Efter att golfsäsongen tog slut i höstas så stack vi på golfresa till Portugal. När vi väl kom hem därifrån bestämde jag mig för att mitt nya järnset inte skulle få stå och samla damm fram till banan på Frösön öppnar framåt slutet av maj. Så, hur löser man det när golfbanan ligger under ett tjockt snötäcke? Man spelar inomhusgolf så klart.
Förra hösten öppnade Östersund Indoor Golf upp sin anläggning i samma hall som PDL Center. Det här ligger ute på gamla F4-området på Frösön, ett stenkast från Frösö Park Hotel och med flygplatsen som närmaste granne. Det finns sex banor, en liten puttinggreen, lite fåtöljer och en snacksbar där man kan köpa sig något tilltugg.
En Trackman håller koll
Varje bås, eller bana då, består av en trackman, touchskärm, en projektor, en duk och en matta där man slår. Med en trackman analyseras slagen och på så sätt kan man både spela ”riktiga” banor eller bara stå och träna. Och trackman-tekniken mäter fantamig nästan allt. Ja, mer tekniskt mumbojumbo än jag som golfmotionär vare sig förstår eller kommer ha någon större nytta av (eller?). Ja, nej, det är ju inget mänskligt öga som håller koll och tekniken kan ha fel. Fast jämfört med att ha klubborna i förrådet hela vintern så är det här ett bra komplement för att hålla tvingen igång.
Att komma igång är enkelt. Först skapar man ett konto på TrackMan. Sedan loggar man enkelt in genom att skanna en QR-kod på skärmen vid båset man bokat. Väl inne i systemet kan man välja om man bara vill stå och träna eller om man vill köra banor. Och banor finns det gott om, allt från kända och populära mästerskapsbanor till korthålsbanor från alla håll och kanter i världen.
Viss data sparas här, om man exempelvis stått på rangen och slagit. Tyvärr kan man inte pausa en ”riktig” golfrunda och fortsätta senare, utan måste man avbryta mitt i så är rundan förlorad. Vi kan ju hoppas på en uppdatering där framöver.
Inga bollar att leta
Ska jag vara ärlig har jag varit här alldeles för få gånger. De gånger jag ändå åkt ut för att svinga lite har jag mestadels kört 18-hålsbanor och korthålsbanor. Är man själv så hinner man lätt 18 hål på en timme. Motsvarande tid på en riktig bana är ju runt fyra timmar. Här i hallen behöver man dock vare sig leta bollar, gå flera kilometer eller ens putta (om man inte vill).
Sedan är det ju inte i närheten av samma känsla som utomhusgolf. Här är framförallt inga bollflykter och redan där försvinner ju mycket av känslan i spelet. Inga grästuvor, puttningen skiter man i för att den ändå inte blir autentisk, och hamnar man i ruffen så är det ju fortfarande samma matta man slår från. Sedan ska man ju även ta avstånden man slår med en nypa salt. Jag drar ju ganska lätt iväg 200+ meter med drivern. I simulatorn når jag som längst 150, medan jag med hybriden kommer lika långt.
Men som sagt, jag gör det mest som komplement och underhållning. Kanske kan det hjälpa mig att komma igång snabbare i vår när 18-hålsbanan öppnar på Frösön.
Inte helt gratis…
Sedan är det ju inte superbilligt kan jag tycka. 350 spänn i timmen motsvarar ju nästan en greenfee på 1200 spänn (kan man räkna så?). Orkar man upp till klockan 7 eller vill köra efter 22 så är det en hundring billigare. Det är dock inga tider som lockar mig nämnvärt. Sedan råder det tydligen tvivel om det här räknas som friskvård. Jag fick backning på det när jag försökte registrera mina sista friskvårdspengar innan jul, trots att Indoor Golf själva säger att det räknas. Än är sista ordet inte sagt.
I väntan på våren
Vintern är lång. Framförallt här uppe i Jämtland. Har vi tur kan vi spela på en bana i dåligt skick och provisoriska greener mot slutet av maj. Det kommer att ta emot att slå både utomhus och inomhus då, även om indoorgolf gör att man slipper iskalla nordvästanvindar. För ja, möjligheten till att lufta klubborna året runt är en klar fördel och då kan jag nog köra inomhusgolf i brist på annat.
Om jag ”plötsligt” blev sugen på en golfresa?
Bajsar björnen i skogen?