Funäsdalsberget – 11 sommartips & 360° Härjedalen

I mångas värld är nog Funäsdalen förknippat något helt annat än varma julidagar. Jag kan inte klandra dem. Långt in i Härjedalen, omgiven av vackra fjällvidder och bara några mil från Norge, ligger orten med den 977 meter höga toppen Funäsdalsberget mitt i byn. Vintertid finns Funäsfjällens fem liftsystem inom bara ett par mil och utöver alpina aktiviteter finns ju också skoteråkning, turskidor och mycket annat. Men, vad händer egentligen här på sommaren? I juli åkte vi hit för att bli lite klokare.

Resa till Funäsdalen

Vi hittar Funäsdalen i princip mitt i Sverige sett från norr till söder. Enklast är att ta sig hit med bil och från Östersund har vi ungefär 22 mil. I övrigt är det 80 mil från Luleå, 30 mil väster om Sundsvall, 60-65 från Stockholm och Göteborg och drygt 90 mil från Malmö. Norska gränsen är bara tre mil bort och det är bara åtta mil till vackra Røros. Ska man åka tåg tar man sig som närmast till Sveg, Ljusdal eller Östersund. Därifrån är det sedan buss som gäller. Det går även att åka buss med Härjedalingen som kör från Stockholm, Uppsala och Gävle.

Så. Vad gör man då på och kring Funäsdalsberget en varm och härlig sommardag? Let’s find out!

Via ferrata upp på toppen

Jag har bara klättrat via ferrata på Skuleberget ute på Höga Kusten och vi klättrade inte heller upp för Funäsdalsberget den här dagen. Det finns hur som helst en led från byn och hela vägen upp till toppstugan för den som hellre kör en svettig höjdutmaning istället för den bekväma gondolen. Av det vi såg (från gondolen) så var det varierad terräng där leden inleds med branta partier i skog och som sedan blir mer exponerad klättring mot slutet.

Ryktet säger att Funäsdalsbergets via ferrata motsvarar den enklaste leden på Skuleberget (vita), om ni nu har testat den bergväggen. På toppen mötte vi också varierande skaror av folk som tagit sig upp, allt från barn till vuxna. Min tolkning är att det är en behaglig väg upp som bjussar på fantastiska vyer.

Äventyret kostar 250 kronor och då ingår hyra av utrustning samt kort genomgång inför turen. Leden är öppen dagligen från början av juli till mitten av augusti. Dropin ska fungera övriga dagar men jag rekommenderar er att läsa på innan vad som gäller.

Via ferrata i Funäsdalen

Gondolen upp på Funäsdalsberget

Det här är det lite mer stillsamma sättet att ta sig upp på berget. Gondolen avgår nästan mitt i byn och färden upp tar bara en kort stund. Vi köpte biljetter på Hotell Funäsdalen och därifrån är det bara ett par minuters promenad upp till där liften startar. Priset är 150 kronor tur och retur för en vuxen.

Luncha i toppstugan

Toppstugan på Funäsdalsberget har fulla rättigheter så här kan man förutom att äta och fika även få sig ett glas vin eller en öl om man känner för det. Jag beställde in en tunnbrödrulle för dryga hundralappen men tycker kanske att den borde ha kostat 50-75% av det priset. Det var förvisso gott men inte så mycket mat. Å andra sidan, det kanske är utsikten man betalar för? Det framgick i alla fall inte av kvittot.

Vi slog oss hur som helst ner ute i solen och njöt av en sommardag medan via ferrataklättrarna, som når toppen precis här, stapplade in en efter en.

Linbanan upp på Funäsdalsberget
Toppstugan på Funäsdalsberget
Funäsdalen i Härjedalen

Samebyn Lopme Laante

En halv kilometer från gondolens toppstation ligger sameparken Lopme Laante. Här kan man ta en guidad tur för att uppleva den samiska kulturen där det berättas hur renskötseln fungerar samt hur samerna lever och verkar idag. Här finns en stor träkåta som även omfattar en liten butik som säljer hantverk av renhorn och renskinn men även både konst och renkött. Man måste så klart inte ta en guide med sig runt, det fungerar fint att bara gå in på egen hand vilket bara kostar tjugofem spänn.

Som sagt, för att ta sig hit kan man antingen ta gondolen till toppen och gå 500 meter. Det går även att promenera upp från Funäsdalen. Från Röstbergets dalstation följer man grusvägen som slingrar sig upp. Sträckan är 1500 meter och det blir dessutom 300 härliga höjdmeter på köpet.

För öppettider och mer information, kolla in Lopme Laantes sajt eller läs resebloggen 4000 mils reportage.

Lopme Laante - sameby på Funäsdalsbergets topp

Vandringsleder med 360-gradersvyer

Funäsdalsberget bjussar så klart på vandringsmöjligheter. Tittar vi på Funäsfjällens guldturer så går både Korta bergsturen (353) och Långa bergsturen (354) uppe på topplatån. De ger båda mycket belöning för ganska liten ansträngning, allra helst om man tagit gondolen upp på toppen. Båda turerna tar er upp till Fjällutsikten, 400 meter från toppstationen. Här har man en helt fantastisk 360-gradersvy med flera fjälltoppar i sikte. Helags, Sylarna och Skarsfjället så klart men även Mittåkläppen, Anåfjället, Rödfjället, Storaxhögen och Skarvarna.

Båda den långa och korta leden går bort till redan nämnda sameparken. Där vänder den korta turen tillbaka till toppstationen medan den långa fortsätter bort mot Kåvanvallen och sedan vidare ner till byn. Långturen är 9 kilometer lång och den korta är 2-3 kilometer.

LÄS MER | Funäsfjällens guldturer

Maria njuter av Härjedalens vyer
Anåfjället öster om Funäsdalsberget

Cykelleder och MTB kring Funäsdalsberget

Har man hojen med sig finns det gott om cykelleder på och kring Funäsdalsberget. Är man utan egen cykel går det så klart att hyra och testa lite olika, det finns cykelbutik i samhället. Alternativen då? Vid Eriksgårdens fjällhotell mitt i byn finns det en liten bikepark för den som vill testa sig fram. Den är bara 500 meter lång men passar bra för träning och lek.

På toppen av Funäsdalsberget startar två leder. Den blå Panoraman (led 336) och den röda Bergspasset (337) är båda kring fem kilometer långa och ger varierande cykling både på stigar och maskingrävda sträckor. Räkna med lite mjukare cykling på sina håll, vilket gör det här till ganska ansträngande turer. Belöningen? Magnifik så klart!

Nedanför Funäsdalsberget finns det också cykelleder och vid Funäsdalens Idrottsplats startar några av dem. Dels den gröna och 11 km långa Röstberget Gravel (333) som löper längs Funäsdalssjön. Här startar även Funduro (335) vilket är en 2,5 kilometer lång kuperad skogstur med härlig utsikt över Anåfjället. Även den 9 km långa Röstbergsleden (332) utgår härifrån och här delar man delvis utrymmet med vandrare. Som cyklist lämnar man företräde så cykla smart och med hänsyn. Röda Kåvanrundan (330) börjar också vid idrottsplatsen och löper längs Ljusnan.

LÄS MERCykelturer i Funäsfjällen

En fikapaus på toppen av Funäsdalsberget
Fjällvyer från toppen av Funäsdalsberget

Discgolf vid Kåvan

Sommaren 2021 öppnade en helt ny discgolfbana på Funäsdalsberget. Den startar precis vid skidliften Kåvan Express och banans nio hål tar golfaren både upp och ner för skidbackar och genom snåriga skogspartier. Det här var första gången någon av oss testade frisbeegolf och det visade sig nog även på scorekortet är jag rädd. I vilket fall är det en kul och utmanande aktivitet och höjdpunkten är nog sjunde hålet. Då står man precis mitt i Nol i egga, vilket med sin 60°-lutning är Funäsfjällens brantaste backe.

Greenfee kostar 50:- och på tavlan vid första utkastet finns en QR-kod för att swisha in betalningen. Perfekt om man har egna prylar. Behöver man hyra grejer gör man det på Hotell Funäsdalen nere i byn. 80 spänn för ett set med tre discar inklusive greenfee är som hittat.

HITTA HITGoogle Maps

Discgolf på Funäsdalsberget

Härjedalens fjällmuseum

Vid foten av Funäsdalsberget hittar vi Härjedalens fjällmuseum, dit vi svängde in innan vi tog gondolen upp på berget. Det är en vacker byggnad som nästan smälter in i berget med sitt grästäckta naturtak, träfasader och stenlagda grundmur. Här inne finns både museibutik, ett café (som tyvärr var stängt på grund av pandemin), barnområde och så självfallet själva utställningarna.

Muséet har en basutställning där besökaren ställs inför frågan ”Hur skulle du överleva om den sista snön försvinner i juni och den första kommer i september?”. Här visas en unik samling föremål från fjällbönder, samer och bruksarbetare både när det kommer till vardagens slit och släp till festligheter och evenemang. Grunden till museet lades redan 1894 och har föremål från flera sekel tillbaka, även om fokuset mest ligger kring 1750 till 1850.

Det förekommer även tillfälliga utställningar och mer information om dem finns på museets egen sajt.

Alldeles bredvid muséet ligger Fornminnesparken. Förutom hus från så långt tillbaka som 1500-talet finns också ett antal militärbunkrar, rester från beredskapsåren under andra världskriget. Den här parken är öppet året runt även om den har sin prime time just under sommaren.

Funäsdalens fjällmuseum

Fler aktiviteter kring Funäsdalsberget

I det här inlägget har ni fått en liten inblick i vad som finns att göra, både för den som suktar efter aktiviteter och för livsnjutaren som hellre tar en öl på terrassen och inhalerar Härjedalens vackra vidder. Men Funäsdalen har så mycket mer än bara själva berget och samhället.

Har man bil och kan ta sig några mil så finns det ju än mer möjligheter. Strax bortanför Funäsdalen går det även att spela 18 hål på Ljusnedals golfbana men vill man bara slappa kan man ta promenaden ner till Funäsdalssjön och fika. Under vår helg tog vi även en löptur upp på Mittåkläppen, en enkel tur på några timmar om man vandrar och så svängde vi förbi Myskoxcentrum i Härjedalen, beläget i Tännäs knappt två mil bort. Väl värt ett besök!

Har ni fler tips på saker att göra och uppleva kring Funäsdalsberget? Lämna gärna en kommentar här under. Vill ni ha tips på fler upplevelser både i Funäsdalen, Sverige och världen? Följ bloggen på Instagram och Facebook så får ni uppdateringar med jämna mellanrum!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Vilket bra inlägg! Sugen på Funäsdalen efter så många rapporteringar framför allt på insta, men här sammanfattas det hela ännu bättre. Tack!
    Trodde lederna uppe på berget var fler och längre… givet att de är så ofta förekommande. Lite lucköppning här, haha.

    Någon sommar kanske jag kan slita mig från Jämtland för Härjedalsfjäll istället… vi får se. Vilket år som helst. 🙂

    • Kul att du gillar och ”välkommen” till Funäsdalen då. Lederna på själva platån är inte så många, den är ju inte så stor, men det dräller ju av alternativ i omgivningen. Vilket år som helst? Eller så passar ni på redan i höst… 😉

  2. Fjällmuseet är jättebra! En annan bra sak med Funäsdalen är att det går en hel del bussar hit året runt från både norr och söder.

  3. Jag gillar ju fjällen bättre så sommar/höst än vinter jag. Vi ska försöka klämma in en sväng till Funäsfjällen i år också om möjligt i september. Förra året gav mersmak.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.