Status: så gick träningen Q4 2021

Så kom även sista kvartalet i mål och jag kan summera ett ganska barockt träningsår 2021. Allra helst med springandet. Fjärde kvartalet var en lång och mörk höst som avslutades med riktigt fina vinterdagar i december. Och – jag satte faktiskt flera personbästan även om inget av dem handlade om snabbhet.

Kvartalets milstolpar

Motivationen kanske inte var superhög efter ett tredje kvartal med halvmararekord, runstreak 500 och så vidare. Det fanns ändå mål att sikta på även om det kändes orimligt långt mellan gångerna att fira. 250 mil för 2021 sprangs in den 26 oktober och sedan fick jag hålla skumpan på kylning ända till slutet av december. Då fick jag å andra sidan fira flera gånger på knappt två veckor.

Den 19 december nådde jag 300 mil, vilket också var årets stora träningsmål. Två dagar senare firade jag och Maria vår 600:e runstreak. Dagen efter passerade jag 302,4 mil vilket innebar att jag då sprungit mer än dubbelt så långt som hela 2020. Och då ska det noteras att jag förra året sprang mer än 2019 och 2018 tillsammans! Det sätter lite perspektiv på saker och ting, i alla fall i min träningskalender. Året avslutades med att vi faktiskt firade själva årsmålet – att springa varje dag ett helt kalenderår!

Året avslutades sedan med målgången av 2021 och totalt blev det under året hela 313,62 mil i löparskorna. Sinnesfriskt!

Löpta mil under kvartalet

Ett annat rekord jag satte under Q4 2021 var antalet löpta mil för just en enskild månad och ett helt kvartal. Q4 allt som allt landade på 88,7 mil. Det blir ett snitt på 29,5 mil per månad och 9,64 km per dag. Bara under december sprang jag in 32,44 mil på kontot vilket innebar 10,47 km per dag. Ett rekord med råge!

Visst bjöd hösten och december på fina dagar även om de kanske inte duggade lika tätt som i somras. Minnesvärt är blev rundan på Bynäset ute på Frösön tillsammans med mellandagspasset över Vallsundsbron, med -16°C och fantastiska vyer över Storsjön och fjällen.

Vi avslutade ju också Everestutmaningen i Ladängen här på Frösön i oktober. Vi var ofina nog att springa betydligt fler vändor än alla andra och själv stannade jag på 170, etta på topplistan. Vi hinner nog göra LadängEverest även 2022. Det började ju som en förberedelse inför Kilimanjaro 2020 och den resan är just nu schemalagd till oktober som kommer.

Här kommer en liten graf där man kan följa löpningen under hela året, plus förra årets löpning (det röda i botten).

Löpningen - graf över 2021

Hemmaträning, gym & skador

Nej, det blev inget succékvartal för vare sig det ena eller andra. Och jag saknar det. Men, dels har jag avstått gymmet på grund av en handled som aldrig riktigt vill bli bra och så har jag så klart fokat på att få in antalet mil. Det är något jag tar med mig till 2022 – jakten på kilometrar får inte överstiga gymträningen. Jag behöver båda delarna för att må bra. Hemmaträningen vetefan. Det sitter långt inne, trots att jag har det jag behöver.

Funderingen jag har inför våren är om jag verkligen behöver gymkortet. Det går att göra roligare saker för flera hundra varje månad.

Vad gäller skadefronten så har jag känt mig förhållandevis hel. Jag har någon grej i höften som kommit under hösten och det ligger på min att-göra-lista att ta reda på vad som har hänt och vad jag kan göra. Känns onekligen lite mer just nu efter senaste veckan då jag kört långpass nästan varje dag.

Q4 och steget vidare

Så, det där var alltså Q4, ett kvartal med mestadels löpning som träningsform. Nu kommer en period med kalla vinterdagar men där ljudet samtidigt kommer tillbaka. Jag har inte satt upp något mål för 2022 och även om runstreaken ska fortsätta så har jag inte riktigt bestämt om jag ska sätta distansmål även i år. Att göra som det gångna året och dubbla föregående år (vilket då skulle bli 630 mil) tänker jag dock inte göra. Jag sa å andra sidan förra året att ”300 mil inte är aktuellt…”.

Hur som helst. 2022. Let’s do this!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.