Jag köpte nya Macbooken – för typ fem papp!

Äntligen! Efter nästan åtta år av lång och trogen tjänst fick min gamla Macbook Pro late 2013 tillslut gå i pension. Visst, den hade säkert kunnat tuffa på lite till rent prestandamässigt men med ett batteri på slutfasen var det bara att inse att man var torsk så länge laddaren inte var med. Ohållbart. När så nya Macbooks presenterades i oktober stod jag nästan i kö för att beställa.

San Quentin

Efter en ganska enkel process i vad jag skulle ha så kunde jag hämta ut paketet hos min lokala Apple-återförsäljare i Östersund. Jag slog till på instegsmodellen av 14″:aren vilket betyder M1 Pro, 16 gig RAM och SSD-disk på 512 gig. Släng dessutom in återkomsten av underbara MagSafe, SD-kortläsare, HDMI-kontakt samt tre Thunderbolt 4-portar så kändes det i slutändan helt rätt att vänta ett år. Att de plockat bort den meningslösa touchbaren ska vi väl inte ens prata om. Jag tackar och bockar!

Nu är inte jag den som stått på barrikaderna och skrikit högt om att Apple ska ”återgå till som det var förr”, jag tror tvärtom på framtid och utveckling. Däremot glädjer det mig att Apple ”pudlat” när de lyssnat på sina kunder och därför tagit tillbaka teknik de en gång ratat.

Så, vad kostade då det här kalaset? Apple är ju inte direkt kända för att göra billiga prylar. Macbook Pro M1 Pro årsmodell 2021 är inget undantag. Listpriset är 23995:- just för instegsmodellen. Själv betalade jag…

…ungefär 5000:-.

Macbook Pro M1 Pro 14"

Hur kunde jag betala så lite?

Va? Say again? Vann jag den? Nej. Avbetalning? Nix. Mobilabonnemang med superhöjd månadsavgift? Nope. Svaret är aktieförsäljning! Lagom till oktober såg jag över min portfölj hos Avanza och insåg att förtjänsten på mitt NIBE-innehav där och då skulle täcka upp för stora delar av datorn. Så, jag sålde helt enkelt av rubbet. Förtjänsten gick till datorn och de andra pengarna spred jag ut på andra ställen på börsen, bland annat ett återköp av NIBE.

Det är lite så jag ser på börssparandet. När tillfälle ges ska man ta vara på möjligheten. Det är ju ingen garanti att pengarna växer men rent historiskt är en investering betydligt bättre än att placera pengar på ett sparkonto med 0% ränta. Det här är inte första gången jag gör så här. Inte sista heller. Och det måste inte vara prylar, det kan lika gärna vara resor eller att göra en extrainbetalning på lägenhetslånet.

Apple är ju Kalifornien

I och med Macbook-köpet vill jag passa på att hylla dess ursprung lite, precis som Apple är bra på att lyfta platser i deras närområde. Jag tänker främst på MacOS som de senaste åren haft och har namn som Yosemite, El Capitan, High Sierrra och Monterey.

Mina egna tips? Ja, det vore ju tjänstefel att inte nämna Yosemite så klart, dit jag för några år sedan bokade en överraskningsresa för mig och Maria. Vi hyrde en bil och körde från San Francisco och fick två riktigt fina vandringsdagar i de fantastiskt vackra bergen.

Själva San Francisco är ju så klart också värt att omnämnas. En av de mest kända platserna är Alcatraz men det finns faktiskt ett fängelse till. Jag pratar om delstatsfängelset San Quentin som fortfarande är öppet, vilket gör det Kaliforniens äldsta. Här spelades till exempel albumet Johnny Cash at San Quentin in, en konsert som också TV-sändes, och på många gamingsidor online finns slotspelet San Quentin.

En annan plats jag gärna lyfter är Santa Monica Beach. När jag gjorde ett snabbesök i Los Angeles för några år sedan var det just de här kvarteren som fångade mitt hjärta mest. Här tog jag det som visat sig bli en av mina favoritbilder, i en magisk solnedgång medan Stilla Havet kastade in sina vågor över strandlinjen.

Alltså. Visst är det på sin plats att boka något nytt äventyr bortöver ganska snart?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.