Vålåforsen – vackert vattenfall i Vålådalen

Det dräller av forsar och vattenfall i fjälltäta Jämtland. Inte så konstigt med tanke på geografin. Allt eftersom vi är ute på roadtrips eller vandringar snubblar vi över dem och ibland åker vi dedikerat till vattenfall som vi blivit tipsade om. Vålåforsen är ett av dem, ett lättillgängligt ställe som är svårt att missa när man kör in i Vålådalens naturreservat.

Vålån är ett fyra mil långt vattendrag i västra Jämtland. Ursprunget är Vålåsjön på 947 meters höjd, alldeles mellan Härjångsfjällen och Vålåsjöfjället. Efter drygt två kilometer rinner även Härjångsån in i Vålån och även Stensån rinner på innan allt tillslut mynnar ut i Ottsjöns sydöstra ände. Bara fyra kilometer från utmynningen hittar vi Vålåforsen, där vägen från Undersåker korsar vattendraget.

Lättillgängligt längs vägen

Kommer man från Undersåker kör man 21 kilometer. Det finns en oskyltad nedfart till en liten parkering vid forsen och den ligger bara 100 meter efter vägen in till Vallbo. Kör man över Vålåforsen har man alltså kört för långt. Vid parkeringen fortsätter vägen över en bro, men det är en bom här så man kommer inte över med bil. Däremot går det att gå ut på bron för att få lite bättre utsikt, även om det så klart duger fullgott att stå på någon av de stora klipporna.

Vålåforsen gör sig helt klart bäst i vårfloden, från april fram till juni lite beroende på hur mycket snö det har ramlat ner under vintern. Vill man ha en öronbedövande fikapaus så har man givetvis med sig kaffe och några bullar. Naturen är fantastisk här!

HITTA HITGoogle Maps

Vålåforsen, Vålådalen, Jämtland
Vålåforsen nära Ottsjön i Jämtland
Dryden vid Vålåforsen

I närheten av Vålåforsen

Vålåforsen ligger på vägen in i Vålådalens naturreservat. Här finns naturupplevelser för alla och vill man ha fjällmiljöer så är det helt rätt ställe att vara på. Vid vägs ände ligger den vackra stranden vid Nulltjärn, en populär badplats för lokalborna en varm sommardag.

I området finns enklare dagsturer, som den upp på Ottfjället, turen bort till Kyrkstenen eller Pyrmiderna och Issjödalen. Är man sugen på flerdagarsvandringar kan man vandra bort mot och genom Lunndörrspasset, alternativt Stensdalsstugorna och vidare mot Gåsån och Storulvån fjällstation.

Kör man tillbaka tre kilometer från Vålåforsen och tar in mot Håckren kan man vandra upp på Hottögsfjället. Det här är en fin dagstur på drygt en mil där det bland annat finns en tall som är 450 år gammal.

Vintertid finns det mängder av alternativ både för utförsåkning och turskidor. Förutom Åres stora liftsystem så ligger både Edsåsdalen och Trillevallen längs vägen från Undersåker. I Edsåsdalen kan man till exempel skida både till Lyckans Läger och Vita Renen.

VANDRA I ÅRE | Mina bästa tips på dagsturer

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.