Status: så gick träningen Q3 2021

Jahapp, ytterligare ett kvartal har passerat och det är dags att summera den träningen som genomfördes under Q3 2021. Det har varit en hel del milstolpar men också ett par bakslag som jag inte riktigt såg komma. Det där med att stretcha är ju en vetenskap, något jag fått lära mig i livets hårda skola.

Men okej, låt mig ta det lite mer strukturerat.

Kvartalets tunga milstolpar

Milstolparna under det tredje kvartalet har verkligen duggat tätt och det har funnits både fyra och fem anledningar till att korka upp bubbel under sommarmånaderna. Den 4 juli passerade jag 150 mils löpning och dagen efter sprang jag om 2020 i antalet löpta mil. Ganska bisarrt men mest kul så klart. Sedan matade jag på under semesterveckor och sensommar innan jag laddade på med nästa milstolpe. Den 2 september passerade jag 200 mil och tio dagar senare firade jag och Maria runstreak 500!

I septembers andra halva nådde vi också toppen av Mount Everest. Det är som (o)bekant vår lokala utmaning i skidbacken Ladängen här hemma på Frösön, där vi nu har kutat 114 gånger upp och ner vilket motsvarar drygt 8849 höjdmeter. Givetvis riktigt skönt att ha gått i mål då det var jag och Maria som initierade utmaningen här förra sommaren så vi firade med en flaska bubbel på toppen!

Jag känner mig ändå inte redo för i år. Min plan är att fortsätta även i oktober, primärt för träningen så klart men det gör inte direkt ont att ligga högst upp i topplistan.

114 vändor upp i Ladängen

Level up på personbästan

Även om jag inte har upplevt formen som den allra bästa under sommaren så testade jag ändå att köra en halvmara i mitten av juli. Jag valde en dag med rimliga förutsättningar och när klockan stannade på 21,1 kilometer hade jag inte bara levlat mitt halvmararekord med nio (!) minuter. Jag hade dessutom gjort en tid på under 1:30 för första gången och längs vägen också putsat milen med 12 sekunder. Två rekord på samma lopp. Rubbat härligt! Det är väl nästan dags för ett tävlingslopp snart så att jag kan få en officiell rekordtid på under 1:30?

Ett annat rekord som fortlöper varje dag är ju kilometermängden under 2021. Jag passerade förra årets löpning redan i början på juli (drygt 150 mil) så sedan dess är det ju faktiskt personbästa varje dag. Nu tänker jag inte riktigt så utan har siktet inställt på helårets 300 mil.

Personbästa på 21,1 km halvmaraton

Runstreakens första skador

Tyvärr har jag också lyckats dra på mig runstreakens första skador. Först slog jag upp en handledsskada under en golfrunda. Så nej, inget med löpning att göra. Sedan verkar ljumsken ha fått sig en överansträngning efter att ha stretchats lite för hårt efter ett helt vanligt milpass i september. Det gick så långt att jag fick uppsöka massör som knådade det mesta till rätta. Det har varit lite till och från men jag går in i oktober med att smärtan nästan har försvunnit helt.

Däremot har jag haft en ganska rejäl motivationsbrist och ett tag var jag inte ens sugen på att skramla kilometer längre. Det har också gått över.

Löpning - fail

Löpta mil under kvartalet

Under tredje kvartalet höll jag bra tempo med mitt uppsatta årsmål på 300 mil. Totalt sprang jag ihop 78,3 mil från 1 juli till 30 september. Det ger ett snitt på 26 mil i månaden, 6,3 mil i veckan och 8,5 km per dag. Ett par mil kortare än Q2 men ett dussin fler än Q1. Det här innebär att jag går in i Q4 med 75 mil kvar att springa till 300-målet. Fullt möjligt och helt enligt plan. Grafen här under visar lite hur det gått under året med antal kilometer på y-axeln. Det blåa strecket, som numera följer 300-strecket, är årets löpning. Röda strecket i botten är förra årets löpning vid motsvarande tid. Fint så!

Kvartalets kanske finaste löptur var den upp på Mittåkläppen i närheten av Funäsdalen. En fantastiskt fin kvällsrunda i början av juli med löjligt vackra fjällvyer åt alla möjliga håll!

Löpningen under Q3 - mot 300 mil

Färre gruppass på gymmet

Jag har under kvartalet valt att avstå gruppassen på gymmet. Dels för att det varit sommar och härligt väder men också för att jag inte varit särskilt sugen. Kort och gott. Den trasiga handleden har också bidragit så klart, ingen hit (hiit?) att köra massa konstiga övningar om den inte känns okej.

Hemmaträningen

Haha! Jaja, det finns en flowtank är hemma och den ska användas men jag kommer väl dit tänker jag.

Er träning under sommaren?

Så. Det där var Q3 2021. Nu tar jag avstamp in i årets sista period och då heter utmaningarna, förutom att springa massa mil, ”väder och vind”. Men, om det är något jag lärt mig under vår runstreak så är det att det går att springa i vilket jävla väder som helst.

Hur har det gått med er träning under sommaren och hur ser ni på årets återstående månader? Kör ni inne eller ute? Satt upp några nya mål, jagar ni befintliga eller skiter ni i vilket? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Dryden - fjällöpning på Mittåkläppen
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.