Flyga med skidor – boka, checka in & fördelarna med status

Vintersäsongen är här och framför oss har vi flera månader med härlig skidåkning, oavsett man håller sig hemma i Sverige eller drar till alperna. Hur fungerar det då att flyga med skidor? I det här inlägget går jag igenom bokning, packning, incheckning och bagageregler för några av de vanligaste flygbolagen som trafikerar våra svenska flygplatser.

Köp biljett med incheckat bagage

Det vanligaste idag är att de billigaste flygbiljetterna, ofta kallade ”Light”, bara omfattar handbagage. Se därför till att boka med minst ett incheckat bagage, helst två om du vill checka in både skidväska och en vanlig resväska. Är ni två som reser och får plats i en enda resväska kan ni spara in några hundralappar. Då tar en av er resväskan plus ena skidväskan och den andre tar bara sina skidor.

Ett annat bra tips är att använda utrymmet i pjäxväskan. Handskar, mössor och strumpor får lätt plats i pjäxorna och på så sätt sparar man utrymme i eventuell resväska eller handbagage.

Skidbagage – ett kolli och maxvikt

Flygbolagen räknar skidväskor som ett kolli, även om det som regel är två fysiska kollin. Det räcker alltså att köpa till ett extra bagage så länge den totala vikten för skidor och pjäxor inte överstiger gränsen för vad ett kolli får väga, till exempel 23 kilo.

Hög status kan ge extrabagage

Beroende på din status hos flygbolaget kan du få checka in extrabagage utan extra kostnad. Se därför till att vara inloggad när du bokar. Då framgår det direkt hur många incheckade kollin då får resa med. Som Guld eller högre hos SAS ingår till exempel två extra incheckade väskor (förutom om du reser i Go Light).

Anmäl skidutrustningen i förväg

Det går att lägga till sportutrustning även efter att man har bokat sin resa. Det ska dock göras i förväg men hur lång tid innan varierar. SAS har senast dygn i förväg medan BRA anser att tre timmar innan avresa är fullt tillräckligt. Kolla med ditt flygbolag hur de ser på saken.

På flygplatsen – gör det själv

På flygplatsen är det enklast att skriva ut bagagetaggarna själv, om möjligheten finns vill säga. Reser du med SAS så finns det automater på alla Swedavias flygplatser och de fungerar även om du ska resa utomlands. Tänk dock på att många länders inreseregler just nu förändras med kort varsel, läs därför på vad som gäller just för dig.

Vid automaten läser du av din QR-kod (eller knappar bokningsreferensen) och väljer sedan att checka in bagage. Eftersom du anmält skidutrustning på förhand kommer du få valet att checka in antal skidor och pjäxor. På skärmen framgår det också hur mycket tillåtet bagage du har.

Flyga med skidor - incheckningsautomat
Flyga med skidor - välj bagage

Bagdrop och specialbagage

När bagagetaggarna är utskrivna så fäster du dem på väskorna. I änden av taggarna finns det tre smala remsor med streckkoder. Använd dem genom att fästa dem på lite olika platser på väskorna. Spara också kvittot som sitter i andra änden av bagagetaggen. Checkar du in vid disk sätter personalen ofta dessa på boardingkortet. Eftersom jag försöker resa enbart med digitalt boardingkort så fäster jag dem på mitt kortetui.

Samtliga kollin med skidutrustning ska släppas på bandet för specialbagage. Det står ofta på skärmarna ovanför bandet vad som gäller. Titta efter ”Udda bagage” eller ”Odd size”. Lägg upp väskorna på bandet, använd skannern för att blippa bagagetaggen och invänta sedan att väskorna åker iväg. Sedan är det bara att bege sig mot säkerhetskontrollen!

Skidpackning
Flyga med skidor - specialbagage

Flyg till svenska skiddestinationer

Det går att flyga till flera svenska skidorter, antingen nästan direkt till orten eller några mil därifrån. Dels finns Kiruna som har 9-13 mil till Abisko, Björkliden och Riksgränsen. Sedan finns även Åre Östersund Airport på Frösön. Därifrån är det nio mil till Åre åt ena hållet och lika långt till Klövsjö/Vemdalen åt andra hållet. Till Bydalsfjällen, som man kan se vid inflygningen till Frösön, är det bara fem mil.

Ett av de senaste tillskotten är Sälen Trysil, en flygplats som öppnade för bara några år sedan. Det går även flyg till Tärnaby/Hemavan.

Ta tåget

Nu handlar ju det här om att flyga med skidor men vill man hellre ta tåget går det så klart lika bra. Nedsidorna är längre restid plus att man själv får ansvara för bagaget. Miljön är å andra sidan en fin uppsida, plus det faktum att man i flera fall kommer hela vägen fram till skidorten. Tågen stannar direkt i Abisko, Björkliden, Riksgränsen och Åre. Kan man stå ut med bussanslutningar går det att ta sig till ännu fler skidorter som Funäsdalen, Tärnaby, Idre, Sälen och så vidare.

Ska man resa nattåg kan jag rekommendera att boka en egen kupé för bästa möjliga komfort. Jag har rest med SJ i olika varianter och skrivit om både 1 klass egen kupé och 2 klass egen kupé. Även Snälltåget kör nattåg upp till nordligaste Sverige.

Åtta i Åttan
Åtta i Åttan en morgon i Åre. Foto: C. Muda / matochresebloggen.se
Dryden åker skidor i Riksgränsen
Riksgränsen en härlig vårvinterdag. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Flyga med skidor – vanliga bagageregler

Här kommer några av de vanligaste reglerna om du ska flyga med skidor. Notera att det skiljer sig från bolag till bolag och att det kan förändras med kort varsel. Kolla med ditt flygbolag innan avresan.

  • Skidor och pjäxor räknas oftast som ett kolli.
  • Light-biljetter omfattar inget incheckat bagage.
  • Premium Ekonomi (som SAS Plus) eller Business omfattar oftast incheckat bagage, ibland flera väskor.
  • Hög status hos flygbolaget kan innebära fler incheckade väskor. Var därför inloggad när du bokar resan.
  • ”1 incheckat bagage” kan vara antingen en resväska eller skidutrustning (som kan vara två kollin).
  • Ska du resa med både incheckat bagage och skidor måste du boka två incheckade väskor.
  • Skidutrustning måste anmälas i god tid innan avresan då de åker med i mån av plats.

Har du fler tips kring att flyga med skidor? Lämna gärna en kommentar och berätta om dina egna erfarenheter!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.