men samtidigt – en av Sveriges ytterligheter. Ska givetvis besökas om man är i närheten!

HITTA HITGoogle Maps

Vattenfallet i Forsakar

Det sägs vara Skånes högsta vattenfall och ligger i Forsakarravinen strax utanför Degeberga. Forsakar är ett naturskyddsområde som både är lättvandrat och lättillgängligt precis som det är vackert, lugnt och stilla. Våren, sommaren och hösten är troligtvis bästa tiderna när lövkronorna hänger som ett tak ovanför huvudet.

HITTA HIT | Forsakar på Google Maps

Vandra i Stenshuvud nationalpark

En av södra Sveriges kanske mest populära naturupplevelser. Nationalparken är liten och det går alldeles utmärkt att ”göra” parken på en dag. Fast man måste inte ha bråttom heller, det här är en miljö att varva ner i och bara njuta av!

LÄS MER | 12 tips om du ska vandra i Stenshuvud

Stenshuvud nationalpark - en av flera sevärdheter i Skåne

Fika vid Blåherremölla

Det här stället har jag vid något tidigare tillfälle utnämnt till godaste fikat som inte är hemma. Vid de små vackra korsvirkeshusen och där mobiltäckningen är kass kan man i lugn och ro avnjuta en stunds hembakat fika och även ta sig en titt på vattenkvarnen som fortfarande används för att mala mjöl. Lätt värt en avstickare om man är i närheten av Degeberga.

HITTA HIT | Blåherremölla på Google Maps

Skånsk äggakaka på Brösarps Gästgifveri

Tajmar ni in lunchtid i Brösarp är Gästgiveriet en självklarhet. Beställ in en skånsk äggakaka och sedan behöver ni inte äta något mer på hela dagen. Orkar ni inte? Ta med resterna till tältet, hotellrummet eller var ni än bor. En tallrik räcker lätt för fyra personer. Gott? Gott!

Brösarps backar

Brösarps backar kanske är mångas sinnesbild över vad Österlen faktiskt är. Böljande, frodiga landskap med härliga lövskogar som pryder området, allt skapat tack vare avlagringar från senaste istiden. Visste ni förresten att Brösarps backar varit plats för flera kända inspelningar? Källagårdens äppelodlingar agerade Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta och backarna blev även en del av Nangijala. Arla har också hittat hit när de spelade in reklamfilmerna med Bregottfabriken.

En vacker allé vid Brösarps backar - en av alla sevärdheter i Skåne

Sandhammaren

Sveriges finaste sandstrand sägs det och jag är benägen att hålla med. Lång, bred och med superfina sandkorn. I området finns även ett utsiktstorn för den som hellre ser stranden från ovan. Se dock upp om du ska bada, det är luriga undervattensströmmar vilket också är tydligt skyltat!

Ales stenar i Kåseberga

Lika klassisk som mytomspunnen plats vad gäller sevärdheter i Skåne. Ales stenar, en skeppssättning med 59 stora block på fem ton vardera, ligger fantastiskt vackert på en höjd med enastående utsikt över Östersjön. Man har daterat skapelsen till 540-790 men där tyngpunkten dateras till 600-talet, tack vare kol-14-dateringar på objekt som hittats. Platsen har däremot varit bebodd betydligt längre än så då resterna av en eldstad daterats till 5300-5600 år.

Det gamla Ystad

Ystad är en av Sveriges mest välbevarade städer. Strukturen från medeltiden finns kvar och hela gamla stan består av byggnader från olika tidsepoker. Men, även om just medeltiden är påtaglig med sina korsvirkeshus är det faktiskt 1800-talets stenhus som är dominerande. I vilket fall är stan, om ni frågar mig, en av de finaste i Sverige och väl värd att strosa runt i och upptäcka.

Hamnen i Abbekås

Abbekås kanske ser lätt obetydligt ut på den skånska sydkusten men svänger man av ”stora” vägen och tittar till hamnen så kanske man hittar en ny favorit. Nere i hamnen i Abbekås finns förutom massa båtar även en restaurang med fantastiskt bra mat. Efteråt kan man ta en skön promenad längs havet för att smälta maten. Miljöerna är helt fantastiska.

Smygehuk – Sveriges sydligaste udde

Skåne innehar även Sveriges sydligaste udde och vi hittar den vid Smygehuk. Här går det under sommarmånaderna njuta av färsk fisk, glass eller bara strosa omkring. Samtidigt går det ju att fascineras över faktumet att precis hela Sverige ligger norrut just här.

Ormmuren vid Smygehuk

Förutom Sveriges sydligaste udde så har Smygehuk även en mur för att hålla ormar och människor åtskilda. Muren byggdes 2019 efter att Trelleborgs kommun fått in rapporter om många huggormsbitna personer. Sedan muren stod klar inventeras beståndet och ormar som flyttas över till rätt sida märks också upp. Hittills sägs det att ingen orm som blivit flyttad har tagit sig tillbaka till östra sidan där vi turister håller till. Det inhägnade området är också skyltat där det går att läsa mer.

Stranden i Skanör

Längst ut på sydvästra spetsen av Skåne hittar vi Skanör med Falsterbo och kanske landskapets mest kända strand efter Sandhammaren. Lång och härlig med fina vyer ut över havet, plus närhet till både golfbana och cykelleder. Kanske inget ställe man åker till för en stunds egentid under högsäsongen. Räkna med mycket folk!

Spana in Öresundsbron

Tycka vad man vill om urbana företeelser men Öresundsbron står sig självklar bland alla sevärdheter i Skåne. Det finns flera bra platser för fina vyer. Dels vid utsiktspunkten alldeles norr om brofästet men också längs cykelleden utanför Bunkeflostrand där bilden nedan är tagen. Och ja, det går givetvis att cykla under bron om man nu vill göra det. En riktigt kul grej att ha gjort!

Slottsparken i Malmö

Det här är ett gammalt militärt övningsområde men som år 1900 invigdes som Malmös Slottspark. Här finns det breda fina alléer, härliga promenadstråk och dammar att sitta vid och filosofera. Jag tycker egentligen inte om att jämföra med utländska diton men Central Park i New York ligger nära till hands.

Kullabygden & Kullens fyr

Inte nog med att Skåne har Sveriges sydligaste udde och lägsta plats, här finns också landets högst belägna fyr. Kullens fyr anlades 1561 och har en fantastiskt fin utsikt tillika dramatiskt historia. Man räknar med att över 200 skepp har förlist här ute och flera av dem ligger fortfarande kvar i havet. Kullabygden är ju även mer än bara fyren. Kullabergs naturreservat, golf, keramiktillverkning, mysiga gästgiverier plus både sandstränder och klippor att hoppa från.

HITTA HITKullens fyr på Google Maps

Kullens fyr

Om det regnar i Skåne?

Köp ett paraply eller dra på dig dina vattenavvisande kläder och upptäck alla sevärdheter i Skåne även om det råkar regna. Det finns ju som bekant inga dåliga väder utan bara dåliga kläder.

Dina bästa sevärdheter i Skåne?

Vilka är dina bästa sevärdheter i Skåne? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.