Björkliden eller Riksgränsen – var får du bästa skidåkningen?

Nästan högst upp i Sverige hittar vi Björkliden och Riksgränsen. Det här är två välkända skidorter, både bland manchesteråkare men kanske allra mest omtalat bland offpiståkarna. Frågan är bara om man ska välja Björkliden eller Riksgränsen av dessa två, om man nu ska ta sig den långa vägen hit upp.

Måste man älska offpist? Är man rökt om man vill åka manchester? Och den största frågan – måste man ens välja? I det här inlägget reder jag därför ut om man ska välja Björkliden eller Riksgränsen. Förhoppningsvis blir ni lite klokare inför en stundande skidresa.

Spoiler alert: man behöver faktiskt inte välja! Men, jag tycker att vi tar det hela från början.

Här ligger Björkliden och Riksgränsen

Det är bara tre mil mellan de här två skidorterna vilket med Lapplandsmått mätt är som ett nätt litet stenkast. Från Kiruna är det 10-13 mil i nordvästlig riktning. Riksgränsen är också precis vad det låter som, eftersom det ligger vid gränsen till Norge. De pistade backarna Gränsleden 1 & 2 går faktiskt in på norska sidan.

En bra bit upp i Sverige med andra ord. Tar man bilen från Göteborg är det minst 169 mil. Från Stockholm är det 134 mil och från Östersund, i mitten av Sverige, har vi 92 mil.

Resa till Björkliden och Riksgränsen

Nattåget stannar både i Björkliden och Riksgränsen och tar cirka 18 timmar från Stockholm. Det är just nu Vy som håller i trafiken. Beroende på var man sedan bor i byarna kan det bli en promenad så kolla med boendet om de kan hjälpa till. Från tågstationen i Björkliden till Hotell Fjället är det en härlig uppförsbacke så det kan absolut vara värt att få transport om man bor där. Bor man på Hotell Riksgränsen är det bara 100 meter till tågstationen.

När jag och Maria har rest hit upp har vi tagit oss till Kiruna, antingen med tåg eller flyg, och sedan hyrt en bil. Att ta sig runt med egen bil kostar lite mer men sparar oss tid och ger oss frihet.

Tågstationen i Björkliden

Lapland Resports driver anläggningarna

Oavsett man väljer Björkliden eller Riksgränsen så är det Lapland Resorts som driver anläggningarna. De håller även igång Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko. Förutom detta erbjuder de även aktiviteter som hundspann, snöskoter, toppturer, norrskensvandring, isfiske, bandvagn till Låktatjåkko fjällstation med mera.

BLOGG | Bandvagn till Låktatjåkko fjällstation

Boenden – från hotell till camping

Utbudet, framförallt i Riksgränsen, är helt okej. Allt från fullfjädrade och fyrstjärniga Hotell Riksgränsen med nattklubb, afterski, SPA och så vidare till Vandrarhem Riksgränsen och även en camping på andra sidan E10. Campingen har en del rabatter, värt att kolla på om man tar sig hit med husvagnen.

Även Björkliden har en camping med cirka 100 husvagnsplatser mitt i byn. Utöver det här finns Hotel Fjället, beläget allra högst upp och med fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten. Är man mer sugen på stugbyn ska man spana in Kåppas eller den något mer lyxiga Solhyllan med stor altan och jacuzzi.

Nu har jag förvisso bara bott på Hotell Fjället av alla dessa men att ha Lapporten i blickfånget både direkt från rummet och restaurangen slår faktiskt Riksgränsen. Alla dagar.

Ett tredje alternativ är att bo i Abisko, vilket vi gjort ett par gånger. Har man egen bil är det ju enkelt att ta sig både en mil till Björkliden och de fyra milen till Riksgränsen.

BLOGG | Sveriges bästa hotellutsikt?

Längre säsong i Riksgränsen

Säsongen här uppe startar med Björklidens öppnande i mitten av februari medan Riksgränsen drar igång sin verksamhet mot slutet av månaden. Å andra sidan stänger Björkliden redan i början av maj medan Riksgränsen kör på en månad till. Snösäkerheten är med andra ord god. Jag har åkt här uppe både vid öppningsveckan i februari och mot slutet av april. Vill man maxa liftkortet så är ju vårvintern framåt april med sina långa ljusa dagar att föredra, framförallt när solen börjar värma en smula.

Öppettiderna för 2023 ser ut så här:

  • Björkliden: 10 februari till 7 maj
  • Riksgränsen: 23 februari till 28 maj

Liftkort för båda systemen

Oavsett om du köper liftkort i Björkliden eller Riksgränsen så gäller det i båda områdena. Det går att lösa allt från enkelbiljett och tretimmarspass till dagskort, 2-5 dagar och säsongskort. Det erbjuds kvällsskidåkning i Björkliden och nattskidåkning i Riksgränsen, vilket kan köpas separat.

En annan riktigt bra grej är att man med liftkortet åker gratis transferbuss mellan de två liftsystemen, oavsett om man bor i Björkliden eller Riksgränsen. Det är som sagt tre mil mellan och tar runt halvtimmen att åka.

Liftar, pister och offpistområden

Björkliden har fem liftar med totalt 15 pister och åtta offpistområden. Det finns även längdskidspår på tre mil för den som är sugen på det. I Riksgränsen finns det sex liftar (två sittliftar) med 17 pistade nedfarter och 14 offpistområden. Längdskidor? Absolut, men bara 13 kilometer.

Kåppasliften i Björkliden är områdets längsta lift, 1675 meter lång och en fallhöjd på 407 meter. Riksgränsens längsta är Nordalsliften, 1350 meter med fallhöjd på 300 meter. Fortfarande värt eftersom båda två har de i mitt tycke de skönaste backarna i direkt anslutning.

Värt att notera är att det finns fler gröna backar i ”hardcore”-Riksgränsen än i ”familje”-Björkliden. Det kanske man inte tror vid en första anblick. De gröna backarna i Riksgränsen nås enklast från Katterjåkksliften och Nordalsliften.

Piståkning i Björkliden

Björkliden för preppade pister

I Björklidens liftsystem är det en ganska familjär känsla, mest för att det både är välpreppade pister och barnområden. Här finns totalt fem släpliftar som tar åkarna upp till totalt 15 pister. Björkliden är kanske inte känt som ett offpistställe men det finns faktiskt åtta områden på berget för den som vill testa.

Från toppen av Kåppasliften, Björklidens längsta, åker man ut i de tre pister som kommit att bli våra favoriter här. Himlabacken, Rälsbrottet och så den långa sköna Rallarsvängen, som man faktiskt kan åka hela vägen från toppen av liftsystemet. Då måste man dock ta Kitteldalsliften upp, vilken är belägen längst bort från byn sett. Undrar förresten om inte Rallarsvängen rentav är min favoritbacke av alla jag åkt i Sverige.

I respektive utkant av liftsystemet ligger offpistområdena. Närmast byn ligger Ängarna och bortanför Kitteldalsliften ligger bland annat Svarta Björn, Tunneln och Isfallet. Jag testade att åka här borta en gång men kände mig långtifrån bekväm så det blev snart manchester under mina skidor igen.

Riksgränsen om du gillar offpist

Riksgränsen är sedan länge känt som ett förstklassigt ställe för de som hellre åker utanför de preparerade pisterna. Det märks direkt när man sätter sig i sittliften på väg upp på berget. Det är nästan svårt att avgöra vad som är preppad pist och inte. Allra helst när det rör sig folk lite överallt, både vuxna och barn som testar hopp och dropp.

Så fort man tagit sig upp på toppen av Riksgränsfjället infinner sig också en helt annan alpin känsla än i Björkliden. När man sedan susar ner för Vargtassen, Lämmeln eller Jokken så omges man av snöklädda fjäll åt nästan alla håll. Väggen av Nordalsfjäll på högerhanden och skoterlederna bort mot Katterjaure som försvinner mellan bergen i sydlig riktning. Vid slutet av Vargtassen ligger värmestugan Nordals där det går att både köpa lunch eller gå på toa.

Det var de här backarna som vi åkte mest. Skönaste åkningen, inte så mycket folk och lätt att pröva på lite semi-offpist. Perfekt för oss som helst åker manchester.

Vyerna från backarna

Björkliden erbjuder Torneträsk och de eroderade Skanderna i blickfånget, oavsett var man åker. Även Lapporten går att se från några ställen i liftsystemet. Det är storslaget, minst sagt. Riksgränsen är ju inte direkt sämre även om de milsvida vyerna är bytta mot bergväggar och fjällmassiv nästan på en armlängds avstånd.

Riksgränsen vinner med en hårsmån, mest för att det inte påminner om någon annan svensk skidort. I Sverige har vi ju mest skidåkning på fristående fjälltoppar som Åreskutan, Vemdalen/Björnrike, Funäsfjällen, Idre och Sälen. Vackert ja, men inte Riksgränsen-häftigt. Möjligtvis att Tänndalen kan konkurrera för vildmarkskänslan.

Ska man välja Björkliden eller Riksgränsen?

Oavsett om man väljer Björkliden eller Riksgränsen så får man skidåkning av riktigt bra kvalitet. Personligen föredrar jag först och främst Björklidens välordnade pister. Dess magnifika vyer över Torneträsk och Lapporten ligger också väldigt bra till. Sedan är jag ju ingen offpiståkare utan föredrar helt klart manchestermönstrade nedfarter där jag kan trycka på som om det inte finns någon morgondag!

Riksgränsen å sin sida känns ju lite mer wild and crazy. Även om man inte är en fullblodad offpistknarkare så finns det alla möjligheter att börja här genom att bara ta sig lite utanför de markerade pisterna. Att åka omgiven av snöklädda berg är också en fin känsla, det får man inte alls på samma sätt i Björkliden.

Fast i slutändan, varför göra det så svårt för sig? Man måste ju inte ens välja det ena eller andra. Liftkortet gäller i båda systemen och är man här en vecka eller rentav bara en helg så finns ju alla möjligheter att åka i båda. Grattis, ni har gjort ett klokt val om ni väl bestämt er att åka hit!

En åkdag – vad väljer jag?

Även om Riksgränsen låter ballare på pappret och har häftigare alpinkänsla så väljer jag Björkliden om jag bara får en enda åkdag. Jag gillar manchesteråkning och har alltid gjort. Kan jag få storslagna och milsvida fjällvyer på köpet så blir valet i alla fall något enklare.

Vad väljer du?

Så, vad väljer ni? Manchester eller offpist? Familj eller wild and crazy? Björkliden eller Riksgränsen? Lämna en kommentar och berätta! Kom även ihåg att följa bloggen på Facebook, Instagram och att lyssna in upplevelse- och resepodden!

Maria i Björkliden med Torneträsk i bakgrunden

5 KOMMENTARER

  1. Kul att du har jämfört! Vi har åkt mycket skidor i Björkliden kring påsk men de första åren bodde vi i Riksgränsen på grund av fullbokat i Björkliden. Jag är ibland sugen på att återvända och även prova skidåkningen i Riksgränsen.

  2. […] Björkliden ligger alltså 30 minuter bort med gratisbuss från Riksgränsen och samma liftkort gäller. Ibland när det blåser hårt och liftarna i Riksgränsen är stängda kan det därför vara en idé att ta en dagsutflykt till Björkliden. Men Björkliden är mer ett familjeområde med pistade backar, även om det finns en del pistnära off-pist, jämfört med Riksgränsen där fokus är off-pist. Min resebloggarkollega Dryden som föredrar pister framför off-pist har Björkliden som favorit av de två. Läs tips om riksgränsen i hans jämförelse här. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.