Var ser man Lapporten bäst – 8 fina utsiktsplatser året runt

Som ett av Sveriges mest avbildade motiv reser sig Lapporten upp över vildmarkerna, en dryg mil sydost om Abisko. Sveriges nordligaste delar och dess storslagna fjäll är något som jag verkligen kan rekommendera. Oavsett årstid. Oavsett vandring eller skidåkning. Oavsett vad. Men, var ser man Lapporten allra bäst? I det här inlägget ger jag mina åtta bästa tips som alla fungerar året runt!

Här ligger Lapporten

Lapporten ligger fågelvägen sju mil nordväst om Kiruna och drygt en mil sydost om Abisko. Abisko är start och mål för Kungsleden men även många andra fjällvandringar i området. Till Lapporten finns det inga farbara vägar och inte heller några uppmärkta vandringsleder.

Till Abisko kan man ta sig med tåg och dessa stannar på stationen mitt i byn. Ska du köra bil till Abisko har du 44 mil från Luleå, 90 från Östersund och 95 från Sundsvall. Kör du från Stockholm har du 133 mil, Göteborg 167 och från Malmö är det 195 mil.

BLOGGNattåg till Kiruna

Vad är Lapporten?

Lapporten, eller Čuonjávággi som den heter på nordsamiska, är en så kallad u-dal. Den två kilometer långa dalgången skapades när den senaste inlandsisen drog fram och nötte ner bergssidorna. Sägnen säger dock att dalen skapades när en same med sin renhjord inte kunde orientera sig i området varpå berget öppnades upp och visade honom vägen.

Till höger, sydväst om dalgången, ligger berget Nissuntjårro vars högsta punkt når 1562 meter över havet. Nordost om dalen och till vänster i Lapporten reser sig Tjuonatjåkka vars högsta punkt är 1562 meter över havet.

Var ser man Lapporten bäst då?

Så, var ser man Lapporten bäst? Här har jag åtta förslag på platser där man ser Lapporten i all sin prakt. Merparten är tillgängliga direkt från bilväg medan några innebär en kort promenad eller vandring och en som kan nås via linbana.

1. Ute på Torneträsk

På vintern är det lätt att ta sig ut på Torneträsk för att se Lapporten från första parkett. Sjön fryser så antingen tar man skoter, skidor eller så går man några hundra meter ut från land. På sommaren är det båt som gäller.

2. Hotell Fjället, Björkliden

Bor man på Hotell Fjället i Björkliden har man en av de bästa vyerna som går att få. Har du riktig tur kan du få rumsutsikt åt Lapporten. Vill du ha lunch- eller fikautsikt så sätter dig antingen i hotellets lobby eller i Restaurang Lapporten. Svårtslaget!

3. Silverfallet, Björkliden

Alldeles under E10 vid uppfarten till Björkliden ligger Silverfallet. Här går det stigar ner till stranden av Torneträsk. I sydlig riktning ser man Lapporten klart och tydligt, samtidigt som det friska fjällvattnet forsar ut i sjön.

4. Golfbanan, Björkliden

Det här är en bucketlistbana för alla golfare, inklusive mig själv då jag än så länge inte har spelat här. Jag har dock vandrat längs banan och utsikten över Torneträsk är bedårande. Givetvis inkluderas Lapporten i vyerna.

5. Tornehamn längs E10

Några kilometer norr om Björkliden ligger Tornehamn. Det finns en liten parkeringsplats skyltad Rallarkyrkogård och Kiruna kyrka. Härifrån tar man en kort promenad på ett par hundra meter ner till en vik av Torneträsk. Där breder hela sjön ut sig med Lapporten allra längst bort.

HITTA HITGoogle Maps

6. Högst upp på Njullá

Mellan Abisko och Björkliden ligger berget Njullá. Från Abisko går det en linbana upp och den är öppen stora delar av året. På toppen är det inte bara fin utsikt över Sveriges nordligaste fjäll och Lapporten, här ligger också norrskensstationen Aurora Sky Station. Det går även utmärkt att vandra upp på toppen, både från Abisko och Björkliden och vintertid åker man offpist ner för berget.

7. I princip hela Abisko

Nästan var man än befinner sig i Abisko så ser man Lapporten. Här börjar också Paddus naturstig, som tar vandraren 6,4 kilometer närmare Lapporten men dock inte hela vägen fram.

8. Längs E10

Från Tornehamn, som jag tipsar om ovan, och hela vägen till Abisko är det fri sikt i sydostlig riktning – nästan alltid med Lapporten närvarande i blickfånget. Det är sagolikt vackert oavsett det är ett vinterlandskap eller ett Lappland i höstfärgernas prakt.

Det här var mina bästa tips. Var ser man Lapporten bäst enligt dig? Lämna gärna en kommentar och berätta om någon speciell plats som du har varit på!

Bilder på Lapporten

Jag rundar av inlägget med lite bilder från några av platserna jag nämnt här.

8 KOMMENTARER

  1. När jag var i Abisko för längesedan tror jag inte att jag visste om Lapp porten..vandrade fr A till Kebnekaise..tror det var 93.. Kan hända att jag ngn ggn får se detta mäktiga

    • Hej! Av det jag har läst mig till så finns det inga markerade vandringsleder upp på Tjuonatjåkka så jag kan tyvärr inte svara på den frågan. Men jag blev så klart nyfiken och ska kolla lite mer kring det här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.