Gaustafallet längs Vildmarksvägen

En ganska blöt dag i början av juli skulle kryddas med ännu mera vatten. Vi härjade runt i norra Jämtland och körde den vackra Vildmarksvägen med ett av målen att spana in några vattenfall längs rutten. Efter att ha upplevt både Hällingsåfallet och Brakkåfallet stannade vi nu vid Gaustafallet.

Den plats av Gaustafallet som är skyltad från vägen är faktiskt bara en liten del av hela Gaustejokk, älven Gauste alltså. Älven längs Vildmarksvägen i mer eller mindre 15 kilometer, från kalfjället där Stekenjokkvägen tar sin början hela vägen ner till Leipikvattnet. Det finns så klart fler platser att stanna vid för att se vattnet forsa fram och just den skyltade parkeringsfickan längs vägen är ganska liten. Här ska ändå fallet vara som högst. Mest liv är det framåt vårkanten när allt smältvatten drar fram.

Man kan höra vattenfallet dåna redan från vägen och precis vid vägkanten står det ett litet vindskydd, en bänk och en informationsskylt. Sedan följer en sluttande stig ner mot älven. Heads up bara, att ta sig fram med barnvagn eller rullstol skulle jag inte rekommendera.

Skydda naturen!

Det finns restriktioner i området och det är till exempel förbjudet att beträda vissa delar kring Gaustafallet. Detta på grund av de sällsynta fågelarter som häckar i området under sommarmånaderna. Läs mer här och respektera naturen!

HITTA HIT | Google Maps

Vägskylt till Gaustafallet längs Vildmarksvägen

När två älvar blir en

Strax ovanför Gaustafallet är det faktiskt ytterligare älv till som pressar sig ner i Gaustejokk. Genom årtusenden har vattenmassorna grävt ner sig i den smala passagen och bildat en lång ravin med vattenfallet som höjdpunkt. Det grönblåa vattnet är vilt och det känns ändå bra att stå bakom staketet, långt ovanför vattenmassorna. Okej, jag kan eventuellt ha klättrat upp för att få en bättre bild, samtidigt som jag bara kan ana hur försommaren ser ut här med allt smältvattnet som ska ta sig fram.

Och just det, har man tur ska man också kunna se häckande falk på klippväggen. De höll sig dock borta när vi var på besök.

Gaustfallet är absolut värt ett stopp om man är ute längs Vildmarksvägen, allra helst när det är så lättillgängligt. Testa också att spana in fler av älvens forsar längs vägen mellan Stekenjokk och Leipikvattnet. Det finns både parkeringsfickor och stigar ut från vägen.

Gaustafallet i Ronja Rövardotter

Det här är också en inspelningsplats för en av våra mest kända sagofilmer, Ronja Rövardotter. Scenerna när Ronja och Birk dyker ner i älven för att undvika vildvittrorna är filmade just här vid Gaustafallet.

MER RONJA | 14 platser där Ronja Rövardotter spelades in

Fler sevärdheter kring Gaustafallet

Planerar man ett besök till Gaustafallet är det fullt rimligt att köra hela eller delar av Vildmarksvägen. Då passerar man också det mäktiga Hällingsåfallet strax söder om Gäddede. Det här är Sveriges fjärde högstavattenfall och bara en kort omväg. Mellan Strömsund och Gäddede går också den så kallade Björnvägen, i ett av världens mest björntäta områden. Chansen ska vara god att faktiskt få se de där mytomspunna djuren. Vägen är en grusväg och börjar strax utanför Strömsund. Den går vid sidan om den riktiga Vildmarksvägen nästan hela vägen upp till Gäddede.

Alldeles söder om Gaustafallet ligger Stora Blåsjön, vilket faktiskt är namnet både på sjön och fjällbyn. Här finns Restaurang Fjällripan, som drivs av Arga Kocken. Boka bord i tid!

Ett annat vackert vattenfall längs Vildmarksvägen är Brakkåfallet som ligger strax söder om Gaustafallet. Det här är två vattenfall, där det nedre verkligen bjuder in till att nästan gå rakt in i vattenmassorna.

Bara en kort bit bort finns också Korallgrottorna, Sveriges längsta grottsystem på 5-6 kilometer. Det var först 1985 som det upptäcktes och det utforskas faktiskt fortfarande. Jag bara gissar att stora delar fortfarande är oupptäckta. Här krävs det att man bokar en guidad tur för att komma ner i systemet.

Köra hela Vildmarksvägen

Gaustafallet är en av många upplevelser längs Vildmarksvägen, en naturskön väg på 50 mil mellan Strömsund och Vilhelmina. Planerar ni att köra den rekommenderar jag er att läsa min guide där jag tipsar om både sevärdheter, givna stopp, ställplatser och laddstationer. Har ni andra tips kring Gaustafallet? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Bloggen finns både på Instagram och Facebook. Gå gärna in och följ där!

FÖLJ | Instagram | Facebook

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.