Mystyr – glamping, stjärnhimmel & hemligheter

Marias order var tydlig. ”Klockan 12, då ska du ha packat och vara redo för lunch och avfärd!”. Allt jag hade var en liten packlista och en kort instruktion. Vara borta över natten, pannlampa, powerbank, att det andades något sorts friluftsliv och att platsen är och ska förbli hemlig. Sedan åkte vi iväg på det som skulle visa sig vara ett ”Mystyr”, Mysigt äventyr mitt ute i ingenstans.

Mystyr är så hemligt att inte ens Maria hade stenkoll på var vi skulle. Jag fick korta urklipp av beskrivningen och guidade oss i blindo rakt ut från Östersund. Vi skumpade fram på gropiga grusvägar och ensliga skogsstigar. När bilen tillslut parkerats, mobiltäckningen försvunnit och myggen börjat festa loss på våra ben stod en kanot och väntade på oss. Efter en stunds vacker sjötransport kunde vi snart lägga till vid en liten klippa och tänk, där väntade Mystyr i både sin enkelhet och prakt på samma gång.

Tänk att vara hemma men ändå på en plats man inte ens visste fanns. Det måste ju ändå vara själva definitionen av staycation.

Paddla kanot till Mystyr
Glamping med Mystyr - att lyxcampa i vildmarken
Mystyr - lyxcampa på hemlig plats
Solcellslampor inför kvällen

Glamping-gjord pizza under himlen

Till tonerna av grantopparnas sus tog vi oss upp från kanoten. Till hjärtat av Mystyr och dess fulländade outdoorboende. Ett stort tält med riktig säng att sova i. En terrass med ett hemmasnickrat bord att äta middag vid, med solcellslampor som belysning när mörkret gjort sitt intåg. Ett komplett utrustat kök med pizzaugn om vi så ville. En grillplats och en rejäl trave ved. Och givetvis en kaffekanna för att koka en balja svart över öppen eld, vilket faktiskt blev det första vi gjorde.

Ett väldigt kort stenkast bort stod ett lyxigt utedass som doftade allt annat än vad utedass brukar dofta. Åt andra hållet ett ”spa” med ”rinnande vatten”. Allt som man kan tänkas behöva fanns på plats så egentligen skulle man kunna komma hit väldigt lättpackad. Vi, eller snarare Maria, hade ändå lyxat till packningen ytterligare ett snäpp för att förgylla dygnet i skogen. Ett pizzakit, lite dryck, frukostgrejer och varmare kläder för att kunna sitta utomhus så länge som möjligt.

Pulsen gick ner och vi fann oss ganska snabbt i en tillvaro med naturens ljud och en skral mobiluppkoppling. Efter att vi klurat ut hur pizzaugnen fungerade började middagen roddas ihop och efter någon timme satt vi tillslut vid bordet och smaskade en pizza bianco med sjöutsikt.

LÄS MER | Marias Mystyr-upplevelse

Ved att elda med
Glamping - fulländat kök
Hemmagjord pizza på gång
Mystyr - middag på hemlig plats
Hemmagjord pizza i uteköket

Stjärnklart, fullmåne och fridens liljor

När middagen var klar sprack molntäcket mycket passande upp. Vi spelade yatzy, drack cider, åt lite snacks och pratade. Om det mesta. Livet. Golfresan vi kanske vill åka på. Vilka platser som finns att upptäcka alldeles här hemma som man knappt ens känner till. Ekonomi. Jobb. Bloggarna. Vårt kommande bostadsprojekt som förhoppningsvis blir av. Och så vidare.

Timmarna försvann och när solen gick ner bakom granarna i det ena vädersträcket kröp fullmånen upp i det motsatta. Ovanför våra huvuden tändes de charmiga lamporna upp, samtidigt som vi la på ytterligare några vedträn för att hålla brasan vid liv.

Det blev en sån där kväll som man inte riktigt ville skulle ta slut. Vi satt kvar länge och trotsade de kylslagna timmarna med ett par extra byxor och mössa. Förmodligen fullt iakttagna av skogens djur, som undrade vad det var för jeppar som satt där och hade det gött.

Tillslut kröp vi ner i den iskalla sängen iklädda underställ, buff på huvudet och med dubbla täcken. Jag har förvisso sovit på ishotellet i Jukkasjärvi men det här kändes faktiskt snäppet kallare, trots att det säkert var femton grader varmare än på Icehotel. Ändå somnade jag ovaggat på bara en kort stund och vaknade inte förrän långt efter att solen gått upp.

Mystyr - Mysigt Äventyr mitt ute i skogen

Morgonfix och kaffe över elden

Jag har ett starkt behov av den där muggen med svart kaffe på morgonen. Första fixet när vi väl klivit upp och borstat tröttheten ur ögonen blev således att fixa elden. Blå himmel och en sprakande brasa är något man borde starta alla dagar med, allra helst en sån här måndag i augustis sista tredjedel. Att sedan ha ganska obråttom hem var också en lyx jag gärna unnar mig oftare, vilket vi nyttjade fullt ut när vi nöjt drack vårt morgonkaffe med utsikt.

Några mackor senare började vi ändå städa ut oss ur Mystyr och dess fantastiskt fina glampingupplevelse. Ur med sängkläderna, diska rent våra använda grejer, sopa av terrassen, ta med en toapåse hem och plocka med oss allt det vi kom dit med. En halvtimme senare var kanoten lastad och klar och vi gled sakta ut i vattnet. Bakom oss lämnade vi en riktig pärla, när det hemliga Mystyr försvann i skogen.

Kokkaffe till kaffekannan
Kokande kaffe över öppen eld
Morgonkaffe över elden
Maria dricker morgonkaffet med sjöutsikt

Mystyr – jämtländsk glamping i snygg förpackning

Mystyr visade sig bli en riktig kalasupplevelse, just för hemlighetsmakeriet och att platsen i sig är så gediget ordnad. Här finns verkligen allt det man behöver utan att det för den delen känns onödigt påkostat med prylar. Avskalat och fulländat på samma gång.

För oss personligen blev det ett härligt dygn och vi lyckades tajma in ett mäktigt fint sensommartillfälle. Stjärnklart. Fullmåne. Vindstilla. Hyfsad värme. Förhållandevis myggfritt. Plus det faktum att det nästan blev helt mörkt, för första gången på tre månader. Då helar det kroppen att sitta i gungstolen och bara ta in… tja, livet. Själavård i sitt rätta element. Ge mig mer!

LÄS MERVisitÖstersundFilm på Facebook

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Verkligen ett mysigt äventyr! Har funderat på att testa något glampingaktigt här i Portugal med barnen. Blev lite inspirerad av ditt inlägg.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.