Rengsfallet – 70 meter brett & Hotagens ”Tännforsen”

Vi befinner oss långt upp i Krokoms kommuns norra delar. Mobiltäckningen hoppar mellan två pinnar EDGE, ”Endast nödsamtal” och norskt mobilnät när vi rullar på grusvägen den sista biten fram mot Rengsfallet. Här uppe i Hotagen kan vi nästan känna doften av utomlands med just Norge bara några kilometer bort. Det syns dock bara svagt i diset och dimman den här regniga höstdagen.

Vårt vattenfallssafari har den här oktoberhelgen gett bra utdelning och Rengsfallet skiljer sig rejält från de övriga vi besöker inom loppet av några timmar. Vi läser att fallet ligger precis i en övergång mellan hårda berglager som glimmerskiffer och falltröskelns amfibolit och den mjukare sandstenen neråt Valsjöbyn, som lättare vittrar sönder med tiden.

Uppskattningarna säger att det ser ungefär likadant ut idag som det gjorde efter den senaste istiden för 9000 år sedan. Och kanske ser det likadant ut om ytterligare lika lång tid tack vare de hårda bergarterna. Tanken svindlar medan vi går fram till klipprna, stegandes över de fallna gulnade löven.

HITTA HIT | Google Maps

Skylt vid Rengsfallet
Hala klippor vid Rengsfallet

Ovanligt mycket vatten

Fallet, som på bredaste stället mäter över 70 meter, öppnar upp sig mitt framför våra fötter. Vi stegar försiktigt på de glashala stenformationerna, ner mot den forsande älven som dånar så vi knappt hör varandra. Trots höst, vilket normalt sett kanske inte är den mest vattenintensiva perioden på året, är det enligt paret vi träffar på plats ovanligt höga vattenflöden i år. Vi tackar och tar emot.

Jämförelsen med Tännforsen, som tydligen många gör, är också rimlig på något sätt. Rengsfallet är så klart mindre och har inte lika många fallhöjdsmeter men jag kan förstå att den görs. Tillgängligheten är dessutom bättre än Tännforsen då man från parkeringsplatsen bara behöver gå drygt hundra meter. Det är inga större problem att ta sig fram oavsett man har barnvagn eller rullstol.

Vi blir hängandes här en stund. Kameran smattrar, precis som regnet mot jackan. Vattnet i den brusande forsen försvinner sedan ut i Valsjön. Vidare bort mot Toskströmmen. Genom nya strömmar, vattendrag och oändliga skogar. Långt ute i Jämtlands nordvästliga och ödsliga utkanter.

Maria och Dryden framför Rengsfallet i Jämtland
Valsjön i norra Jämtland
Rengsfallet i Jämtland

Mer att göra i närheten

Precis vid vattenfallet ligger Valsjöbyns Camping, ett perfekt läge om man är ute efter boende längs fiskevägen och väg 340. Norge är bara några kilometer bort och här finns både gott om bad- och fiskevatten.

För på tal om fiske, området är vida känt för sina fina vatten och här kan man lösa Hotagenkortet. Det ger tillgång till närmare 100 olika fiskevatten med möjligheter att dra upp fjällfiskar som öring, röding, sik, harr eller kanske rentav valen i Valsjöbyn? Det finns även gott om vindskydd och vandringsleder och inte jättelångt bort ligger oändligt vackra Ansätten, med sina skoterleder, bergstoppar och blomsterleder. Fler vattenfall nära Rengsfallet.

Området kring Valsjöbyn, Rörvattnet och Rötviken uppe i Hotagen är fullt med sjöar, åar och så klart även vackra vattenfall. Rengsfallet var bara ett av flera vi besökte på den här dagsturen. Bara en dryg mil bort ligger Hasslingsåfallet, ett lite oväntat stort fall som droppar hela 110 meter från högsta till lägsta punkten längs Hasslingsån.

Tre mil söderut ligger Ansättåns canyon, ett vilt forsande vattendrag vars raviner genom årtusenden har skapats av både jordskorpans rörelser och forsande smältvatten. Här finns de tre vattenfallen Broforsen, Storforsen och Källarforsen inom bara en kilometer och alla med sina egna unika egenskaper.

Ge oss fler vattenfall!

Vi är långtifrån klara med att besöka vattenfall, oavsett det kommer till Jämtland, Härjedalen, Lappland eller övriga Sverige. Det är mäktiga upplevelser och alltid fascinerande att se hur de till synes outtömliga vattenmassorna hittar sina vägar ner, genom raviner och över klippavsatser.

Har ni fler vattenfall som vi borde besöka, lämna gärna en kommentar och berätta!

Hasslingsåfallet, Krokoms kommun i Jämtland
Hasslingsåfallet
Storforsen vid Ansättåns Canyon
Storforsen vid Ansättåns Canyon
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.