Golfresan till Portugal – dag för dag

November är inte Sveriges sexigaste månad. Det är ju sen gammalt. Att då ha en golfresa till Portugal inbokad var verkligen en lyxig grej som vi unnade oss i början av månaden. Från ett ganska grått och trist Östersund till den värmande Algarvekusten och fem fina rundor på grönskande golfbanor.

Hur kan då en golfresa se ut? Det beror så klart på. Vi bokade ett färdigt paket med Easton Golf och ingick i ett större sällskap med förbokade starttider och golfvärdar på plats. Och så fick tävlingsdjävulen sitta på axeln på fyra av fem rundor. Men vi tar det från början, här är hela veckan dag för dag!

Lyssna som poddavsnitt!

I upplevelse- och resepodden Flying Dryden pratar jag och poddens första gäst, tillika min matbloggande sambo Maria, om vår golfresa till Portugal. Lyssna gärna på det antingen i spelaren här under eller via någon poddapp som Apple PodcastsGoogle PodcastsPodbeanTuneIn med flera.

Dag 1 – 03:10-morgon & Portugal Masters

Klockan ringer redan 03:10 och vi hasar oss ner från Comfort Hotel till en oväntat smidig flygplatsupplevelse en tidig lördagsmorgon i november. Self-bagdrop är en bra grej när man reser med väska och golfbagar och fasttrack är alltid bra. Vi glider förbi varenda kö och strax efter 06 lyfter vi mot Faro.

Den tidiga avgången gör att vi får en stor del av dagen fri väl på plats i nere i Portugal. Det visar sig att golftävlingen Portugal Masters går på Dom Pedro Victoria och vi lyckas lite hipp som happ lägga beslag på två friplåtar. Det roliga är att Victoria är en av banorna som vi själva ska spela på senare under veckan. Att vara på golftävling blir dessutom en förstagångsupplevelse för både mig och Maria.

Vi somnar tillslut ganska ovaggade på åttonde våningen i ett hotellkomplex i Villamoura.

Algarvekusten
Portugal Masters på Dom Pedro Victoria

Dag 2 – morgonmöte & första golfrundan

Efter en fin frukost men med bedrövligt kaffe har vi vår första samling med resterande resesällskap. Efter en presentationsrunda, baninformation och vilka tävlingar vi kör under veckan packar vi ihop oss för att åka till resans första runda golf. Vi ska spela Dom Pedro Millenium och precis som alla andra banor på den här här resan är det 5-10 minuters shuttle från hotellet.

Millennium är en 18-håls par-72-bana där nio av hålen öppnade så sent som år 2000. Till skillnad från många andra banor i området ska den här vara förhållandevis öppen, bred och hyfsat förlåtande. Det är en fantastiskt fin känsla att slå ut på första tee i alldeles behaglig sommarvärme.

Hålen är varierande men jag anar att det här inte är veckans bästa bana. Ett par bunkrar är i ganska dåligt skick, fairways är ganska torra men greenerna är snabba och underhållande. 18 hål senare sitter vi på terassen och tar en öl. Vi hinner också med en runstreak innan veckans första gemensamma middag på hotellet.

Dom Pedro Millenium

Dag 3 – Pinhal och första tävlingen

Redan på välkomstmötet dag 1 pratade golfvärdarna gott om dagens bana. Dom Pedro Pinhal omges av vackra men golfmässigt lömska pinjeträd. Fairways må vara ganska breda men utrymmet för misstag krymper rejält när trädkronorna längs hålen bildar en vacker men smal korridor. Och slår man upp bollen i träden så tvärdör den. Om trädet ens kastar ut den.

Pinhal visar sig inte bara vacker utan fantastiskt underhållande och i magnifikt skick! Hela banan ligger omgiven av ett bostadsområde och mellan flera hål kryssar vi på gångvägar mellan husen. Ett säreget utseende mot vad jag har spelat förut. Rundan går ärligt talat sådär, jag och Maria bildar ett lag och vi landar långt ner i resultatlistan, men jag tar i alla fall med mig att det är en av de roligaste jag spelat på. Dittills.

Vi avslutar dagen på en italiensk restaurang i marinan som vi blivit tipsade om. Stället är fullt med britter och det känns som att vi äter middag på ett löpande band. In, ät, betala, ut. Inte nämnvärt imponerade drar vi hem till hotellet för ett glas vin på balkongen.

Dom Pedro Pinhal
Dom Pedro Pinhal, Vilamoura

Dag 4 – Tävlingsbana och individuell kamp

Det har blivit dags för första rundan av två i den individuella tävlingen. Vi åker till Dom Pedro Victoria, där Portugal Masters avslutats ett par dagar tidigare. Jämfört med de två tidigare banorna är den här vidöppen. Inga pinjeträd som sväljer bollar men utmaningar finns på andra sätt. Stora designade bunkrar, vattenhinder och aningens mer ondulerade greener.

Jag gör faktiskt en riktigt bra runda i värmen. I det närmaste vindstilla, klarblå himmel och runt 25 grader varmt tar vi oss runt de 18 hålen på drygt fem (!) timmar, efter lite köbildning längs vägen. På resultatlistan senare på kvällen hittar jag mig själv på andraplats! Det finns alltså lite tävlingsdemoner att jobba med till del två senare i veckan.

Dom Pedro Victoria, Vilamoura

Dag 5 – Algarvekusten med svensk local

Onsdag och veckans spellediga dag! Vi har bestämt träff med Cathinka, min resebloggarkollega som för bara några år sedan bestämde sig för att flytta ner till området. Hon ska ta med oss på en privat guidning och visa sina guldkorn längs Algarvekusten! Riktigt lyxigt så vi tar tåget till Lagos, promenerar i de centrala delarna av den mysiga stadskärnan innan Cathinka hämtar upp oss.

Vi hinner upptäcka Ponta da Piedade utanför stan. Området har dramatiska klippor om man tar promenaden på ovansidan men är också känt för sina grottor om man tar sig in båtvägen. Lunchen tar vi ett par mil bort, i den mysliga lilla fiskebyn Salema. Ett glas vin, en god fiskrätt och havet som kuliss.

Resan går vidare mot Europas sydvästligaste fastlandspunkt, Farol do Cabo de São Vicente. Fyren ligger högt ovanför havet och den karga och vindpinade naturen öppnar upp vyer som på få andra ställen. På håll ser vi även den stora fästningen Fortaleza de Sagres och bortanför horisonten vet vi att det stora amerikat tar vid.

När skymningen drar in över Algarvekusten möter vi både surfare, hundar och solnedgången på Praia da Cordoama. Orimligt vackert!

Lagos, Algarvekusten
Surfare vid Atlanten

Dag 6 – Millenium-repris

En av banorna den här veckan spelar vi på två gånger och det är Millenium. Hade jag fått välja hade jag nog tagit revansch på Pinhal istället (men nu fick jag inte välja).

Dag 7 – Old Course

Veckans mest omtalade bana är sparad till sista dagen och nu ska den individuella tävlingen avgöras. Old Course, ”Grande Dame”, är den nästa äldsta banan längs Algarvekusten. Utan tvekan både den finaste och mest underhållande banan jag spelat, både den här veckan och överlag! Till skillnad från de andra banorna i området är den kuperad med böljande hål upp och ner. Vi har också en senare starttid än vanligt så på slutet möter vi solnedgången när vi går in mot 18:e och sista hålet. Fantastiskt fin avslutning på veckan.

Jag gör en helt okej runda i ledarbollen, blir tvåa i tävlingen och är bara tre slag efter segraren. Härliga järnslag och framförallt korthålen går det riktigt bra på. Men mest av allt är den vacker, Old Course.

Dom Pedro Old Course
Dom Pedro Old Course

Dag 8 – Vilamoura & hemresa

Vi har en sen hemresa till Arlanda klockan 20 så vi spenderar dagen med att sänka axlarna och ta det lugnt i Vilamoura. Det blir runstreak på morgonen innan vi chillar längs marinan med lunch, ett glas vin och lite fotograferande. Sedan svidar vi om till skönare kläder och åker ut till flygplatsen. Incheckning och bagdrop går smidigt och snart sitter vi på SAS-kärran riktning norrut.

En premiärresa att minnas

Min första golfresa går mot sitt slut och den har bjudit på väder i klass med de finaste svenska sommardagarna. Knappt ett moln, behagliga temperaturer, golfrundor i riktigt bra klass men också en charterhåla i Vilamoura som i sig inte direkt höjde upplevelsen. Men vi var där för golf. Golf fick vi. Och jag är redan sugen på att boka en ny resa på samma tema…

Marinan i Vilamoura
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Kul att ni träffade Cathinka!
    Portugal är fint (även om golf inte alls är min grej). Vi hoppas få ihop en resa till norra Portugal och Porto i vår.

    • Ah, jag vill också se mer av Portugal men känner mig väl inte riktigt klar med just Algarve. Det finns mer att se! Har dock hört goda ord om Lissabon så absolut, dit ska vi! Nån gång. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.