Vi hittade Brakkåfallet längs Vildmarksvägen

Längs Vildmarksvägen i Jämtland och Lappland ligger det flera fina vattenfall, mer eller mindre tillgängliga. De flesta av dem kräver en väldigt liten insats och nås enkelt via en kort promenad från bilvägen. Brakkåfallet är ett av dem och det är faktiskt två vattenfall längs en 300 meter lång led, Övre Brakkåfallet och Nedre Fallet.

Brakkåfallet ligger mellan Jormvattnet och Stora Blåsjön så vi passade på att stanna till här en helg i början av juli. Från Gäddede är det cirka 40 kilometer rakt norrut, från Strömsund är det 170 kilometer och det är 190 kilometer från Vilhelmina. Vattenfallet är skyltat från vägen och det finns en liten parkeringsplats precis bredvid vägen. Det är ingen vidare tillgänglighet så barnvagnar, rullstolar och dylikt är bara att glömma. Det finns inte heller någon fikaplats eller några bänkar vid fallet.

HITTA HIT | Google Maps

Brakkåfallet & Dunderklumpen

Låter namnet bekant förresten? Fallet är känt från Dunderklumpen där Blomhåret och Jens stannar för att få råd av Brakkå, som själv står i nära kontakt med en skogsbäck och som i sig känner regnet. Vi testade dock aldrig att prata med fallet. Nästa gång?

Övre Brakkåfallet

Från parkeringen tar man en stig rakt ut i skogen och efter bara en liten bit delar sig stigen. Den ena leder till Övre Brakkåfallet och den andra till Nedre fallet. Vi började med de övre delarna och promenaden dit är mestadels uppför längs en stig. På högerhanden har man forsen, eller mer som en fjällbäck den här dagen, nere i ravinen. Vill man se vattenmassor ska man nog gå tidigare på säsongen för i julis första dagar var det ganska grunt.

När vi väl kom upp till det övre fallet blev vi lite besvikna. Inga direkta vattenmassor att prata om, även om de droppar som fanns vackert letade sig ner över klippavsatser och i skrevor. Det var dock inte det här vi räknat med så vi lunkade tillbaka mot det nedre fallet. Det bästa med promenaden till övre fallet var faktiskt vägen upp, med fjällbäcken som sakta ringlade sig fram nere i ravinen omgiven av djup och härlig fjällskog.

Som sagt. Går man hit tidigare på säsongen är det förmodligen helt andra vattenmängder!

Nedre Brakkåfallet

Med övre fallet i färskt minne hade vi inga större förväntningar på resten. Därför blev vi väldigt positivt överraskade när vi tagit oss ner till botten av ravinen och det nedre fallet. Här nere omges man av fuktiga överhängande klippor och tack vare låga vattenmängder var det enkelt att kliva rakt ut i forsen. Eftersom vattnet dessutom var ljummet tog jag av mig skorna och klev ut barfota med kamera och stativ i högsta hugg. Hade det varit djupare hade jag nog nästan tagit ett dopp.

Nedre Brakkåfallet var en riktigt fin upplevelse och här stod vi en bra stund. Vi var också i princip helt själva, så när som på ett sällskap som kom förbi undertiden vi fotade. Inte ens myggen verkade ha orkat sig hit ner, en härlig befrielse eftersom resten av fjällvärlden lider svårt av myggår i år.

Fler tips kring Brakkåfallet

I närheten av Brakkåfallet ligger Jormvattnet. Här kan man bo och äta på Jormlidens fjällgård alternativt på häftiga Korpens Öga, rida eller fiska på Jormvattnets fiskecamp. Stora Blåsjön ligger också bara en kort bit bort, vilket faktiskt är namnet både på sjön och fjällbyn. Här finns Restaurang Fjällripan, som drivs av Arga Kocken. Boka bord i tid, det gjorde inte vi och fick således inte plats på vår roadtrip.

Bara en kort bit bort ligger också Korallgrottorna, Sveriges längsta grottsystem och som upptäcktes först 1985. Här snackar vi sex kilometer grottor och salar och får jag gissa är stora delar nog fortfarande oupptäckta. Här krävs det att man bokar en guidad tur, annars kommer man inte in. Vill man istället vandra ovan jord kan Bjurälvens naturreservat kanske locka. Det kallas också för ”den osynliga älven” eftersom delar av den faktiskt rinner under jorden.

TIPS | Fler vattenfall i Jämtland & världen

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.