Vinter i Jämtland & Härjedalen – 12 tips på uteaktiviteter

Vi går mot en härlig tid och en av mina favoritårstider! Vinter i Jämtland och Härjedalen är vinter på riktigt och vill man så kan varje vaken timme ägnas åt aktiviteter av olika slag. Utöver det självklara som utförsåkning, längd- och turskidor, skoteråkning och så vidare finns det flera guldkorn att upptäcka, både för vuxna och barn i alla åldrar.

I den här guiden ger jag mina bästa tips på vinteraktiviteter oavsett om man redan bor här uppe alternativt är på sport- eller påsklov. Så, på med varma kläder – nu kör vi vinter i Jämtland och Härjedalen!

Lyssna som poddavsnitt

Det här inlägget går även att lyssna på som poddavsnitt, klicka här. Du kan antingen starta spelaren här under eller använda poddappar som Apple Podcasts, Google Podcasts, Podbean, TuneIn med flera.

Toppturer vid Snasahögarna

En vacker dag i mars-april är man ganska osjälv längs vägen mot Storulvåns fjällstation. Här kryllar det av toppturssugna skidåkare som verkligen vill maxa sin vinter i Jämtland. Helt begripligt!

Snasahögarna är vackra, förhållandevis enkla och bjuder på fantastisk tillgänglighet. Det går i princip att skida från vägen rakt ut på kalfjället. Det som behövs i utrustningsväg går att hyra både på fjällstationen eller i Åre. Ring innan och kontrollera så att det finns prylar kvar. En fin vårvinterdag är det högt tryck!

Vilken av topparna ska man då välja? Det hänger på utmaningen så klart. Storsnasen är med sina 1463 meter över havet högst. Sönner Tväråklump, 1409 m, har förutom det härliga standardåket på ostsidan den utmanande Näbbrännan. Getryggen, 1382 m, är kanske den mest populära tack vare att man utgår direkt från Storulvån fjällstation. Framsidan bjuder på riktigt skön och enkel åkning med helt enastående Jämtlandsvyer i söder.

På Freeride finns en bra kartvy och lista med alla topptursmöjligheter vid Snasahögarna.

BLOGG | Mina tips om Snasahögarna

Vinterparken i Östersund

I februari varje år öppnar Vinterparken upp i centrala Östersund och en vinter i Jämtland blir inte komplett utan ett besök här. Ät en kolbulle, slå dig ner i en solstol och njut av årets första värmande strålar, låt barnen härja vid islekarna eller ge dig ut på isen för skridskoåkning, längdskidor eller en helt vanlig promenad. En ganska unik företeelse som gör att Östersund levlar upp allt eftersom vårvintern gör sitt intåg.

Långfärdsskridskor på Storsjön

Om man inte orkar vänta på Vinterparken kan man alltid bege sig ut så fort den första isen har lagt sig. Har man riktigt flyt så fryser det innan snön börjar ramla ner, vilket innebär att man kan få fantastiska blankisar att åka på.

De mindre sjöarna fryser så klart först och men vissa år bjuder även Storsjön på riktig skridskomagi, som den i bilden nedan. Tänk att kunna skrinna ut med både Oviksfjällen och Åreskutan som kuliss, det blir knappast bättre!

Turskidåkning på kalfjället

Det finns fler vinterleder i Jämtland än vi kan räkna till och om det är något som lokalborna gillar så är det klarblå himmel, vårvinter och en dagsetapp på turskidor. Antingen genom landskapets djupa skogar eller upp på kalfjällets vida vidder.

En populär rutt är Jämtlandstriangeln men vill man inte köra hela kan man plocka delar av den. Till Blåhammaren fjällstation tar man sig antingen från Rundhögen vid E14, cirka 10 km, eller från Storulvån, cirka 12 km. Är man vid Storulvån har man också 16 kilometer till Sylarna fjällstation, även det en fantastiskt fin tur.

Vålådalen bjuder också på fina vinterleder. En av dem är Älgbergsrundan, vars spår går förbi Lyckans läger. Utgångspunkten är vägs ände vid Edsåsdalen. Efter några kilometers uppförsåkning glesar skogen ut och fjällvidderna öppnar upp!

Alldeles utanför Östersund går det också att skida uppe kring Svartsjöarna och Fursteli. Här finns det även fikastugor öppna och området är väldigt populärt bland lokalborna.

TIPS | Lyckans läger | Sylarna | Blåhammaren | Svartsjöarna

Hundspann med huskies

Tänk att susa ut på fjällvidderna eller bland de snöklädda granarna bakom ett knippe hundar. Det går att boka hundspann på flera ställen i länet som Vemdalen, Åre, Vålådalen, Ansätten och Strömsund. I vissa fall får man en kort utbildning varpå man själv får köra ett eget ekipage. Det blir inte mer naturnära än så här!

Utförsåkningen är bäst i Sverige

Vinter i Jämtland och Härjedalen innebär massor av fin alpin skidåkning. Förutom Åre så finns Trillevallen bara ett par mil bort, där jämtarna själva gärna åker. Nordost om Åre, i Offerdalsfjällen, ligger Åkersjön med sin lilla camping och skidbacke.

Fem mil väster om Östersund ligger Bydalsfjällen, som också lockar många locals. Anläggningen är nog mest känt för sina ”röda lördagar” då de har specialpris på dagskort. Väldigt prisvärt och riktigt fina backar för hela familjen!

En bit söderut ligger Vemdalens liftsystem med Skalet, Klövsjö, Storhogna och Björnrike. Längre in i Härjedalen finns Funäsfjällens skidområden som spänner över Funäsdalen, Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäs, Kappruet och Ramundberget. I södra Härjedalen hittar vi även den klassiska skidorten Lofsdalen.

BLOGG OM SKIDORTER | Klövsjö | Björnrike | Bydalen | Ramundberget

Myskoxcentrum i Härjedalen

Myskoxen är ett av våra sista stora urtidsdjur och det finns fynd som visar på att de levde här i norra Europa uppe för 30.000-40.000 år sedan. I Tännäs, ett par mil från Funäsdalen, ligger Myskoxcentrum i Härjedalen. Det startade 2010 och drivs ideellt med hjälp av intäkter från besökarna. Det finns tre hägn på totalt 15 hektar och här bedrivs utbildning, avel, karantän och forskning. Myskoxcentrum är öppet året runt och är väl värt ett besök både för barn och vuxna.

LÄS MER | Sommarbesök vid Myskoxcentrum

Skotersafari

Det finns mängder av skotersafaris att hyra in sig på nästan oavsett var i Jämtland eller Härjedalen man befinner sig. Jag har själv åkt i Åre (se filmen här under) men vet att det finns på andra ställen. Är ni uppåt Hotagen har Rörvattnets Fiskecamp turer att erbjuda, precis som Arctic Camp i Funäsdalen, Tänndalen och Vemdalen.

Snowracer i Persåsen

Ett actionladdat äventyr för barn och vuxna, bara några mil utanför Östersund. Ta liften upp till toppen och kasta dig ut för den preppade pisten som är antingen 650 eller 1200 meter lång. Svårighetsgraden varierar med allt från lite enklare och rakare sträckor till avancerade banor med doserade kurvor. Här har faktiskt SM i kälke och sportrodel arrangerats flera gånger de senaste åren.

Det enda du behöver ha med dig själv är vinterkläder, resten finns att låna eller hyra. Läs mer hos Wikners i Persåsen.

Spana norrsken

En vinter i Jämtland kan erbjuda norrsken i sin finaste form. Ett av mina mest minnesvärda var en julafton för några år sedan. Jag gick rakt utanför dörren och fick se det som jag fångade i bilden nedan. Tips är att hitta en plats fri från ljusföroreningar med bra utsikt, antingen en höjd eller också ute på en frusen sjö. Klä er varmt och njut!

GUIDE | Så fotograferar du norrsken

Frusna vattenfall

I de här landskapen finns det många fina vattenfall att besöka. Har man sett dem sommartid är de minst lika häftiga i isskrud. Både Ristafallet och Tännforsen är vackra men kom även ihåg Fettjeåfallet och Sångbäcksfallet utanför Klövsjö. Även i norra Jämtland finns det vackra vattenfall som Ansättens canyon, Rengsfallet och Hasslingsåfallet.

Isklättring i Funäsdalen (även för barn)

Frusna vattenfall finns det gott om och på flera av dem går det att isklättra. Med hjälm, sele, stegjärn på fötterna och yxor i vardera händer tar man sig upp för vattenfallet. I Åre finns det flera alternativ och mest känt är för det är Ristafallet.

I Funäsdalen erbjuds isklättring även för barn ner till 8 år och priserna börjar på cirka 800:- för en halvdag. Andra vattenfall att klättra på i Funäsområdet är Kvarnbäcksfallet i Ramundberget, Ulvknatten i Tännäs och Andersjöåfallet i Tänndalen.

Hur ser din vinter i Jämtland och Härjedalen ut?

Det här var mina tips på aktiviteter för en härlig vinter i Jämtland och Härjedalen Har du egna tips på aktiviteter? Lämna en gärna en kommentar och berätta!

Ristafallet, Åre
Ristafallet på vintern.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.