Black Week 2021 – tänkta köp med planering & research i god tid

Är det redan dags för Black Week 2021? Ja, nästan. Även om det inte händer riktigt än så brukar jag ta för vana att spana in potentiella prylar, resor och tjänster ett bra tag innan kampanjhelger. Varför? För att vara påläst och så klart minimera risken till ogenomtänkta köp när det väl är dags.

Black Friday 2021

Genom att göra bra research ett tag innan hinner jag jämföra olika produkter, gå igenom recensioner, läsa på om destinationer och även hålla koll på prisutvecklingen. Det är ju inte helt okänt att det faktiskt kan ske en prisökning strax innan kampanjhelger för att lagom till ”rean” sänkas tillbaka till ordinarie pris eller till och med dyrare än innan. Det här är ju helt motsatt vad butikerna vill ge sken av vilket faktiskt är ganska märkligt eftersom det idag är löjligt lätt att genomskådas av mig som konsument.

Förändras köpbehoven?

En annan fördel med gedigen research är att jag hinner se om mitt behov förändras med tiden. Ibland kommer jag på att jag inte alls behöver produkten och då har jag ju sparat pengar. Vid andra tillfällen spelar en hundralapp eller tusenlapp ingen roll eftersom jag ska köpa produkten i vilket fall, kampanjvecka eller inte.

Planering av inköpen helt enkelt, inte svårare än så.

Inför Black Week 2021 har jag flera idéer som jag sedan ett tag tillbaka börjat hålla span på. Kanske blir det några tips till er också, antingen för er själva eller till vänner och familj. Då kör vi!

Sälj!

Helt motsägelsefullt, eller? Egentligen tycker jag att hetsen kring den här dagen/helgen/veckan är ganska bisarr. Vi behöver ju inte fler prylar. Snarare färre. Med det sagt tänker jag till den här veckan hitta saker som jag inte behöver och sedan sälja eller skänka dem. Det kan handla om både prylar, kläder och annat. Det kommer att ge mig både inkomster och på sikt bespara mig energi. För faktiskt – alla prylar stjäl energi. Även de som inte används.

Mottot ska vara en grej in – en grej ut.

En städad garderob
Ordning och reda i garderoben med mottot ett plagg in – ett ut!

Ny TV (för Xboxens skull typ ungefär)

Jag visste nog redan när jag köpte min Xbox Series X i somras att en ny TV skulle infinna sig på inköpslistan ganska snart. Och ja, den känslan har stärkts. Jag är på jakt efter en vass 4K-variant på minst 55″ och har snöat in lite både på QLED ochOLED-modeller.

Kraven jag har är HDMI 2.1, 120 hz och HDR10-stöd, bland annat för Xboxens skull. Just nu är LG:s B1-serie hetast men om jag ska vara ärlig hade jag helst gått på en C1:a. Den är dock något dyrare så jag hoppas verkligen att den kampanjas under Black Week 2021. Har ni andra TV-tips?

Ut: befintlig TV säljs.

Lego – något för julklappsjakten?

Antalet timmar som jag själv lekt och allra helst byggt med Lego genom åren vågar jag inte ens räkna på. Mitt eget står i en stor kartong i förrådet och omfattar både lösa bitar i tusental till färdigbyggda saker som en Stena Line-färja och ett flygplan. Nu väntar det nog mest på att min brorson ska växa till sig och så får det användas i ytterligare en generation.

Det har hänt massor även på Lego-fronten och idag finns det hyperavancerade projekt att ta sig an. En vän fick en Lamborghini i 3000+ bitar som han byggde ihop på ett par veckor och häromdagen snubblade jag över Titanic med 9000 (!) bitar. Black Week 2021 är faktiskt ett ytterligt tillfälle om du vill fynda Lego av olika slag.

Ut: inget, befintligt lego går till nästa generation byggare.

Lego-färja - Stena Line

Staycation & bra hotellpriser

Jag tänker också hålla utkik efter hotellerbjudanden – både hemma i Östersund och för de resor som jag redan har planerat. Jag har ju bott på härliga hotell på hemmaplan flera gånger tidigare och det är ju en lyx man borde unna sig lite oftare. Clarion brukar ha deals med trerättersmiddag för 6-700 spänn där man får en hotellnatt plus frukost på köpet. Definitivt en tjänst jag ska hålla utkik efter i höst.

Ut: inget.

Äntligen ny MacbookPro (eller?)

Även om Apple hinner kasta ut en ny MacbookPro-version innan årets Black Friday så lär den knappast hamna på någon typ av rea. Mer tvärtom. Fast är det något jag faktiskt kommer att köpa nästan oavsett så är det en ny bärbar. Min nuvarande MBP har tuggat på i snart åtta år och ja, den är emellanåt ganska trött. Nya M1X-chippet som det ryktas om verkar vara något ut över det vanliga (i alla fall sett till vad M1 levererade när det kom förra hösten) och kanske kan en ny maskin ge mig åtta nya år av fina Macbook-upplevelser. Minst.

Ut: den gamla Macbooken, som kan eventuellt lösas in när jag köper ny.

Det nya vardagsrummet

Vi har – äntligen – påbörjat vårt nya vardagsrum hemma i lägenheten. Soffa och fåtölj är beställt och levereras i november och har vi riktigt bra flyt kanske vi hinner få till ett snickar- och elektrikerjobb i höst också. Planen är bland annat att sätta spottar i taket och vi hoppas att Black Week 2021 kan ge oss bra priser på just belysningen. Vi är även på jakt efter ett litet soffbord och en ny TV-bänk. Vi vet ungefär vad vi vill ha och precis som med andra prylar har vi koll på vad som finns och vad det kostar idag.

Ut: befintlig soffa och TV-möbel säljs.

Workplace på Hotel Flora, Göteborg

Den nya lägenheten

Egentligen vet jag inte om det är läge att köpa prylar till vår nya lägenhet redan nu (och jag har ju knappt berättat om just lägenheten, men det kommer framöver). Det är ju nästan ett år till inflytt så vad gäller teknik tänker vi nog ligga lågt. Däremot ska vi hålla utkik efter inredningsdetaljer och mindre skrymmande saker som kaffebryggare/maskin, köksattiraljer och annat. Kanske snubblar vi över något som vi kan förvara i förrådet tills vi får tillträde.

Ut: inget, men vi kan säkert återanvända saker från nuvarande lägenhet för att slippa köpa nytt.

Batteri till Xbox-kontrollen

Ganska märkligt egentligen att handkontrollen till Xbox Series X inte har ett inbyggt återuppladdningsbart batteri. Istället får man peta in två AA-batterier och visst, jag skulle kunna köpa ett knippe laddbara såna så klart. Men smidigast vore ju ett litet ”inbyggt” som jag kan ladda direkt med USB-kabel. På det stora hela en ganska liten utgift tänker jag men om jag hittar en variant på Black Week 2021 så tänker jag absolut slå till.

Ut: AA-batterier av engångstyp behöver inte längre användas.

Hittar jag ett inbyggt handkontrollsbatteri på Black Week 2021?

Ögnar ni på Black Week 2021?

Det är ju ett litet känsligt ämne i vår tid, det här med Black Friday och konsumtionshets. Som jag inledde inlägget med så behöver ju inte inte konsumera mer utan snarare mindre. Kan det gå ihop på något sätt? Hur tänker ni?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.