10 välkända svenska platser i Flight Sim

Sommaren 2021 släpptes som bekant (för vissa i alla fall) Microsoft Flight Simulator 2020 även till Xbox. Det landade på Windows-plattformen redan förra året men nu var det konsollspelarnas tur att få flyga iväg till jordens alla hörn. Jag är ju inte den som är den utan stack iväg och köpte mig en Xbox Series X snabbare än ni kan säga ”sextiosex Xbox Series X” sextiosex gånger på rad utan att få infarkt i tungan.

Sedan började jag flyga och har knappt landat. Ett litet projekt jag tog mig an var att dra runt över massa svenska sevärdheter, för att se hur de förvaltas (eller förvanskas) i den digitala varianten. Jag blev förvånad över hur välgjort det är och vilka underbart underhållande missar som förekommer emellanåt.

Jag har nu klippt ihop en film där jag plockat ut tio av alla de platser som jag flugit över, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Det blev allt från fjälltoppar och vattenfall till broar och en hyfsat känd stad (inte Östersund). Filmen kan ni klicka igång här under eller se på min Youtube-kanal. Prenumererar ni inte redan så gör gärna det via den här länken.

Scrolla ner under filmen också. Där listar jag platserna och skriver kort om dem om ni hellre föredrar att läsa.

De tio kända platserna (och betyg 1-5)

1. Treriksröset

Man skulle kunna tycka ”you had one job” i att bara placera ut ett betongmonument i en sjö. Å andra sidan är det här mitt ute i ingenstans på gränsen mellan tre länder som ingen i några andra länder än de berörda bryr sig om. Naturen i sig ser faktiskt väldigt lik ut på lite höjd. Betyg: ✈️✈️✈️

2. Kebnekaise

Sveriges högsta berg är faktiskt vackert återgivet. Till och med fjällstationen är med. En ganska grov miss är dock att det växer träd både på Duolbagorni och i Kaffedalen. Tro mig, det finns inga träd där. Betyg: ✈️✈️✈️✈️

3. Nammatj & Skierfe

Liksom Treriksröset vackert återgivet på lite höjd, även om Skierfe inte ser lika mäktig ut som i verkligheten. Bergväggarna ser lite skumma ut, allra helst på det spektakulära Nammatj mitt i dalgången. Betyg: ✈️✈️✈️

4. Åre & Åreskutan

Förvånansvärt korrekt återgiven i både skidbackarna och byn, även om det är ”standardhus” utplacerade, som inte riktigt ser ut som Åres riktiga. Ändå, kul! Betyg: ✈️✈️✈️✈️✈️

5. Högakustenbron

Bron är riktigt läcker och nästan perfekt digitaliserad men upplevelsen faller lite på att E4:an i båda ändarna går rakt ner i havet, som ni kan se i bilden här under. Det finns dock fler problem med broar i Flight Sim, jag kommer till dem snart. Betyg: ✈️✈️✈️✈️

Höga Kustenbron i Microsoft Flight Sim 2020

6. Njupeskär

Sveriges högsta vattenfall blev Sveriges största flopp i Microsoft Flight Simulator 2020. Parkeringsplatsen där vandringslederna börjar är med men vattenfallet är bara en stor grötig massa. Det går helt enkelt inte att urskilja att det skulle finnas ett vattenfall just här. Betyg: ✈️

7. Kaknästornet, Avicci Arena och Tele2 Arena

Rent generellt är Stockholm en stor besvikelse i Flight Sim, det måste sägas. Kaknästornet är inte med överhuvudtaget men det beror förmodligen på att det är en skyddad byggnad som inte får avbildas. Istället drog jag vidare till Avicii Arena och Tele2 Arena vid Johanneshov. Arenorna i sig håller hög klass men Slakthusområdet är inte ens i 3D (vilket jag hoppas var en tillfällighet, har sett andra flygturer där det ser bättre ut). Betyg: ✈️✈️✈️

8. Uddevallabron

Alldeles utanför Uddevalla hittar vi den här vackra bron och här har jag själv kört flera gånger. I Flight Sim ser den förvånansvärt bra ut och var även med som höjdpunkt när en stor nordisk uppdatering släpptes tidigare i år. Betyg: ✈️✈️✈️✈️

9. Öresundsbron

Sveriges mest kända bro, även internationellt efter att serien Bron slagit stort i stora delar av världen. I Flightsim är den fint återskapad men ett generellt problem med broar i det här spelet är att vägar ibland försvinner ner i havet och att bilarna kör i luften. På Öresundsbron körde de både på vattnet, i luften och på själva bron, vilket så klart förtog känslan lite. Betyg: ✈️✈️✈️✈️

10. Smygehuk

Sista anhalten på min Nils Holgersson-resa över Sverige blev också näst sämsta upplevelsen efter Njupeskär. Rakt ovanifrån och på lite höjd ser det helt okej ut men drar man ner på lägre höjd och smeker strandlinjen ser man snart att hamnen är platt och att Smyge Strandväg i spelet ser ut som en grusväg. Knappt godkänt! Betyg: ✈️✈️

2 KOMMENTARER

  1. Coolt! Keb såg väldigt bra ut, minus träden som du påpekade. Mera sånt här! Kul att få se platser från luften med hyfsad kvalitet. Sugen på att se fler berg utomlands! Går det att switcha till vinter?

    • Är faktiskt osäker på det där med vinter om jag ska vara ärlig. Måste nästan göra lite research på det isf. Just nu fokus på ”short runways”. Återkommer väl. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.