På en tvådagars tågexpedition genom Sverige

Semesterdagar på kontot. SJ Prio-poäng på utgående. En SJ-voucher på väg åt samma öde. Plus en liten längtan efter både egentid, långresa och testa något nytt. Vad gör man? Jo, man bokar lite tågresor och drar på en tvådygnsexpedition genom ett vintrigt Sverige i början av januari. Häng med på en tur och retur Östersund-Göteborg, vars enda syfte typ var att åka tåg. I 16 timmar på två dagar!

Nya 2 Klass Lugn

I höstas skrotade SJ konceptet Tyst avdelning på snabbtågen. Ersättaren blev 2 klass Lugn, vilket kan ses som en kompromiss av 1 klass, 2 klass och nåt i stil med tyst avdelning. Meningarna har verkligen gått isär om utformningen så jag bokade en 2 klass Lugn enbart för att känna på konceptet, trots att det gick att få 1 klass till samma pris.

Överlag en bra upplevelse tycker jag. Kupén på sträckan Östersund-Stockholm var ganska tom. Det var lugnt och stilla så när som på lite prat två passagerare emellan och någon som körde mobilhögtalaren en sväng mot slutet. Pratet har jag överseende med och hade mobilgrejen hänt i Ånge hade jag sagt till. Nu hände det några minuter innan Stockholm C när alla ändå höll på att göra sig klara för avstigning.

Jag passerade också Lugn-kupén flera gånger under mina andra resor de här dagarna. Det var både tyst och folktomt merparten av gångerna. Det verkar tydligen fungera med Lugn istället för Tyst?

Blått i vagnen med Lugn avdelning

”Nya” SJ Lounge på Stockholm C

Jag passade också på att besöka SJ:s lounge på Stockholm C, där jag varit massor av gånger tidigare. I höstas gjorde de en facelift av lokalerna så jag var nyfiken på att se hur det blev. Lite besviken blev jag nog eftersom de, av det jag kunde se, bara bytt ut lite möbler och enklare inredningsdetaljer.

SJ:s nyrenoverade X 2000

Resans höjdpunkt, och den punkt som krävde lite detektivarbete på förhand, var att få åka med SJ:s nyrenoverade X 2000. I höstas var jag tillsammans med bloggare och press inbjuden till SJ:s premiärvisning av tåget. Jag fick dock förhinder så nu valde jag att boka en resa för egna medel istället. Eftersom det vid bokningen heller inte framgår om det är nya eller gamla tågsättet som kör så fick jag sonika gräva runt lite. Och det gav resultat! På Stockholm C klev jag in i en riktigt fräsch tågkupé. Sätena i 1 klass är ett lyft jämfört med föregångaren. Räkna med ett komplett blogginlägg framöver!

SJ:s nya X2000 - loket
SJ:s nya X2000 - säten

Hajpade Avalon

Väl i Göteborg i onsdags kväll checkade jag in på det omtalade Avalon vid Kungsportsplatsen. Jag har både läst och hört bra om det här hotellet och för tusenlappen fick jag ett singelrum på femte våningen, inklusive frukost. Klart prisvärt med tanke på läget. Sängen var riktigt bra, frukosten helt okej och bemötandet fint. Men alltså… så mycket mer vet jag inte om det var. Ett hotell i mainstreamklassen om ni frågar mig. Nästa gång blir det Pigalle, som tyvärr var slutsålt den här natten.

Kvälls- och morgonlöpning i Göteborg

Eftersom min runstreak fortsätter så blev det ett par kortare rundor i centrala Göteborg och Haga. Dels på kvällen när jag kom ner men även ett på morgonen innan frukost. Mitt löpsteg på tidiga mornar är verkligen motsatsen till ”tekniskt underverk”. Jag fick sonika krydda turen lite genom att jogga trapporna upp till Skansen Kronan. Utsikten över Göteborgs takåsar var riktigt fin. Lite själavårdande till och med. Och jag var inte själv om att springa dit upp heller. Minst tre andra löpare var där samtidigt. Kul!

Haga, Göteborg
Göteborgs takåsar en tidig morgon i januari
Göteborg en tidig morgon januari

Premiärtur med MTRX

På torsdagen påbörjade jag resan hem till Östersund igen och jag gjorde det på MTRX-tåget upp till Stockholm. Jag hade aldrig åkt med dem förut så det blev en ny upplevelse. Jag köpte en 1 klass Plus-biljett och maxade alltså tågupplevelsen. På det hela taget nöjd och själva tåget som sådant var betydligt skönare än jag trodde på förhand. Jag skriver mer om den här resan inom kort.

En egen kupé hem

Så, SJ skrotade alltså Tyst avdelning men vad gör det när jag hade dunderflyt på Stockholm-Östersund-sträckan? Jag fick en hel kupé för mig själv – under tågresans alla fem timmar! Har aldrig hänt mig förut och det känns som att det här verkligen var en lyckans lott som inte kommer inträffa igen. Jag njöt fullt ut!

Så. Hemma i Östersund igen blev det en kvällspromenad till Skärgår’n i -20°C. En liten tågexpedition tillika egotripp på knappt två dygn gick after all väldigt fort. Och jag borde göra sånt här oftare!

Lunch på MTRX
En egen kupé på hemresan
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.