Sommarens hissar & dissar från juni, juli & augusti

Ja men vad säger ni? Det står andra september i kalendern och i min värld, och kanske Östersunds värld, har det redan varit höst i en vecka eller två. Även om lövens färg inte riktigt har hunnit skifta så har kvällarna blivit både kyligare och mörkare. Och när temperaturen på den inglasade balkongen inte ens orkar behålla temperaturen när solen gått ner så vet man att det är andra tider på ingång.

Det blev i alla fall en lång och vacker sommar. Vi hann göra mycket av det vi tänkte och några delar har vi mer eller mindre medvetet sparat för framtiden. Vi hann både planera ett par veckor i Göteborg och Trollhättan och stryka de samma, innan vi tillslut med två dagars varsel åkte ner. Vildmarksvägen körde vi också men någon vandring i Skäckerfjällen fick vi aldrig till.

Så. Vad hände från juni till augusti egentligen? Och vad hände inte? Från juni, juli och augusti – här är sommarens…

…”beslutsamhet”

Vi hann planera för ett par-tre veckor i Göteborg. Vi strök sedan samma planer på grund av lite tids- och logistiktrassel. Och vi applicerade all planering igen med två dagars varsel och åkte ner. Helt klart värt att få ett miljöombyte och se lite annat.

…låt

Jag vet inte riktigt hur den hamnade i min spellista men plötsligt började jag tycka om Lose my mind med Myra Granberg. Som sagt. Fråga mig inte varför men den har spelats några gånger både i bilen, när jag jobbat, när jag tränat och när jag… tja, lyssnat på musik.

…kabel

I det vägarbete som pågått hela sommaren rakt utanför huset har de lyckats gräva av vår internetkabel inte bara en gång utan två. Det är ju lite av en bedrift och borde så klart vinna ett pris av något slag. Har dock inte bestämt mig för vilket riktigt.

Avgrävd kabel

…mest lästa

Bloggens mest lästa under de här månaderna blev (som vanligt) Kungsklyftan i Fjällbacka. Tänk vad konstigt, ett från början inte särskilt SEO-optimerat inlägg om en liten klippskreva i Bohuslän men som med åren växt sig till bloggens näst mest lästa all time. Vad som är så speciellt med Kungsklyftan? Ronja Rövardotter och Vargklämman så klart!

…skithål

Jag vet inte vad det är men 8:e hålet på Östersund Frösö Golfbana har trollat med mig rejält i sommar. Minns jag rätt var det ett skithål redan förra säsongen men i år kan jag bara påminna mig om ett par-tre vettiga slag av alla de gånger jag spelat. Inte okej.

…historien upprepar sig

Mer golf. På fyra raka rundor lyckades jag göra exakt likadana slag på 16:e. Det låter ju nu då som något bra, men det var faktiskt fyra identiska skitslag som landade inom i princip samma kvadratmeter. Fin längd från tee som dock landade i semiruffen, följt av en järn-6:a som försvann bakom samma en tall. Eat. Sleep. Slå skitslag. Repeat. Jag borde dra ut och spela enbart 8:an och 16:e resten av säsongen. Och fjärde (korthål).

…glamping

Var redo att dra klockan 12!” var Marias order inför en söndag i slutet av augusti. Sedan stack vi iväg till ett ställe som hon vägrade avslöja men som inte ens hon riktigt visste var det låg. Det slutade i vilket fall med en riktigt härlig glamping-upplevelse ute i det vilda. Lyxigt tält, en fin terrass och ett fullskaligt kök där vi gräddade en pizza rakt under himlen. Platsen är och förblir hemlig men blogg finns så klart att läsa.

Mystyr - Mysigt Äventyr mitt ute i skogen

…roadtrip

Vi körde Vildmarksvägen! Det var första gången jag körde hela varvet och vi tog oss dessutom tid för ordentliga stopp längs vägen. Brakkåfallet, Hällingsåfallet, Gaustafallet, Stora Blåsjön och så vidare.

…lokala roadtrip

Orkar ni med en golfgrej till? Bra. På en av golfrundorna står vi på Frösöns 18:e när ett pizzabud plötsligt rullar in på banan! ”Jag skulle ju svänga vänster sa de!” sa personen bakom ratten, som förmodligen inte spelar golf själv. Att ens komma på tanken att köra in med en personbil på fairway är ju lite av nobelpriset i… ja, jag vet inte?

…skönaste avbrott

Jag gillar inte LinkedIn. Genom åren har jag ändå slökollat med ojämna mellanrum för att se vilka succéhistorier som världen bjuder på. I sommar har jag knappt varit inne alls och när jag loggade in inför jobbåterstarten kände jag hur lite jag saknat dess innehåll. Det får bli fortsatt avbrott även i höst.

…adrenalin

Vi stack till Skuleberget igen och klättrade Via ferratan. Jag hade redan från början siktet inställt på svarta leden men hann värma upp med både gula och röda innan. Men svarta ändå. Visst, kanske inte lika ball utsikt som de andra men att börja med en 18 metersvägg som pekar rakt upp var riktigt häftigt. Och känslan av att hänga där på bergväggen med luft både över och under… måste nog upplevas tror jag.

Får se om vi hinner med en vända till (jag tror ju alltid det i mitten på juni men sen försvinner sommaren med andra aktiviteter). Jag vill. Frågan är om berget hinner torka tillräckligt de dagar jag är ledig.

Svarta leden på Skuleberget

…Facebook-kommentar

I en grupp för resor i Sverige var det någon som försökte vara rolig med en elbilsägare som behöver ladda bilen. ”Vad gör du om det blir strömavbrott! Hahahahahahaha!”. Ja, vad gör man med fossilbil om det blir strömavbrott och måste tanka? Tönt.

…eventuella level up

Jag tog ett par golflektioner för närspelet och med alla de stora och små fixar som pro:n rättade upp hos mig så vore det väl själve fan om det inte kunde bli ordning på slagen kring 10-40 meter från green. Men med det sagt – ”eventuell level up”.

…flygresor

Sommaren brukar generellt innebära få flygresor för min del men i augusti tog de fart igen. På min nyinköpta Xbox Series X alltså, istället för i verkligheten. I slutet på juli släpptes Microsoft Flightsimulator 2020 till plattformen och jag har så klart suttit timtals och spelat sedan dess. Riktigt jävla kul och beroendeframkallande, plus utmaningarna i flyglektioner och aktiviteter av olika slag. Det kommer bli mer spelande i höst, var så säkra!

New York - Manhattan - MSFS2020

…dumma fråga

När börjar du jobba igen då?”. Ibland kommer frågan redan samma dag som man gått på semester och sedan ramlar den in med ojämna mellanrum under ledigheten. Men så här då: om vi inte planerar något gemensamt eller om frågan bara ställs som socialt samtalsfördriv så finns det hundra andra saker att prata om. Nu gillar jag förvisso mitt jobb men går jag på semester så vill jag koppla bort arbetet. Allra dummast blir det när den dessutom ställs ledande. ”Du börjar på torsdag eller?”. Då har ju personen uppenbarligen redan koll.

…åsiktsförändring

För ett par år sedan testade jag de berömda elsparkcyklarna för första gången när vi smidigt tog oss fram i Göteborgs myller. Sedan dess har jag hyrt dem flera gånger, både där och även i Rom. Så sett är de ju ett fantastiskt smidigt fortskaffningsmedel.

När det kommer till just hyrcyklarna på stan har jag dock börjat svänga i frågan. ”Vi” verkar helt enkelt inte mogna för dem. Det bryts mot trafikregler, folk parkerar som idioter eller slänger dem rentav i sjön (!). Livslängden i ett drömscenario är bara ett halvår och som regel handlar det om 2-3 månader. Ibland ännu kortare. Utöver det här så samlas de ju in med bilar på nätterna plus att de fraktas hit från Kina. Allt för att vi ska ”resa klimatvänligt”, resor som enligt rapporter inte ens konkurrerar med resor med fossila fordon. Ja men ni hör ju hur dumt det låter?

Det är bra mycket bättre att ta spårvagnen, tunnelbanan eller ens egna ben. Ja, alternativt köpa en egen elsparkcykel och sköta den därefter.

Turen är slut - hyran är avslutat

…telefonkö

Jag har behövt ringa både SAS och Tele2 i sommar, av olika skäl. Efter att ha ringt flygbolaget kände jag att det inte kunde bli värre. Samtalet inleddes med ett par knappval följt av en hel jävla saga om deras hantering av personuppgifter, undersökningar efter samtalet och så vidare. Det var först efter 90 sekunders samtal som jag faktiskt hamnade i själva telefonkön.

Där trodde jag ju att botten var nådd. Tele2 ba, hold my beer. Först efter att ha lyssnat på diverse skit i tre och en halv minut kom jag till själva telefonkön. Alltså. Jag ringer för att få hjälp. Inte för att lyssna på hur de hanterar mina personuppgifter, vara med i kundundersökningar, höra att de har ett avbrott i Tomelilla eller att jag ska dra ur sladden till modemet i åttiotolv sekunder.

Jösses.

…dipp

I ett större perspektiv är ju det här en dipp av det snällare slaget, men likväl var löpningen ett riktigt lågvattenmärke i framförallt augusti. Jag känner alltid att sommaren är som gjord för långpass och mycket träning. Men i samma veva som man går på semester så faller också en del rutiner bort. Löpt har jag gjort, varje dag så klart, och tränat varierat har också fixats. Men just mängdlöpningen har verkligen sugit kaskelottballe i 240. Nu kommer vi till en skön höstperiod så jag hoppas på en omställning. Regn, rusk och höstvindar gör mig ingenting. Tvärtom.

…löppass

Det har ändå blivit några fina löppass. Runt kanalen i Trollhättan och härliga pass hemma på Frösön. Det bästa var nog ändå fjällöpningen upp på Mittåkläppen i Härjedalen. Njutarlöpning!

Dryden - runstreak på Mittåkläppen

…idyll

Jag har åkt förbi några gånger förut men nu stannade vi dedikerat vid Upperud 9:9. Mitt i Dalsland, helt omgivet av sjöarna och skogarna och med både slussar och vandringsleder runt knuten blir det här utan tvekan sommarens mest idylliska plats. Då besökte vi också Brännö men nej, inte ens västkustens klippor spöade Dalslands natur.

Några korta om sommarens…

  • …o-idyll: alla vägarbeten i Göteborg är verkligen osexigt.
  • …drink: rabarber gin sour, en riktigt härlig drink att sippa på.
  • …häng: vår balkong! Andra sommaren med inglasat och det är jäkla nice!
  • …stök: vägarbetet hela sommaren utanför samma balkong, men det blir förmodligen bra med expresscykelväg och en ny gångväg.

Så, det var på det stora hela min sommar. Hur har ser sommar sett ut?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Haha, jag blev också tvungen att klocka babbelet hos SAS i somras. Minns också att det var 90 sekunder och jag höll på att somna. 😴 Tackar min skarpare för att jag inte är kund hosTele2.

  2. Elsparkcyklar. Mjae det verkar ju helt enkelt inte funka. Hoppas de inte kommer hit till Umeå.
    Jag sammanfattar också sommaren i morgon. Fast på en helt annan ledd. Förstås.

    • Nja, jag hoppas vi slipper dem i Östersund också. Att folk kör egna privata är ju en helt annan sak dock. Jag skulle själv kunna tänka mig att äga en men har också insett att många av de promenader jag gör skulle försvinna. Så, knappast värt ”investeringen”.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.