Kanske är Ronja Rövardotter en av de mest kända svenska sagorna någonsin. Utöver själva boken, som översatts till fler språk än vi kan räkna till, har den ju gjorts som både film och TV-serie. Men var spelades egentligen den klassiska filmen från det tidiga 80-talet in och vad vet vi om nya Ronja?
Eftersom jag är otroligt svag för vackra platser, något som det kryllar av i Ronja, lät min nyfikenhet inte stillas förrän jag gått till botten med den frågan. Efter research och egna besök vid platserna har jag här svaren på frågorna, plus att jag avlivar ett par felaktiga myter.
Det här är den mest kompletta listan ni kommer hitta på ämnet inspelningsplatser för klassiska Ronja Rövardotter och kanske blir det här en inspiration för sommarens semester?
Med det sagt – häng med på ett strövtåg i Sverige!
Snabblänkar till innehållet
Lyssna som poddavsnitt
Det här inlägget går även att lyssna på som poddavsnitt. Du kan antingen starta spelaren här under eller använda poddappar som Apple Podcasts, Google Podcasts, Podbean, TuneIn med flera.
Filmen och TV-serien från 1984
Den nu mera klassiska Ronja Rövardotter hade biopremiär i Sverige den 14 december 1984. Ett par år senare kom den i serieformat med tre avsnitt på 50 minuter vardera. I serien finns även scener som inte fick plats i filmen och vill man se något av formaten idag så går de att streama på Cmore. Någon större presentation av Ronja Rövardotter än så här behövs väl knappast tänker jag.
Nya Ronja Rövardotter 2024
28 mars 2024 hade nya Ronja Rövardotter premiär på Netflix och det föder givetvis ett helt gäng med frågor kring inspelningsplatserna. Flera platser kan jag bekräfta medan en drös scener är mer anonyma och även ”kryddade” med CGI vilket gör dem betydligt svårare att lokalisera.
Det vi vet är att man i nya Ronja har hittat tillbaka till Ristafallet i Jämtland, precis som i ursprungsfilmen från 80-talet. Man har även använt Tännforsen i en mängd scener. Det är också troligt att man varit på fler platser på höjderna kring Åredalen, bland annat där Ronja under sin skidtur fastnar med benet hos rumpnissarna.
Vi vet också att byn som är med i serien till stora delar är specialbyggd i Litauen.
Av tidningsartiklar att döma är Bjurås i Dalarna platsen för ”Björngrottan”, som dock byggdes upp inför inspelningen och därmed inte existerar på riktigt. Jag har även sett notiser om att Fasaskogen och Sveafallen utanför Degerfors är med i filmen, men inte kunnat bekräfta det. Mattisborgens exteriör ska vara Bohus fästning utanför Kungälv.
Fortsättning följer…
Myter & förväxlingar kring klassiska Ronja Rövardotter
Men först – låt oss döda ett par myter och förväxlingar gällande inspelningsplatserna i den klassiska inspelningen.
Först ut – Slåttdalsskrevan på Höga Kusten förekommer inte alls i Ronja Rövardotter. På flera sajter och bloggar står den angiven som både Helvetesgapet, Vargklämman och den ravin som Mattis rider genom när han letar efter Ronja. Det är helt fel, vilket ni kommer märka i det här inlägget.
Även Kungsklyftan i Fjällbacka har kopplats till Helvetesgapet, vilket även det är felaktigt. Kungsklyftan är ändå med i Ronja men i ett helt annat sammanhang. Läs vidare så märker ni.
Mattisborgen, Helvetesgapet, Björngrottan & slutscenen – Sörknatten, Dalsland
Mitt i Dalsland, i den norra änden av Sörknattens naturreservat, ”stod” Mattisborgen. Eller i alla fall kulissen. Borgen fanns aldrig på riktigt. Dels var det bara målad frigolit som stod på berget och de gånger man ser den i helbild är det en ”trickfilmad” miniatyrborg som byggts i en studio i Oslo.
Helvetesgapet, som ser så fasansfullt högt ut i filmen, är inte ens tre meter djupt i verkligheten. Inspelningsplatsen är vid Predikstolen där man har en härlig utsikt över sjön Ärr. Enklaste sättet att ta sig hit är grusvägen fram till Sörknatten Baståsens norra parkeringsplats. Därifrån är det en knapp kilometers promenad upp till Helvetesgapet. Första biten på grusväg och sista biten genom skogen innan man tillslut når utsiktsplatsen och bergsskrevan.
Vänder man blicken söderut från Helvetesgapet så har man högst troligt det som är slutscenen i filmen, när Ronja och Birk sitter på varsin häst och blickar ut över ett sagolikt skogsklätt landskap i solnedgången.
Scenerna där man ser Ronja och Birk hoppa över Helvetesgapet och det bara är himmel i bakgrunden är inspelade på ett hustak i Sundbyberg, Stockholm.
Även Björngrottan ligger vid Predikstolen medan insidan är studiofilmad i Stockholm.
Tyvärr är alla rester av inspelningarna i Sörknatten borttagna men åker man hit och jämför film och verklighet kan man fortfarande göra kopplingarna. Det syns tydligt i den här Youtube-filmen.
Borggården är filmad vid kvartsbrottet Bläsen, i Fröskog alldeles söder om Fengerfors. Där finns det skyltar som visar hur det såg ut.
GOOGLE MAPS | Sörknatten | Fröskog
Glupafallet – Ristafallet, Jämtland
Knappt två mil sydost om Åre i Jämtland hittar vi Ristafallet, det som i Ronja Rövardotter är Glupafallet. Nedströms fallet spelades även scenerna in där Ronja och Birk flyter med en björk. Ristafallet ligger alldeles bredvid E14 och nås enkelt med bil. Vattenfallet är ungefär 50 meter brett och 14 meter högt.
Vill man upptäcka fjällen ligger Vålådalens naturreservat bara runt hörnet, alternativt att åka upp på Åreskutans topp. Behöver du fler tips på vandringar i området? Läs mitt inlägg om att vandra i Åre.
Flykten från vildvittrorna – Gaustafallet, Jämtland
Mer Jämtland! Scenerna där Ronja och Birk flyr från vildvittrorna genom att hoppa i älven är inspelade långt upp i norra Jämtland. Vattenfallet heter Gaustafallet och ligger precis längs den välkända Vildmarksvägen, strax söder om Stekenjokk. Läs mer om mitt besök vid Gaustafallet här.
Observera att området omges av restriktioner då det vissa tider på året är häckningsplats för sällsynta fåglar. Det är alltså förbjudet att röra sig hur som helst här. Följ därför bara stigen ner från vägen till fallet och gör inga egna utsvävningar.
I närheten av Gaustafallet ligger Stora Blåsjön och här spelades det också in material, främst sjöscener.
Hällingsåfallet som biroll
Ett tredje vattenfall, som bara har en kort biroll i filmen, är Hällingsåfallet några mil söder om Gaustafallet. När vårflodens forsar illustreras 58 minuter in i filmen får vi se det 42 meter höga vattenfallet dåna ner i den 800 meter långa ravinen. Av alla timmar jag lagt på research kring inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter så har jag inte hittat någonstans där det här står omnämnt. En liten doldis helt enkelt, som jag nu avslöjat för er!
HITTA HIT | Ristafallet | Gaustafallet | Hällingsåfallet
Vargklämman – Kungsklyftan, Bohuslän
Vargklämman i Ronja Rövardotter hittar vi i Bohuslän, mitt i det lilla samhället Fjällbacka. Platsen heter egentligen Kungsklyftan, eller Ramneklovan, och är en del av Vetteberget. Man når platsen via en portal vid Ingrid Bergmans torg nere i själva byn. Sedan följer man leden upp till själva Vargklämman, en säregen passage med sin stora klippblock som sitter fastkilade ovanför ens huvud. Jag rekommenderar verkligen att gå hela vägen upp på toppen av berget. Det är en magnifik utsikt över Bohusläns härliga landskap!
Tips kring Fjällbacka
Förutom Ronja så är Fjällbacka känd för flera andra filmer och skådespelare. Ingrid Bergman hade en egen stuga ute på Dannholmen, en av alla skärgårdskobbar, och här går det även att få en guidad tur i Camilla Läckbergs spår, vars böcker till stor del utspelar sig just i Fjällbacka.
GOOGLE MAPS | Kungsklyftan
Övriga inspelningsplatser
Mot slutet av Ronja Rövardotter håller Mattis och Borka en tvekamp för att avgöra vem som ska bli hövding över de sammanslagna rövarbanden. De här scenerna är inspelade på Haga slottsruin i Solna alldeles utanför centrala Stockholm.
Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk ses i smyg, är inspelad i Tykarpsgrottan strax söder om Hässleholm. Den är öppen för besök, läs mer på deras sajt. Även delar av Mattisskogen är inspelad i Skåne, i Sveriges minsta nationalpark Dalby Söderskog strax öster om Lund. Scenerna med alla vitsippor är filmade i Gripsholms hjorthage, eller Hjorthagen, utanför Mariefred.
Scenen där Mattis rider genom en ravin när han är ute och letar efter Ronja är inspelad vid kalkbrottet Kalkbro, några mil söder om Strängnäs. På Hallands Väderö spelades Ronjas vårskrik in men det skrikandet lär ha gjorts både i Sörknatten och vid Ristafallet.
KARTOR | Haga Slottsruin | Tykarpsgrottan | Dalby Söderskog | Kalkbro | Hjorthagen
Fler tips om Ronja Rövardotter
På sajten VästSverige finns det en bra PDF-broschyr om inspelningsplatserna i Dalsland som heter Vandra i Ronjaland, inklusive ledkartor och annan information. Övriga källor till det här inlägget är Västsverige.com, Wikipedia samt lokala sajter för respektive platser.
Saknas någon plats eller har du besökt platserna där Ronja Rövardotter spelades in? Lämna gärna en kommentar och berätta! Vill du ha tips på fler upplevelser både i Sverige och världen? Följ bloggen på Instagram och Facebook så hänger ni med i flödet!
Kul reportage! Ronja är ju en klassiker 🙂 Har inte besökt många av platserna, men ändå ett fåtal utan att ha koll på Ronja-kopplingen. Bor ju i Solna till att börja med … 😉 Dalby Söderskog besökte vi tidigare i år!
Ja, ni bor ju väldans nära så jag bara utgår från att ni har sett Haga Slottsruin. 😉
Kanoninfo!!!!
Skall ta barnbarnen på en rundtur till sommaren 😉👍🏻
Hej Peter och vad roligt att du både hittade tipsen och tänker anamma dem! Hoppas ni får fina upplevelser! 🙂
Kul info Nu berättar maken, att han var med när det spelats in i Flottsbro, skidbacke, Huddinge. När Ronja går förbi en rotvält och hamnar nere hos Rumpnissarna.
Känns som jag är den enda person, som inte, har sett Ronja. Hmm måste kanske försöka göra det på något sätt.
Jaså? Det där måste så klart undersökas! Tack för tipset och ja, klart du ska se Ronja! 🙂
Jag kommer att älska Ronja Rövardotter som tv serie vill jag tacka er så mycket för bilden tack
Kul!
Hej,
Jag fick ett tips för några månader sedan att rånet av den vackra adelsdamen med följe i Ronjafilmen skulle ha spelats in någonstans längs Stampälven/Storån från Höljessjön söder om Dalskog i Dalsland.
Tyvärr vet jag inte exakt plats, men det bör ju finnas folk i trakten som kommer ihåg.
Roy Andreasson för
Föreningen Vandra i Ronjaland
Hej Roy! Det där ska jag forska mer i så tack för ett superbra tips! 🙂
Hej Daniel
Tack för jättebra info och en bra sida, jag har två frågor som jag undrar över som du kanske vet svaren på. 23 minuter och 47 sekunder in i filmen är de en scen av älven och vattenfall i bakgrunden med Ronja, efter att Ronja klättrat upp ur älven, vet du vart den är inspelad? Efterkommande scen 24 minuter in i filmen där Ronja sitter och sjunger på en sten-formation vid vattenfall, vet du vart den inspelningsplatsen är?
Jag trott att de var filmat vid Ristafallet, har dock ej sett sådan sten formation i närheten av Ristafallet.
Tack på förhand.
Hej Daniel! Kul att du gillar!
Scenen där hon klättrar upp är väldigt svår att avgöra men i scenen efteråt, där hon går längs forsande älven, skulle jag gissa är Gaustafallet. Jag baserar det på hur ravinen ser ut (vilket gör att jag utesluter Ristafallet) samt hur vattenfallet i bakgrunden ser ut, vilket mer påminner om Gaustafallet än något annat. När hon i nästföljande scen sitter på en klippa med vattenfallet i bakgrunden är mer svårbedömd men jag är inne på din linje och utesluter Ristafallet.
Hej! Vore jättekul med en uppdaterad lista för alla platser i nya serien också 😀
Hej Linda! Jag jobbar på den och ska börja med att kolla serien. Har ändå redan koll på några av platserna där bland annat Tännforsen är med, plus Bjurås utanför Falun och av vad jag hört även plats(er) i närheten av Strängnäs. 🙂
Jag skulle verkligen vilja besöka platsen där dom spelade in sista scenen där Ronja och Birk sitter på hästarna och kollar ut över älvarna, vet någon vart det är?
Hej Nicklas! Då ska du högst troligt bege dig till samma bergknalle som Helvetesgapet i Dalsland och blicka söderut. Jag gör den tolkningen utifrån vad Tage Danielsson skriver i sin bok ”När Ronja Rövardotter blev film” (ISBN 91-46-14898-1). I ett av bokens sista uppslag är det två bilder på Ronja och Birk, en där de skriker vid Gaustafallet och en från slutscenen på hästryggarna du efterfrågar.
Danielsson beskriver bilderna så här: ”Och hör du här då, hur skriket till och med överröstar dånet från Gaustafallet? Eller hur slutskriket på nästa sida ekar över halva Dalsland?”.
Jag tar och lägger till det i texten. Tack för tipset! 🙂