Fettjeåfallet på vintern – enkel vandring & 5 snabba tips

Det är lätt att bara fokusera på skidor när man pratar Jämtland och Härjedalen i februari-mars-april. Men, det finns ju så mycket mer att upptäcka vid sidan om alla skidbackar, skoterleder, turspår och afterski-barer. Vi tog oss till Klövsjö för att upptäcka Fettjeåfallet på vintern, då vi tidigare bara vandrat upp här på sommaren. Även om det kan kännas stökigt att vandra i snö så blev det här faktiskt rena rama motsatsen.

Vid alla våra tidigare tillfällen har parkeringsplatsen, där leden mot Fettjeåfallet startar, varit full med bilar. Den här dagen är vi helt själva när vi strax efter lunchtid påbörjar den två kilometer korta promenaden upp till fallet. Med bara någon enstaka minusgrad på termometern blir det förutom dunjackan ganska enkla kläder. Skogen är tät och vinden tar sig aldrig riktigt ner i ravinen där leden går.

VISSTE NI? | Många pratar om Njupeskär, Tännforsen och Ristafallet vilket gör Fettjeåfallet ganska anonymt – trots att det faktiskt är Sveriges näst högsta vattenfall!

Här och där sipprar vattnet ut under ett tjockt snö- och istäcke. Det märks att det är mildare temperaturer på gång men än så länge kan vi bara höra delar av det forsande vattnet långt där under snön. De handbyggda stentrapporna, som influgna Sherpas har byggt, ser vi ingenting av. Snön i just den här passagen är vältrampad men också ganska slirig.

I övrigt är det väldigt lättvandrat att göra Fettjeåfallet på vintern. Även om stigen är så smal att man bara ryms en person på bredden så är det enkelt att knata fram genom skogen. De stora stenblocken som kan vara ganska stökiga sommartid märker vi knappt av. Det här blir den snabbaste promenaden hittills.

Och det är tyst. Så tyst.

Köp lite ved och stanna en stund

Längs leden finns det ved att köpa och en QR-kod för att betala med Swish. Det visar sig också att det finns ett litet vedskjul uppe vid vindskyddet, bara hundra meter från vattenfallet. Smidigt och inbjudande och allra helst när det finns en färdig grillplats. Här kan man sitta länge om man preppar för det.

Vi har med eget fika så vi avstår den här gången men noterar det för framtiden. Jag gillar verkligen när eldsjälar, föreningar och organisationer lägger hjärta och energi på att bygga upplevelser som de här.

Och så har vi det nu framför oss. För ja, Fettjeåfallet på vintern är en mäktig syn med sina gigantiska isformationer från bergets topp hela vägen ner till de översnöade klippblocken. Där det på sommaren nästan är omöjligt att ta sig ut kan vi nu trava på i snön i de redan upptrampade spåren. Under det metertjocka istäcket sipprar det fram vatten längs berghällarna och ovanför oss hänger flera meter långa istappar. Jag har sett Tännforsen vid samma årstid men det här är faktiskt strået vassare. Tacka fallhöjden för det!

En kort fika

Efter att ha upptäckt fallområdet en stund tar vi en snabbfika vid vindskyddet. Varm choklad. Mackor. Och vyerna av Fettjeåfallet på vintern. Vi konstaterar att det faktiskt var betydligt enklare att vandra hit upp med snö under fötterna jämfört med barmark och juli. Dessutom betydligt färre människor, även om det faktiskt dyker upp två sällskap medan vi hänger runt vid vattenfallet. Dock inte i närheten av sommarens turistströmmar, trots att populära Klövsjö skidområde bara är några kilometer bort.

Fettjeåfallet på vintern – fem snabbtips

  • Ta med egen ved eller köp längs vägen. Grillplatsen och vindskyddet bjuder verkligen in till långa fikastunder!
  • Det är svårt att veta vad som döljer sig under snön. Därför är det klokt att hålla sig till de upptrampade spåren.
  • Spana upp på bergväggarna så upptäcker ni snart hur många sprickor det finns för vattnet att hitta ut genom, vilket är betydligt svårare att upptäcka på sommaren. Det hänger istappar nästan överallt!
  • Gå i ett par riktiga kängor!
  • Ät inte gul snö.

Har du något favoritvattenfall som fryser till is på vintern?

MER OM FETTJEÅFALLETVemdalen | Klövsjö by

Grillplatsen fungerar även vintertid
Fettjeåfallet på vintern

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.