Upperud 9:9 med Dalslands hjärta och själ

Vi tog en av sommarens alla fina dagar och rullade in i södra Dalsland. Via småvägarna längs Vänerns västra strand körde vi förbi Timmervik, Sikhall, Gestad och Grinstad innan vi korsade E45:an för vidare färd mot Åsensbruk och klassiska Håverud. Bakom akveduktens berömda konstruktioner hittar vi det idylliska Upperud, med sjön Upperudshöljen på ena sidan och Spången på andra. Däremellan slussar, en båthamn och en härlig promenadslinga runt hela ön.

Men vi tar det från början.

Upperud ligger mitt i Dalsland

Upperud ligger mitt i Dalsland, från genomfartsleden E45:an sett. Det är bara några kilometer från Köpmannebro och starten på hela Dalslands kanal. Så sett är det märkligt att det inte flockas med folk här. Inte ens en stekhet sommardag när hemester verkar stå på allas agendor.

Men visst, allt syns inte i folkmassor heller. Upperud 9:9, hotellet alltså, har sin högsäsong och är fullbokat flera veckor framåt, med lediga strödagar här och där. Men här bor man inte någon enstaka natt. Minst två för att skrapa på ytan. Outdoormöjligheterna går nämligen inte att ta miste på. Här sitter man mitt i naturen med sjöar att paddla och leder att vandra. Rakt utanför dörren. Eller så sätter man sig på en stol, håller käften och bara tar in omgivningens lugn.

HITTA HIT | Google Maps

Från 1600-talets järnbruk…

Upperuds anor vandrar långt bakåt i tiden. Redan på 1600-talet grundades här ett järnbruk men med åren har det även setts tegelbruk, skeppsvarv, såg och kvarn. På andra sidan vattnet fanns Håfreströms bruk, vilket då var en filial till järnbruket i Upperud. Bruken och landskapen har förändrats med tiden och i slutet på 1800-talet byggdes en valskvarn i Upperud, nu borta, med en separat silobyggnad bredvid. Silon brann ner 1912 men återuppfördes. Den är det som vi idag känner som Upperud 9:9.

…till 2000-talets outdoor

Idag huserar det helt andra verksamheter i området. Outdoorsektorn är stor och här går både pilgrimsleden förbi, precis som Dalslands kanal och vandringslederna upp i Sörknattens naturreservat. Det går så klart att ta sig runt med cykel också. Dalsland är inte särskilt stort och bara i närområdet finns det mängder med upplevelser med allt från akvedukten i Håverud och Brudfjällsvägen till hällristningarna i Tisselskog.

Det är är Upperud 9:9 idag

Upperud 9:9 var senast ett hantverkshus men är sedan några år ett hotell. Kanske ett boutiquehotell rentav, med dalsländsk själ. Här finns fem rum att bo i, ett café och restaurang, konferenslokal och en härlig uteterrass. Fast den räknas nog kanske mer som brygga när jag tänker efter. Därifrån går det att ro ut med kajaken eller klättra rakt ner i sjön för ett bad. Många av detaljerna från förr är bevarade och går lätt att se när man bekantar sig med byggnaden, vilket jag tycker är otroligt charmigt.

När vi ramlade in hade lunchen stängt så vi tog istället in varsin macka med matjesill på rågbröd, både med potatis och ägg. Supergod! Ännu godare blev den ute på bryggan med solen i ögonen.

Rummen – fem olika silofack

Rummen är charmiga så hälften hade räckt. Man sover i de gamla silofacken, som nu är modernt inredda med kvarvarande detaljer som till exempel liggande plank. Alla rum har två våningar där man antingen via trappor eller stegar tar sig upp till överslafen. Det här innebär också en riktigt fin takhöjd som skapar en rymd som man inte hittar på många ställen. En fransk balkong finns i varje rum och de ut mot Upperudshöljen har ett riktigt härligt ljusinsläpp.

Alla rum har självhushåll om man så vill med ett komplett kök. Även toalett med dusch har man för sig själv, så man delar aldrig på några faciliteter mer än restaurangen och så vidare. Vill man slippa morgonjobbet så går det även att boka in sig på frukosten, men den kostar en slant extra.

Jag älskar verkligen hur det har tänkts i såna här gamla miljöer. Det är lätt att inreda bort sig och göra nytt, fräscht och hippt. På Upperud känns det som att själen kvar i väggarna. Fler borde anamma det här! Själv blir jag nog ändå mest sugen på en hösthelg här.

För alltså, sommaren i all ära. Jag tänker ju mer senare på säsongen. Inte särskilt badvänligt och slussarna är stängda. Men tänk att få krypa in på rummet en kulen oktoberkväll medan höstvädret laddar på utanför, för att nästa morgon ta en vandring ut i skogarna och dra in den kalla klara höstluften med doft av ljuvlig skog. Där snackar vi livskvalitet. I alla fall på pappret.

En vacker promenad runt Upperud

Upperud är mer än bara 9:9. Här finns konstmuseum och café plus den fina vandringen runt själva ”ön”. Längs promenaden passerar man både båthamnen, ställplatsen och två av Dalslands kanals slussar. Perfekt tidsfördriv som vi själva ägnade oss åt och vi fick se slussning både uppströms och nedströms.

Servicen kring båthamnen och ställplatsen är god och här finns färskvatten, toaletter, dusch, tvättmaskin och trailerramp med mera. Hamndjupet är 2,5 meter och det finns 14 gästplatser.

Vår eftermiddag bjöd på bästa möjliga förutsättningar. Varmt, i det närmaste vindstilla och en fantastiskt blå himmel. Vi vandrade lugnt och stilla med varsin glass från 9:9 mot båthamnen, som ligger vackert och lummigt precis nedanför ställplatsen. De två slussarna ligger om möjligt än mer idylliskt, den första knappt hundra meter från sista husbilen.

Slussvakten, som har sitt kontor vid den övre slussen, vandrar upp och ner mellan kamrarna för att sköta maskineriet. Den här gången för tyskar, svenskar och två kajaker. Och så vi då, som tillsammans med några andra åskådare beundrar spektaklet från sidan.

Dygnet runt – året om

Efter några timmars nedvarvning, semestertider i sitt esse, måste vi lämna Upperud för den här gången. Jag hoppas så klart att få komma tillbaka och om det är i oktober, januari eller juli spelar faktiskt mindre roll. Dalsland tar aldrig semester. Inte dess hjärta och själ heller. Det pumpar dygnet runt. Året om.

LÄS MER | Hotellets egen sajt

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Vi hade bokat en natt här i början av juli men jag var tvungen att avboka då semesterplanerna ändrades lite. Hoppas fortfarande på att komma hit så småningom, det ser verkligen superfint ut!

  2. Försökte få ett rum där sommaren 2020 när vi paddlade SUP på Göta kanal och Dalslands kanal men gick bet. Håller med om att din beskrivning var klart mer inbjudande än SvD:s.

    Sommaren 2021 blev det inte heller Upperud, men väl Naturbyn I Värmland som kan rekommenderas.

    I år har vi inlett med en riktig Berslagspärla – Sävenfors lodge. Fina ägare med en vision för platsen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.