Åre Golfklubb – 18 utmanande & fjällnära hål

Augustis sista helg bjöd på riktigt kalasväder så vi bestämde oss för att norpa ännu en fin golfdag. Eftersom det var tävling på vår hemmabana på Frösön bestämde vi oss för att åka och spela Åre Golfklubb istället. För mig var det första besöket på den här banan men Maria hade spelat den tidigare och kunde med hyfsat minne agera banguide. Hennes första ord var ungefär ”Vacker, men slå rakt!”. Ack så rätt hon hade.

Hemma på Frösöns 18 hål är vi ganska bortskämda med breda och förlåtande fairways med förhållandevis flacka och små greener. Det blir därför många gånger en liten kulturkrock att spela på andra banor som oftast är smala och som rundas av med ondulerade greener innan man eventuellt får putta ner bollen för en trippelbogey.

Åre är absolut lagd åt det ickeförlåtande hållet och för att avslöja något redan nu så borde jag lagt bort min driver, med vilken jag börjat slice:a med rejält i sommar, och istället gått all in på min trätrea som mestadels går långt och rakt.

Välkommen till Åre Golfklubb

Åre GK är belägen 15 kilometer väster om Åre samhälle. Det är bara att blåsa på E14 och sedan svänga av efter Duved och följa skyltningen. Parkeringen ligger på höger sida där vi även hittar både klubbhus och övningsområden samt rangen.

Vi gick in och anmälde vår ankomst och betalade den något rabatterade greenfeen. Eftersom vi är medlemmar på Frösön har vi länsrabatt och betalade bara 340:- för den här rundan. Ordinarie pris 2021 är 390:- på helgerna och 350 på vardagarna. I klubbhuset finns det en liten shop och café. Vi nyttjade dock aldrig några ombytesmöjligheter.

Åre Golfklubb - parkeringsplatsen
Klubbhuset på Åre Golfklubb

Banguide som app – nja

När vi löste greenfee hänvisade man oss till mobilappen LiveCaddie (för både iOS och Android) vad gäller banguide. Man loggar in med sitt golf-id och kan sedan föra score och få snygga banguider i 3D. Och visst, när den fungerade var den ett utmärkt hjälpmedel men på min Android kraschade den fler gånger än jag orkade med. Jag fick förlita mig på Marias iOS-app som flöt på betydligt bättre.

Trots att jag är en person som gillar digitala lösningar så är banguider något jag faktiskt föredrar i pappersform. Jag har ingen mobilhållare på vagnen och jag har bara mobilen framme för att fota. Det blir bara meck att hålla på att låsa upp och fippla runt, allra helst när appen i det här fallet fungerade så dåligt.

Övningsområde och range

Bakom klubbhuset ligger ett litet övningsområde med green och bunkermöjligheter. Vi var ute lite i senaste laget och hann aldrig testa övningsområdet men det såg väldigt välvårdat ut. Rangen hann vi dock slå på en stund och den var aningens speciell. Dels får man inte tjonga iväg bollar längre än 200 meter. På västerhanden går sedan första hålets fairway och på högerhanden kommer nians fairway in. Så, det är inte bara ute på banan man bör slå rakt, även på rangen bör man hålla sig inom rimliga gränser.

HITTA HIT | Google Maps

Rangen på Åre Golfklubb
Spela Åre Golfklubb - börja på övningsgreenen

Smala och vackra hål

Så. Golfen då. Alldeles till vänster om rangen slår man ut från första tee. Landar man lite åt höger här så gör man rätt i att hålla koll på vad det är för boll man spelar på. Den riskerar att blandas upp med rangens bollar, vilka i och för sig är tydligt uppmärkta. Jag landade här ute och kunde sedan spela mig in på en riktigt fin green (på min egen boll så klart). Och det är precis vad jag hört om just Åre Golfklubb också, att greenerna är fantastiskt välskötta för att vara den här delen av landet.

Redan inför andra hålet måste man korsa Skalstugevägen. Det kan faktiskt vara en del trafik här, allra helst när populära Tännforsen ligger bara en kort bit bort, så man gör rätt i att ha uppsikt. Den här vägen ska sedan korsas ytterligare tre gånger under rundans gång, efter 6:an, 9:an och 15:e.

Jag tycker att hålen på det stora hela är varierande. Från andra hålets luriga dogleg till det långa tredje hålet, där jag själv slog bort två (!) bollar. Annars gillade jag också banans enklaste hål, det korta 14. En lång och hög bollflykt rakt in på green fick jag till, när jag väl fokuserade på rätt sak. Då hade jag dock redan slarvat bort massa bollar längs vägen så någon större vits att räkna poäng fanns faktiskt inte.

Har man alltså en förmåga att dra på en slice eller hook från tee så skulle jag rekommendera att lägga den klubban åt sidan. Man kommer spara en hel del slag genom att hellre gå lite kortare men rakt.

Inte så kuperad ändå

Även om banan har sina kuperade ställen så kändes den ganska flack för att vara såpass fjällnära. Visst är det lite upp och ner men inte i närheten av vare sig Frösön eller Klövsjö, om vi ska jämföra fjällbanor. Det är egentligen först på 17:e som det blir lite svettigt. Uppförsbacken från fairway till green är riktigt saftig men belöningen låter inte vänta på sig.

18:e tee är nämligen magnifik, allra helst i en solnedgång i slutet på augusti. Indalsälven på högerhanden, green efter lite vatten 160 meter bort och klubbhuset till vänster. Om Frösön har Sveriges vackraste öppningshål så har nog Åre den finaste avslutningen! Och på tal om fjäll. Markeringarna för out och vatten var så klart vita respektive röda slalomstavar. Vad annars i Åre?

Allt om allt – prisvärd och vacker bana

Jag har kanske inte spelat på särskilt många banor men Åre gillade jag verkligen för dess variation. Den fick mig också att inse hur bortskämd jag är på Frösön. Nästa gång jag lirar just i Åre kommer jag definitivt tänka en extra vända när jag väljer klubba, ha bättre riktmärken och inte fuska med avstånden. Det borde jag i och för sig alltid tänka på men det kanske är därför jag ligger på hcp 28 och inte 2,8…

Med allt det här sagt. Är man i området och har golfsetet med sig så gör man absolut rätt i att åka till Åre Golfklubb och spela. Kommer man över från Norge är det också spelvärt och det finns flera klubbar på båda sidor om gränsen som har samarbeten kring greenfee och dylikt. När golfrundan sedan är slut är ju byn inte särskilt långt bort, så läs gärna mina tips här under kring restauranger och andra upplevelser kring Åre.

LÄS MER | Klubbens egen sajt

I närheten av Åre Golfklubb

Åre Golfklubb ligger som sagt precis vid Indalsälven. Tar man bilen bara åtta kilometer norrut hittar man Sveriges största vattenfall, Tännforsen. Väl värt ett besök om man ändå är i närheten. Ytterligare ett fint vattenfall är Ristafallet, ett par mil innan Åre. Här spelades ju bland annat Ronja Rövardotter in.

Fyra kilometer från golfklubben, nedanför E14 i Duved, ligger Karolinermonumentet. Det restes över alla de soldater som stupade på den ödesdigra vandringen från Norge nyårsdagarna 1718/19. De ankom Handöl fyra mil bort från Åre och även där finns både gravar och även ett mindre monument. Handölforsen i sig är så klart värd ett besök om man gillar vattenfall, den är mäktig!

Kring Åre hittar vi också gott om vandringsmöjligheter, läs gärna mina tips på fina dagsturer i området.

Restauranger i Åre

Inne i själva Åre finns flera bra restauranger att äta på, även om jag själv inte har testat särskilt många av dem. Det har däremot ett par bloggkollegor gjort. Lisa på Let’s Go Explore har listat sina favoritrestauranger i Åre, precis som Christian på Matochresebloggen. De nämner bland annat Supper, Vinbaren, klassiska Werséns och Boquerian.

Dina tips på fin golf?

Har du spelat golf i Åre eller har du tips på andra vackra golfbanor? Lämna gärna ett tips i kommentarsfältet här under!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Kul med en rejäl guide om Åre golfbana. Vill VERKLIGEN köra den någon gång. Det är ju bara utmaningen med att få plats med golfklubbor i bilen när vi åker dit… bland cyklar och annat. Men nån gång. 🙂

    • Ja ni som hänger där ofta borde ju verkligen försöka få till en runda! Men visst, ganska skrymmande grejer att ha med sig. Hojta om ni ska spela där framöver eller nästa år, jag hakar på! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.