Roadtrip på Jylland – 8 fina tips längs danska västkusten

Jag tror att Danmark för många känns ganska välupptäckt. Så kände i alla fall jag, fram tills att jag åkte över till deras västkust och gjorde en makalös upptäckt under en knapp veckas roadtrip på Jylland. Vägarna längs Nordsjön, eller Vesterhavet på danska, gav ett starkt intryck och den här delen av Skandinavien står nu ut som en av de vackraste platserna jag vet.

Det är 40 mil från Skagen i norr till tyska gränsen i söder om man kör rakaste vägen. Från öst till väst är det som mest bara drygt 17 mil, fågelvägen. Jylland är med andra ord inte jättestort och här tänker jag tipsa om några platser som är lite extra sevärda. Några är kända. Några är mindre kända.

RESA TILL JYLLAND | Drygt tre timmar med färja, antingen Göteborg – Fredrikshamn eller Halmstad – Grenå. Räkna med priser från 1400 SEK inklusive bil. Alternativet från södra Sverige är att köra över Själland och Fyn, cirka 24 mil från Malmö. Räkna med broavgifter över Öresund och Stora Bält.

1. Kör småvägarna

Första tipset är förvisso ganska generellt och gäller nästan oavsett var än man gör en roadtrip. På Jylland kan man lätt avsätta ett par extra dagar för att köra de kustnära småvägarna. Och, även om platser som Hirtshals, Thyborøn och Thorsminde ser ganska tråkiga ut vid en första anblick så döljer sig här flera guldkorn.

Kommer man med färjan från Göteborg så starta med Skagen. Kör sedan ner mot Hirtshals via väg 597 och fortsätt i samma anda mot Hanstholm och vidare på 181:an genom Nationalpark Thy. Där har ni sedan satt ribban för resten av resan.

2. Skagen Grenen

Skagen Grenen är en av Danmarks mest kända platser och det är här som Vesterhavet, Nordsjökusten och vår bilsemester på Jylland börjar. Vid och utanför Grenen möts Skagerrak och Kattegatt och i närheten ligger den Tilsandede Kirke som sandat igen under årens lopp. Området är även känt för sitt magiska ljus vilket lockat målare och konstnärer i hundratals år. Ni har säkert hört talas om Skagenmålarna och inne i Skagen finns museet där flera av verken finns uthängda.

Ska vi passa på att döda en myt också? Absolut! Toast Skagen har inget med Skagen att göra utan är ett svenskt påhitt signerat Tore Wretman på 50-talet. Så var det med det.

Skagen Grenen - första stoppet längs vår Roadtrip på Jylland

3. Nordsøen Oceanarium i Hirtshals

I Hirtshals hittar man, förutom färjan till Färöarna och Island, det största akvariet i norra Europa. Nordsøen Oceanarium är ett givet stopp längs en roadtrip på Jylland och passar så väl vuxna som barn. En av de senaste ”installationerna” är skelettet av den drygt 17 meter långa val som hittades på stranden vid Blokhus 2016.

Här kan man upptäcka Nordsjöns havsliv som visar besökarna allt från skeppsvrak till livet djuphavsgraven längs Norges sydkust. Visste ni att den är hela 725 meter djup? Det häftigaste är nog ändå The Oceanarium där man ”befinner sig” mitt ute i Nordsjöns fiskstim.

HITTA HIT | Nordsøen Oceanarium i Hirtshals

Nordsøen Oceanarium, Hirtshals

4. Nationalpark Thy

Längst upp på nordvästra delen av Jylland ligger Nationalpark Thyn, från Hanstholm i norr till Thyborøn i söder. Parken inrättades 2007 och invigdes i augusti året efter. Den består av ett stort antal olika naturområden, alla med sina unika egenskaper och djurliv. Vid Isbjerg i norr kan man se allt från stora rovfåglar till kronhjort och rådjur och söder om Nors Sø skymtas även uttrar samt att det faktiskt har fotats varg här.

I söder hittar vi Agger Tange, vilket är ett helt unikt häckningsområde för en mängd olika fåglar. Här övervintrar också flyttfåglarna ute på strandängarna. Där nationalparken slutar i söder, precis vid färjeläget över till Thyborøn, finns ett litet informationshus om just Agger Tange. Väl värt ett stopp i väntan på färjan.

KARTANationalpark Thy

Agger Tange, Thisted

5. Kitesurf vid Hvide Sande

Älskar man vidsträckta stränder, sköna vindar och höga vågor är Jylland kanske det bästa stället för kite-svenskar. Nära och hyfsat tillgängligt. Längs kusten finns det stora möjligheter till kitesurf och vi såg flera platser där det kryllade av kiteskärmar ute på vågorna. Tack vare att stränderna är så stora och utbredda går det att hitta lugnare ställen också, allra helst om man gör sin roadtrip på Jylland lite närmare lågsäsong (vi körde i augusti).

Nu kitesrufar jag inte själv men ett populärt tillhåll är kring den lilla byn Hvide Sande. Längs den här smala landsträckan har man Ringkøbing Fjord på ena handen och Nordsjön på den andra vilket ska göra det till en optimal plats ur ett rent vindperspektiv.

6. Hitta guldkorn bakom sanddynerna

Först känns sanddynerna mest som höga barriärer som skymmer havsutsikten längs kustvägen. Det är först när man tar sig upp på dem som de milslånga stränderna breder ut sig i blickfånget. Från Vejlby Klit i norr till Nymindegab i söder är det tio mil av nästan oavbrutna strandlinjer, breda och med härlig sand. Det går i princip att stanna nästan var som helst och kasta sig i Nordsjön.

BÖRJA KITESURFA | Läs Emmis nybörjarguide här

7. Ribe – Danmarks äldsta stad

Strax söder om Esbjerg hittar vi Ribe, vars pittoreska stadskärna har anor så långt tillbaka till tidiga 700-talet då staden grundades. Det är inte bara Danmarks utan även Nordens äldsta kvarvarande stad. I stadskärnan finns det fortfarande korsvirkes- och stenhus från både 1500-talet och 1600-talet. Vi tog en natt på Weis Stue mitt i stan och även om det kanske inte var min livs skönaste natt så var det ändå en fantastisk upplevelse med knarrande golv, lågt i tak och en smal trappa till övervåningen.

Vor Frue Kirke, uppförd 1125-1160, ligger mitt i stadskärnan och här kan man åka högst upp i kyrktornet för en vacker utsikt över både stan och de flacka slätterna runtomkring. Det finns gott om restauranger längs gågatan och lummiga trädgårdar att titta in i. Stan är väl värd ett besök längs en roadtrip på Jylland och den danska västkusten.

8. Rømø – om tidvattnet får bestämma

Längst ner på sydvästra Jylland ligger Nationalpark Vadehavet och mest känt här är nog Rømø, bara några mil söder om Ribe. Varje år passerar här närmare tio miljoner sjöfåglar av olika arter, från häckningsplatserna på Grönland, norra Skandinavien och Sibirien till övervintringen i söder. Det här gör området till ett av Europas viktigaste i det avseendet. Här har också tidvattnet stor påverkan och skillnaden mellan ebb och flod är uppemot två meter, vilket är Danmarks högsta.

Naturcenter Tønningsgård på Rømø kan man gå guidade turer, till exempel för att leta ostron eller plocka skräp (!) längs stränderna.

Fler tips för en roadtrip på Jylland?

Det här var mina åtta bästa tips för dig som vill göra en roadtrip på Jylland. Det är lättkört, vackert och förhållandevis korta avstånd om man har några dagar på sig. Har ni också bilsemestrat i området och har egna tips? Lämna gärna en kommentar och berätta!

BLOGGTIPS | Klaras fem dagar på Jylland

2 KOMMENTARER

  1. Tack för bloggtips om mig och härlig bloggpost! Jag har en hel del tips i området kan jag lugnt säga, en del är nog med i min bucket list med 100 ställen jag vill se och uppleva, publicerades igår!

    Och alltså kitesurf i Hvide Sande 😬 Jag skulle möjligen vågsurfa i det där havet men för att kitesurfa i vågorna där ska man verkligen veta vad man gör (not me! 😊). Däremot finns superfina plattvattensspots för sådana som mig inne i Ringkøbing Fjord, precis innanför Hvide Sande. Superfint!

    • Ja, jag kollade med en kollega och även han var inne på att man nog bör ha bra koll på vågorna om man ska kite:a på vågorna. Men gott om kite-ställen finns det ju ändå men ska ta och uppdatera stycket lite. Tack för input! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.