Aktier & sparande – så investerar jag (och en liten insyn)

Trots ett hyfsat intresse för pengar och ekonomi så satt det långt inne innan jag tillslut skapade ett konto hos Avanza och köpte mina första aktier. Med facit i hand hade jag ju missat massa uppgångar genom åren. Men, är det något jag också har lärt mig så är det att man aldrig ska tänka på vad man borde ha gjort. Det är ju som bekant alltid enklare med ett facit i hand.

I det här inlägget tänker jag nu ytterst ytligt presentera mina tankar kring att investera på börsen. Varför jag investerar, hur jag gör det och vilka bolag jag äger och bevakar. Jag klurar också kring varför man inte ska skrämmas av röda siffror och varför jag kan tänka mig att sälja något med förlust.

Notera nu att det här inlägget på inget sätt är rådgivande. Börsen är börsen med allt vad det innebär och vad som skett historiskt har inget med framtiden att göra. Det kan gå upp. Det kan gå ner. Man ansvarar själv för vad man gör med sina egna pengar.

Varför investerar jag?

Pengar är en frihet och förenklar vardagen väldigt mycket. En av anledningarna är därför att bygga en stabil ekonomisk tillvaro på lång sikt. Sedan är börshandel roligt. När det går bra i alla fall. Kanske allra helst när man gör de här rycken och får till några fina dagar med daytrading. Det kräver dock sin research och den har jag inte riktigt haft det senaste.

Första steget – våga!

Mina första steg var att kort och gott bryta isen. Jag öppnade ett konto hos nätbanken Avanza och flyttade sedan en slant dit från min ”vanliga” bank, dit lön och annat ramlar in. Sedan skapade jag ett ISK-konto och började botanisera bland aktier och fonder. Mina första köp gick faktiskt ganska dåligt. Det är lätt att vara för snabb i fingrarna i jakten på pengarna och bara ett av köpet gav mig vinst, mest räknat i kaffepengar. Lyckligtvis var det bara småpengar i sammanhanget så ingen större skada skedd, men en läxa lärd. Tänkte jag. Jag har förhastat mig fler gånger efter det.

I alla fall. Man måste inte lassa in fyra-fem-sex-sjusiffriga belopp och satsa på miljonen första veckan. Jag brukar rekommendera att börja med några småslantar i olika branscher för att sprida riskerna. Sedan skapar man en rutin med att logga in varje dag för att se hur det går.

Och kanske det viktigaste – satsa bara pengar som man har råd att förlora.

Dollarkursen sedan 1996.

ISK och KF-konton

Nu efter några år har jag flera olika konton som jag månadssparar på, lite beroende på vad syftet med dem är. Först och främst några ISK-konton där jag handlar svenska bolag. Utöver det här har jag sedan ett kapitalförsäkringskonto (KF) på vilket jag handlar utländska aktier. Anledningen är förenklat att banken då sköter hanteringen av källskatten som dras på utländska aktier. Har jag samma aktie på ett ISK-konto måste jag själv ta upp det i deklarationen. Det finns så klart fler skillnader, kolla mer er bank om ni är osäkra.

Jag har också en liten del av mitt kapital på ett vanligt sparkonto hos Avanza. Primärt för att jag inte vill satsa allt jag har på börshandel. Andelen har dock sjunkit allt eftersom banken sänkt räntan, från 0,6% för något år sedan till 0,3% i skrivande stund.

Svenska aktier och fonder

Efter att ha handlat mycket med enskilda bolag så har jag det senaste året allt mer styrt över kapitalet till investmentbolag, både som aktier och fonder. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är nog en välkänd fond och den har gått riktigt bra. Utöver det här har jag även köpt både Svolder och Creades. Efter en fin period av uppgång verkar vi ha nått en dipp som började i fredags och som igår fortsatte ner med 5-7%. Shit happens men det betyder också att det snart är köpläge.

Min svenska guldkossa är annars NIBE! Jag köpte dem första gången i höstas och daytradade in ett ett antal tusenlappar under ett par-tre månader innan jag tillslut köpte för långsiktigheten. Utan tvekan den aktie som har gått bäst hos mig och den får sitta där den sitter. Jag matar den även med ytterligare kapital med ojämna mellanrum.

USA-krasch och några lyft

Jag har även haft några fina lyft på amerikanska börsen. Apple daytradade jag med framgång förra hösten och gjorde en snygg vinst på kort tid. Idag har jag sålt av det mesta men har fortfarande kvar en del som går helt okej.

Tidigare i år gjorde jag tyvärr några mindre lyckade investeringar på den amerikanska börsen. Dels några techbolag men även ett par elbilsrelaterade företag som inte alls gick som förväntat. I skrivande stund väntar jag ut dem och de har faktiskt repat sig rejält den senaste tiden, plus att jag köpt mer i dippen. Siffrorna är dock fortfarande röda. De får sitta där de sitter.

Apple Store, 5th Ave New York

Krypto då?

Jag har även köpt certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång. Det är alltså ett sätt att handla med krypto utan att behöva köpa den äkta varan så att säga. Även här har det visat rött ett tag nu men då jag handlat även i nedgång och dipp så har det artat sig ganska snabbt tack vare den senaste tidens uppgång. Förväntningen är så klart att den ska ticka uppåt, så pengarna får sitta kvar.

Framtida investeringar?

Det finns flera spännande branscher som jag tittar på och försöker lära mig mer om. Foodtech har jag redan nosat på och ägde med framgång Beyond Meat förra hösten, vilka jag lyckligtvis sålt av då de gått lite knackigt det senaste. Annars finns ju svenska Oatly när vi ändå pratar framtidens mat. Ett annat hett tillika omdiskuterat område är ju den legala delen av cannabis. Hösten 2017 gick flera företag på den kanadensiska börsen som tåget i och med legaliseringen för medicinskt bruk. Hajpen har lagt sig en aning men det finns mängder av produkter på marknaden, hos till exempel cbdcibdol.

I övrigt tror jag mycket på tech och energi, där vi har en enorm omställning framför oss. Företag som jag ägt och fortfarande bevakar är både Eolus Vind och Minesto, där de senare utvecklar marin energi med sin anläggning DG100 på Färöarna. Otroligt spännande!

Börs och aktier på sociala medier

Jag har följt ett antal konton på Instagram och självklart läst fragment av allt det som Rika Tillsammans skriver. På just Instagram har jag dock avföljt alla sparkonton (pun intended). Jag tröttnade helt enkelt på ”enkla vägar till framgång”. Alla har inte förutsättningarna att bo i en etta med 1500 spänn i hyra, utan bil, utan barn och utan några som helst intressen vid sidan om börsskärmen. Men visst, utifrån det så är det ju enkelt att spara 25-30 papp i månaden. Jag är dock inte där och då blir såna konton ganska meningslösa.

Däremot läser jag nyheter och har även några Youtube-kanaler som jag tycker känns seriösa. Det räcker gott så.

Så, vad äger jag?

Låt mig göra ett urval av det jag äger. Följande nio finns på mina konton den 10 augusti 2021 och så här såg det ut vid stängning igår. Procentsats till höger anger hur aktien gått sedan köp.

VärdepapperKortnamnAvkastning
Air France KLMAFp-35%
Creades ACRED A-5%
NIBE Industrier BNIBE B+47%
Svolder BSVOL B+10%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag+34%
Ethereum XBTETHEREUM XBT+8%
Nio IncNIO-17%
ChargePoint Holdings IncCHPT-34%
Apple IncAAPL+15%
Air France Boeing 777-300ER, F-GSQI

Sälja på rött?

I mångas ögon är det börsdöden att sälja på rött. Men måste det vara så? Absolut inte. Om jag sitter med röda siffror på ett bolag, vars värde knappt gör några större justeringar åt vare sig ena eller andra hållet, kan samma pengar hellre få göra nytta på annat håll. Visst, det är ju ett riskabelt experiment eftersom man aldrig kan säga hur något kommer att gå. Jag har sålt på rött flera gånger och flyttat till andra bolag och kommer förmodligen att göra det igen vad det lider.

Investerar ni?

Så, hur investerar ni på börsen? Gör ni det över huvudtaget? Har ni bara släppt eller inte ens kommit igång? Berätta gärna och har ni själva bloggat eller skrivit om det, skicka med en länk till inlägget. Jag läser gärna andras tips!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Intressant att läsa, tycker det är kul att prata ekonomi men så himla tråkigt att det nästan känns som det enda tabuämnet runt fikabordet, hehe. Jag har mest aktier eller pengar på sparkonto på Avanza (tycker det gått jäkligt fort ner till 0,3% nu 😒). Om jag inte varit i farten att köpa nytt boende hade jag velat investera mera, samtidigt som det känns som börsen står högt nu och jag inte riktigt vet om det egentligen är rätt läge då. Svårt! Men annars så vill jag satsa på företag som tänker hållbart och sprida riskerna mellan olika branscher.

    • Det är fult att prata om pengar så länge det inte handlar om shopping av olika slag, hur mycket man lagt på huset eller hur mycket man förlorat på investeringar. Att tjäna pengar på olika sätt är aldrig okej… 😉 Avanza, som jag nu då använder, har ju märkt upp fonder som är ”hållbara” (vad nu det faktiskt innebär) så där har det i alla fall gjort saken lite enklare för oss sparare.

      Vi ligger också i startgroparna för nytt boende och har funderat på om det är värt att ta ett lite större lån för till exempel handpenning och låta de sparade pengarna sitta kvar på börsen. Frågan är vilken ränta som lönar sig mest. Vi är inte hemma i den diskussionen än så vi får se var det landar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.