Nu händer det – vi har köpt fjällägenhet!

Förra julen, alltså lite drygt ett år sedan, började det bubbla lite idéer hemma hos oss. Vore det inte trevligt med ett litet boende att kunna smita undan till, eller rent av hyra ut när vi själva inte använder det? Ett ställe som inte är hemma på samma sätt. Allra helst när vi nu för tiden kan jobba på distans plus att vi både blivit och vill bli ännu bättre på att upptäcka Sveriges alla hörn.

Så. Från att inte alls ha ägnat några tankar åt sånt här gick vi till att hänga på Hemnet lite mer frekvent. Ingen hets utan att saker får dyka upp när de väl dyker upp. Alla idéer kring egen stuga kasserades direkt. Ingen av oss har vare sig tid, kunskap eller ork att ge den kärlek som behövs kring underhåll. Däremot började vi titta på lägenheter. Fjällägenheter.

Och där någonstans började jag romantisera mig bort. Till vackra vinterdagar i skidbacken. Naturupplevelser på sommar och höst. Med middag, kamin och en varm bastu som väntar efter en bitig dag på fjället. Jag är inte ens ett bastufreak. Det gick i alla fall så långt att vi var med och budade på en mysig lägenhet just precis i en skidbacke. Vi förlorade den gången…

…men upptäckte kort efter pågående nybyggde i grannbyn. Så vi stack dit och kollade. Ett litet kvarter som håller på att ta form. Där första etappen i princip var färdig för inflyttning tillika slutsåld. Där den andra var på gång att uppföras, även den slutsåld. Med ytterligare en tredje och fjärde på pappret, som inte var ute till försäljning. Än.

När så tredje etappen spikades i somras gjorde vi slag i saken och kritade på!

Funäsdalsberget på vintern

Ski in ski out i Funäsdalen!

Säg hej till kvarteret Viste i Funäsdalen! Det här är ett nybygge i härlig stil som just nu växer fram vid Kåvan Express, den största liften och i hjärtat av Funäsdalsbergets skidanläggning. Etapp 3 och vår egen lägenhet kommer att stå klar under tredje kvartalet i år och kanske kan vi få till några fina höstvandringar innan snön lägger sig. På tal om romantiserade bilder i huvudet alltså.

Det är lite att stå i. Dels vill vi lära känna området bättre men framförallt ska lägenheten inredas och möbleras. Allt kommer ju inte att vara på plats direkt men ambitionen är att vi ska kunna hyra ut den inom bara någon månad. Om ingen mot förmodan vill hyra den så får vi väl vara där själva. Jag menar, en jul och nyår i Funäsdalen låter ju faktiskt som en ”Håll käften, nu drar vi dit!”-bra plan.

Så, Viste. Det här är lite bilder från etapp 1 och 2 som vi var och tittade på både förra vintern och i somras. Vår lägenhet blir en tvåplansvariant med kök, tre sovrum, två badrum med dusch, en bastu och ett litet loft högst upp. Utifrån vad vi sett från de längor som redan byggts känns faktiskt vår planlösning snäppet trevligare. Men är man sugen på takhöjd kring 13-15 meter och en vecka i fjällen så finns det lägenheter redan nu att hyra.

Viste i Funäsdalen byggs
Viste i Funäsdalen byggs
Viste i Funäsdalen
Viste i Funäsdalen sommartid

Varför Funäsdalen?

Med Funäsdalen får vi dels en ort som fungerar året runt och den är dessutom lite av centralort i området. På vintern har vi utöver Funäsdalsberget ytterligare fem skidanläggningar inom knappt två mil. På sommaren har vi fjällvandringar runt hörnet, både längre etapper så väl som dagsturer.

Man behöver inte ens lämna byn för att underhålla sig. Funäsdalen är redan idag en fullfjädrad året-runt-destination och den växer för varje år. Vill man ändå upptäcka området finns Myskoxcentrum i Tännäs, ett fullfjädrat spårsystem för längdskidor i Bruksvallarnas och till vackra Røros på norska sidan är det inte jättelångt med bil.

Fjällägenhet alltså. I Funäsdalen. Ett nytt spännande kapitel som redan är en del av våra liv. Och vi längtar!

Kåvan Express på sommaren
Fjällvyer från toppen av Funäsdalsberget
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

20 KOMMENTARER

  1. Stort grattis! Vi var i Tänndalen på sportlovet förra året och planen är att åka dit igen i år (hoppas det går). Otroligt fint område med möjligheter till skidåkning (utför och längd) i flera olika system.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.