Äntligen hittade vi till Kretsloppshuset i Mörsil

Jag vet inte hur många gånger vi kört mellan Östersund och Åre och tillsammans uttalat att ”Vi borde verkligen svänga ner till Kretsloppshuset i Mörsil någon gång...”. Ibland verkar det som att det krävs utomsocknes sällskap för att man ska hitta ut till de där lokala guldkornen som finns i Jämtland. För ja, det här stället är verkligen ett utslängt guldkorn i en håla längs E14 som man i 99 fall av 100 mest passerar.

Jag har haft släkt på besök i Östersund den gångna helgen. Far med sambo samt min mor har varit lekkamrater med min brorson och även ”Dalle” (jag alltså) har fått slita mig svettig med kurragömma och att leka med bilar. I söndags ville vi se något annat så jag och Maria föreslog Kretsloppshuset i Mörsil som en enkel upplevelse för allihop. Så fick det bli! Bra tajmat var det också eftersom de öppnade upp för säsongen bara ett par dagar tidigare.

Vad är Kretsloppshuset i Mörsil?

Det här lilla stället är både ett orangeri, café, restaurang och butik. Just benämningen ”kretsloppshus” dök upp på 80-90-talet och syftade på små kombinerade höns- och växthus, för att visa på kretsloppet mellan växter och djur. Idag har just det här i Mörsil inriktningen på ekologiskt och lokalt mathantverk men och konferensverksamhet, plus butiken då så klart.

HITTA HIT | Google Maps

Ett varmt välkomnande

Vi hann knappt kliva innanför dörren förrän vi blev bjudna på ett smakprov av deras hemgjorda glögg på blåbär. De hade även en variant på lingon och innan vi åkte hem hann vi köpa på oss en av varje. Man kan givetvis dricka dem som de är men jag är mest sugen på att addera gin till blåbärsvarianten och vodka till lingonglöggen. Kan bli bra! Butiken var verkligen vackert adventspyntad med mängder av vackra julbetonade hantverk, stort som smått.

Hemmagjord blåbärs- och lingonglögg
Interiörbild från Kretsloppshuset

Ett lokalt mathantverk som lunch

Eftersom det blivit lunchtid för oss så tog vi in något att äta. Jag själv gick lös på en enastående spenatpaj medan Maria tog in en potatispaj med jämtländsk lax. Min far tog in en gulaschsoppa och hans sambo en soppa på broccoli. Det var nöjda miner runt hela bordet och grönsalladen på sidan höll verkligen riktigt hög klass. För att inte tala om själva pajen. En av de bättre jag ätit ute!

Vi pratade även med personalen kring den adventsmeny de dragit igång. Tidigare har det varit en stor buffé men nu kör de istället servering vid borden. Förutom minskad trängsel och mindre matsvinn får hantverket betydligt mer fokus och kanske allra helst snyggare matpresentationer. En solklar vinst om ni frågar mig!

Besöket varade nog i över en timme med strosande i butiken och en härlig lunch. Kort och gott en perfekt söndagsutflykt som vi sedan utökade med ett besök till ett väldigt känt vattenfall, som ligger alldeles i närheten. Vilket? Det berättar jag längre ner!

Café och restaurang
Spenatpaj som lunch på Kretsloppshuset i Mörsil

I närheten av Kretsloppshuset

Mörsil ligger längs E14 mellan Östersund (60 km) och Åre (35 km). Det finns många fina upplevelser längs vägen. Närmast och kanske mest känt är Ristafallet, där delar av Ronja Rövardotter spelades in. Det här fina vattenfallet är en sevärdhet som fungerar året runt. Vintertid kan man också träffa på isklättrare. Vi svängde förbi där efter vårt besök på Kretsloppshuset och upptäckte sydsidan av vattenfallet för första gången. Fallet är faktiskt betydligt större från den här sidan!

Åt Åre-hållet finns Tännforsen, vilket är Sveriges största vattenfall. Annars finns det gott om både enkla och mer avancerade vandringar i området plus alla restauranger inne i Åre by. Fast ärligt talat, är man på Kretsloppshuset i Mörsil så äter man givetvis där!

En mil öster om Mörsil ligger Mattmar och är det bra väder ska man stanna till vid kyrkan här och njuta av en storslagen fjällutsikt. Oviksfjällen breder i magnifik anda ut sig i sydlig riktning.

Har jag fler som varit på Kretsloppshuset i Mörsil eller är sugna på att åka dit?

Ristafallet på vintern
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Så fint det ser ut! Min första tanke var faktiskt att ett kretslopp mellan höns och växthus kanske inte är så mycket att skryta med. Det är ju ett ganska grundläggande kretslopp och sedan länge välkänt. Men sedan tänker jag att så som de flesta av oss lever idag – jag själv inräknat som varken har höns eller växthus – så kan vi faktiskt behöva påminnas om just de här grundläggande grejorna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.