Ronja Rövardotter – 14 inspelningsplatser att besöka

Kanske är Ronja Rövardotter en av de mest kända svenska sagorna någonsin. Utöver själva boken, som översatts till fler språk än vi kan räkna till, har den ju gjorts som både film och TV-serie. Men var spelades egentligen filmen in? Eftersom jag är otroligt svag för vackra platser, något som det kryllar av i Ronja, lät min nyfikenhet inte stillas förrän jag gått till botten med den frågan. Efter research och egna besök vid platserna har jag här svaren på frågorna, plus att jag dödar ett par felaktiga myter.

Med det sagt – häng med på ett strövtåg i Sverige för att hitta till nästan alla inspelningsplatser för Ronja Rövardotter! Kanske blir det här en inspiration till nästa års hemester?

Filmen och TV-serien

Filmen hade biopremiär i Sverige den 14 december 1984. Ett par år senare kom den i serieformat med tre avsnitt på 50 minuter vardera. I serien finns även scener som inte fick plats i filmen och vill man se något av formaten idag så går de att streama på Cmore. Någon större presentation av Ronja Rövardotter än så här behövs väl knappast tänker jag.

Värt att notera är att det ser ut att bli en nyinspelning av Ronja Rövardotter. Den är planerad att ha premiär under 2023.

Myter & förväxlingar kring platser

Men först – låt oss döda ett par myter och förväxlingar gällande inspelningsplatserna. På flera sajter och bloggar står både Slåttdalsskrevan på Höga Kusten och Kungsklyftan i Fjällbacka angivna som Helvetesgapet. Även Vargklämman kopplas till Slåttdalsskrevan, precis som scenen där Mattis rider i en ravin och letar efter Ronja. Det här är helt felaktiga uppgifter.

Var de egentliga platserna är tänker jag gå igenom nu!

Mattisborgen, Helvetesgapet & Björngrottan – Sörknatten, Dalsland

På berget Sörknatten i Dalsland ”stod” Mattisborgen. Eller i alla fall kulissen, borgen fanns aldrig på riktigt. Dels är det bara målad frigolit som stått på berget och de gånger man ser den i helbild är det en ”trickfilmad” miniatyrborg som byggts i en studio i Oslo.

Borggården är filmad vid kvartsbrottet Bläsen, alldeles söder om Fengerfors, och där finns det skyltar som visar hur det såg ut.

Helvetesgapet, som ser så fasansfullt högt ut i filmen, är faktiskt bara 2,5 meter djupt. Inspelningsplatsen är vid Predikstolen alldeles i närheten av ”Mattisborgen”. Scenerna där man ser Ronja och Birk hoppa och det bara är himmel i bakgrunden är dock inspelade på ett hustak i Sundbyberg, Stockholm. Även Björngrottan ligger vid Predikstolen medan insidan är studiofilmad i Stockholm.

Tyvärr är alla rester av inspelningarna i Sörknatten borttagna men åker man hit och jämför film och verklighet kan man fortfarande göra kopplingarna. Det syns tydligt i den här Youtube-filmen.

Att göra i närheten av Sörknatten

Dalsland är litet och det är bara någon mil till andra fina aktiviteter. Dels finns akvedukten i Håverud och alldeles där ligger även mysiga Upperud 9:9, där man både kan bo i en silo, hyra kanoter, ställa sin husbil eller bara ta en härlig fika med fina vyer. Fina vyer får man också på Baljåsen ett par mil norrut. Det är Dalslands högsta punkt och man ser hela vägen ut till Vänern.

HITTA HITSörknatten | Fengerfors

Upperudshöljen, Dalsland
Baljåsen - Dalslands högsta punkt

Glupafallet – Ristafallet, Jämtland

Knappt två mil sydost om Åre i Jämtland hittar vi Ristafallet, det som i Ronja Rövardotter är Glupafallet. Nedströms fallet spelades även scenerna in där Ronja och Birk flyter med en björk. Ristafallet ligger alldeles bredvid E14 och nås enkelt med bil. Vattenfallet är ungefär 50 meter brett och 14 meter högt.

När man ändå är i närheten ligger Sveriges största vattenfall Tännforsen bara fyra mil väster ut. Det är en kort promenad från bilparkeringen så tillgängligheten är god. Vill man upptäcka fjällen ligger Vålådalens naturreservat bara runt hörnet, alternativt att åka upp på Åreskutans topp så klart. Behöver du fler tips på vandringar? Läs mitt inlägg om att vandra i Åre.

Flykten från vildvittrorna – Gaustafallet, Jämtland

Mer Jämtland! Scenerna där Ronja och Birk flyr från vildvittrorna genom att hoppa i älven är inspelade långt upp i norra Jämtland. Vattenfallet heter Gaustafallet och ligger precis längs den välkända Vildmarksvägen, strax söder om Stekenjokk. Läs mer om mitt besök vid Gaustafallet här.

Observera även att området omges av restriktioner då det vissa tider på året är häckningsplats för sällsynta fåglar. Det är alltså förbjudet att röra sig hur som helst här. Följ därför bara stigen ner från vägen till fallet och gör inga egna utsvävningar.

I närheten av Gaustafallet ligger Stora Blåsjön och här spelades det också in material, främst sjöscener.

HITTA HIT | RistafalletGaustafallet

Vargklämman – Kungsklyftan, Bohuslän

Vargklämman i Ronja Rövardotter hittar vi i Bohuslän, mitt i det lilla samhället Fjällbacka. Platsen heter egentligen Kungsklyftan och är en del av Vetteberget. Man når platsen via en portal vid Ingrid Bergmans torg nere i själva byn, sedan följer man bara leden upp till själva Vargklämman, med de stora klippblocken som ligger fastkilade mellan bergen. Jag rekommenderar verkligen att gå hela vägen upp på toppen av berget. Det är en magnifik utsikt över Bohusläns härliga landskap!

Tips kring Fjällbacka

Förutom Ronja så är Fjällbacka känd för flera andra filmer och skådespelare. Ingrid Bergman hade en egen stuga ute på Dannholmen, en av alla skärgårdskobbar, och här går det även att få en guidad tur i Camilla Läckbergs spår, vars böcker till stor del utspelar sig just i Fjällbacka.

HITTA HITKungsklyftan, Fjällbacka

Vargklämman i Kungskyftan, Fjällbacka
Vandring upp på toppen av Vetteberget
Vetteberget, Kungsklyftan, Vargklämman & Ronja Rövardotter

Övriga inspelningsplatser

Mot slutet av Ronja Rövardotter håller Mattis och Borka en tvekamp för att avgöra vem som ska bli hövding över de sammanslagna rövarbanden. De här scenerna är inspelade på Haga slottsruin i Solna alldeles utanför centrala Stockholm.

Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk ses i smyg, är inspelad i Tykarpsgrottan strax söder om Hässleholm. Den är öppen för besök, läs mer på deras sajt. Även delar av Mattisskogen är inspelad i Skåne, i Sveriges minsta nationalpark Dalby Söderskog strax öster om Lund. Scenerna med alla vitsippor är filmade i Gripsholms hjorthage, eller Hjorthagen, utanför Mariefred.

Scenen där Mattis rider genom en ravin när han är ute och letar efter Ronja är inspelad vid kalkbrottet Kalkbro, några mil söder om Strängnäs. På Hallands Väderö spelades Ronjas vårskrik in men det skrikandet lär ha gjorts både i Sörknatten och vid Ristafallet.

HITTA | Haga Slottsruin | Tykarpsgrottan | Dalby Söderskog | Kalkbro | Hjorthagen

Fler tips om Ronja Rövardotter

På sajten VästSverige finns det en bra PDF-broschyr om inspelningsplatserna i Dalsland som heter Vandra i Ronjaland, inklusive ledkartor och annan information. Övriga källor till det här inlägget är Västsverige.com, Wikipedia samt lokala sajter för respektive platser.

Saknas någon plats eller har du besökt platserna där Ronja Rövardotter spelades in? Lämna gärna en kommentar och berätta! Vill du ha tips på fler upplevelser både i Sverige och världen? Följ bloggen på Instagram och Facebook så hänger ni med i flödet!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Kul reportage! Ronja är ju en klassiker 🙂 Har inte besökt många av platserna, men ändå ett fåtal utan att ha koll på Ronja-kopplingen. Bor ju i Solna till att börja med … 😉 Dalby Söderskog besökte vi tidigare i år!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.