På ett kebabhak i Uddevalla för 20 år sedan

Dagens föreläsningar var slut. Vi lämnade lokalerna på Högskolan Väst och gick på stan. Höstkänslorna var på ingång även i centrala Uddevalla och trots att jag inte minns vad jag hade på mig så var det nog min gråa kavaj och ett par jeans.

Egentligen skulle jag åka hem med första bästa buss till min etta vid Hedmanstorget i Vänersborg. Istället slog vi oss ner ett gäng, film-Gustav och några till, på Pizzeria Fyrkanten mitt i stan. Ett ganska ordinärt ställe som vi brukade gå till efter högskolans plikter.

Jag minns inte vad jag åt. Jag minns inte vad det kostade. Jag minns inte exakt vilket väder det var. Mitt bildarkiv var knappt påbörjat och mobilerna hade inga kameror så jag kan inte gå tillbaka och kolla heller. I bakgrunden rullar MixMegapol och när 15-nyheterna drar igång är det med nyheten om att ett misstänkt flygplan har krockat med ett av tvillingtornen World Trade Center på södra Manhattan i New York.

Lite anade jag då att det var ett passagerarplan som avsiktligt styrt sitt öde rakt in i tornen. Inget litet turistplan som olyckligt flugit in i byggnaden. I bussen på vägen hem hann det första tornet rasa och resten av dagen och natten blev jag sittandes framför min TV, massa slöa nyhetssajter och Lunarstorm.

Det dröjde till 2015 innan jag själv besökte New York första gången. Minnesplatser och World Trade Center var givetvis på agendan. Ena gången gick jag också av en händelse förbi en av alla brandstationer på södra Manhattan. Med sin helt egna tydliga påminnelse om den där ödesdigra tisdagen. Den 11 september 2001.

Världen blev aldrig sig lik. Den brukar sällan bli det när stora krig startas.

Minnesplats vid en brandstation på södra Manhattan
Brandstation på Manhattan
Minnesplatsen vid World Trade Center, New York
Minnesplatsen vid World Trade Center, New York
Minnesplatsen vid World Trade Center, New York
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.