Sista-minuten till Liseberg – sommaren 2021 är lite annorlunda

Plötsligt händer det. När vi är i Göteborg på somrarna så står allt som oftast ett besök på Liseberg högt upp på önskelistan. Tidigare, pre-pandemijäveln, har man ju bara ta vilken dag som helst och åkt dit men ja, ni vet ju alla hur det är 2021. Här måste det bokas så får man förhålla sig till det istället och ta väder och vind i andra hand. Fast kanske var det precis det just vädret som ”hände” häromdagen.

När det spöregnade som mest på förmiddagen surfade jag in på Lisebergs sajt och då fanns det plötsligt sista-minuten-biljetter över som räckte till oss alla tre i sällskapet. Vi styrde bort allt annat i planeringen och bokade direkt. Varför det plötsligt dök upp går det ju bara att spekulera i men kanske var det bistra vädret en orsak? Vi spanade i alla fall snabbt på prognosen och den snackade om uppehåll hela dagen så vi körde.

Måste förköpa biljetter

Sommaren 2021 måste entré och åkpass bokas på sajten innan besöket. Inga entrébiljetter eller åkpass går att köpa på plats. På sajten finns en kalender där man får välja sin dag och om man vill köra heldag eller kvällspass. Vi hade span på biljettläget i flera veckor men eftersom vi inte kunde boka upp oss på en specifik dag i såpass god tid så fick vi avstå. Istället har vi tittat in ett par gånger om dagen för att se om det ramlat in några återköp. Och som sagt, det var alltså vad som hände på vår allra sista dag i Göteborg. Tajming!

Runt 1200:- betalade vi för två allt-i-ett-pass och en entrébiljett. Sedan tog vi bilen till parkeringshuset precis bredvid, printade våra åkpass i en automat utanför entrén och sedan var det bara att knalla in och köra. Det går att avboka biljetterna och då ska det ske senast 48 timmar innan. Det står mer om det på Lisebergs sajt.

Heldag eller kvällspass

Vi fick tag på heldagsbiljetter. Det hade vi nog valt ändå om vi haft möjligheten. Alternativet är kvällspass, då man släpps in från klockan 17:00. Vi märkte faktiskt stor skillnad på köerna när klockan passerat just 17. Helix gick från 30-40 minuter till 60-80 minuter på kort tid, vilket också var anledningen till att vi inte orkade vara i parken längre än till 18. Vi hade ändå fått köa bort hela kvällen om vi stannat, vilket kändes ovärt.

Biljettautomat där man hämtar sina förköpta biljetter
Sveriges bästa nöjespark
Åkpass på Liseberg

Virtuell eller fysisk kö

Sommaren 2021 (och förmodligen även senare) går det att köa både fysiskt och i Lisebergs egen app. Man väljer en av de attraktioner som har möjlighet till virtuell kö och så får man en tid att förhålla sig till. Beroende på hur högt tryck det är så varierar tiderna man får. Under eftermiddagen som vi var där hittade jag tider allt från en kvart framåt till fem timmar bort. En del attraktioner hade också fullt på virtuell köplats så då är det fysisk kö som gäller.

Det går bara att stå i en virtuell kö i taget. Sätter man alltså upp sig på en attraktion och får en tid två timmar bort så kan man inte ställa sig i annan virtuell kö under tiden. Då är det fysiska köer som gäller. Man kan dock lämna sin plats i kön om man vill byta åkattraktion.

Virtuella kön är en bra grej men jag tycker att den fungerade halvbra. Framförallt när jag och mitt sällskap valde samma attraktion exakt samtidigt, fick samma preliminär åktid men när vi sedan fick vår QR-kod skilde det en timme mellan våra åktider. Det hände dessutom flera gånger. Vad var det där om?

I appen kan man också få aktuella kötider, längdgränser, karta över parken och så vidare. Väl värd att ladda ner och den är självklart gratis.

Kötider och annan information i Lisebergs app
Lisebergs app med QR-kod för kö

Premiäråkning i Valkyria

Sist gång jag var på Liseberg hade Valkyra fortfarande inte öppnat (men två veckor senare så…). Den här gången var det så dags för vår premiär och efter knappt trettio minuters köande tog vi plats på sista raden och åkte upp till toppen. Det magiska med Valkyria är ju att den störtar lodrätt ner i en tunnel men först är man hängandes rakt över kanten i några sekunder innan ekipaget släpps iväg.

Första åket satt vi alltså längst bak, på tredje raden. Där förtas känslan i hänget en aning så jag rekommenderar er verkligen att försöka få en plats på främre raden. Vi köade därför en gång till och hade flytet att få just första raden i vårt andra åk. Då får man en point-of-no-return-känsla plus ett magnifikt sug i magen när vagnarna sedan störtar ner i tunneln. Så, andra åket var faktiskt bättre på alla sätt.

Annars körde vi Helix så klart, vilket är min favorit i hela parken. Även klassiska Lisebergsbanan hanns med precis som AtmosFear och Loke. Jag gillar egentligen inte gungor och skit men Loke var rolig och med väldigt skön fartkänsla. Att jag fick leva med en orolig mage resten av eftermiddagen får jag väl sonika bara acceptera…

Valkyria på Liseberg
Lisebergsbanan

Annars är det sig likt

Annars är Liseberg sig likt och tänka sig, det var faktiskt inte så sinnessjukt mycket folk fram till 17. Visst, folk var ganska dåliga på att hålla avstånd i köerna men utropen i högtalarna gjorde i alla fall sitt för att uppmärksamma det hela. Men den sommarhysteriska trängseln uteblev och det är jag hjärtinnerligt glad för!

Upplevelserna då? Klassikerna håller, som Lisebergsbanan och Helix (är det den bästa attraktionen i Sverige?) följt av både sockervadd, restauranger, chokladhjul, spelhallar och prickskyttetävlingar. En bra grej är att även spelbåsen och chokladhjulen nu även tar kortbetalningar, vilket så klart underlättar för oss som sällan eller aldrig släpar på kontanter. Nästa steg kanske är att kunna betala med kryptovalutor men dit är det nog ett par år. Eller decennier. Finanso skriver mer om DogeCoin, som är en av kryptovalutorna på marknaden.

Chokladhjul på Liseberg

Det är ju Sveriges bästa nöjespark

Det är väl egentligen ingen diskussion om att Liseberg är Sveriges bästa nöjespark. Trots några besök på Gröna Lund, som väl får anses vara huvudkonkurrent, så blir det aldrig någon större fajt. Liseberg är finare, har bättre attraktioner, den ligger så klart i rätt stad och rätt del av landet. Goare atmosfär helt enkelt. Inte konstigare än så. Men visst, jag kanske borde ta och uppdatera mig på Grönan en aning, det var några år sedan jag var där. Fast så länge ingen inlandsis har ritat om landskapet eller något annat drastiskt har hänt så har jag svårt att se att min ståndpunkt skulle förändras.

Det blev ett besök på fyra-fem timmar den här dagen och ärligt talat kändes det ganska lagom. Efter åkturen i Loke återhämtade sig aldrig min mage riktigt så förutom härliga frittfallåket AtmosFear så gav vi oss och åkte hem. Att det blev betydligt mer folk efter klockan 17 bidrog också. Vi var inte så sugna på att köa bort en hel kväll. Om vi stannat två timmar till hade tre fjärdedelar gått åt till att stå i kö.

Men i alla fall. Det som först såg ut som ytterligare en bortregnad dag i Blöteborg slutade med ett fint återbesök på Liseberg. Helt utan regn. Plötsligt händer det!

MER GÖTEBORGRestaurangtips | Sälsafari på Hönö | Universeum

Liseberg - Sveriges bästa nöjespark
Hissingen på Liseberg

2 KOMMENTARER

  1. Okej. Tack för utförlig redogörelse. Det blir till att maxa så tidigt som möjligt då. Vi har fyra förbokade tider också, hoppas det funkar smidigt. Juke box är min favorit!

    • Ah, bokade tider är perfekt. De var slut när vi skulle köra. Men som sagt, har ni heldagspass så var där i tid och kör vuxenåken först. Lär ju vara minst kö då, som någon annan tipsade om. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.