Klimatveckan med lokal turism, elbilar och ovälkommet tågskryt

I samband med klimatveckan som har varit så har Östersunds kommun arrangerat frukostseminarier på ämnet varje vardagsmorgon. Turista lokalt, solceller, elbilar och annat kul. Att de hölls på Norra Station mitt i stan gjorde att vi kunde gå dit på vägen till jobbet och dessutom bli bjudna både på en macka och riktigt gott lokalrostat kaffe. Bra grej!

Så. Två av dem hann vi med men vad fick vi höra?

Turista lokalt

Först lyssnade vi på författaren och friluftsentusiasten Johan Rambrandt om att turista lokalt. Det hinns inte med jättemycket på en halvtimme men några tips fick vi med oss. Jag och Maria är ju ändå bra på att upptäcka guldkorn runt hörnet men för att få mer inspiration köpte vi också hans och Linnéa Dambergs bok Dagsturer i Jämtland. Vi har två av hans böcker sedan tidigare, om friluftsliv och toppturer, vilka är väldigt bra inspiration. Nu är vi preppade för sommar och höst, både doldisar och välkända turer.

Elbilar, laddning och ruttplanerare

I onsdags lyssnade jag på Energikontoret på Region Jämtland Härjedalen som pratade om elbilar och laddning. Även om vi inte har särskilt bråttom med att byta bil så har vi länge varit övertygade om att det blir en elbil nästa gång.

Laddinfrastrukturen längs vägarna känns fullt rimlig redan nu (och den lär bara bli bättre) och så fick jag även tips om tjänsten/appen A better route planner. Där anger man rutt, bilmodell, körförhållanden som väder och vind med mera och sedan får man en komplett färdplan med förslag på laddplatser.

Och ärligt. För lokala äventyr behöver man ju knappt stödladda om man är 90-100% när man lämnar hemmet. När det kommer till undantagsresorna från Östersund till mina föräldrar i Trollhättan så behövs det två, max tre halvtimmeslånga stopp för stödladdning.

Pauser måste man ju ändå ta så jag ser inga större konstigheter i det. Möjligtvis att det kan vara kö vid laddstolparna men äh, sånt löser sig. Det där med räckviddsångest överlåter jag med glädje till andra. Problemet är väl laddbox hemma. Eftersom vi bor i flerfamiljshus så är vi ju inte ensamma om ett sånt beslut.

Energikontoret har förresten en egen podd, Öka takten. Finns en del bra att lyssna på där.

Klimatveckan bjöd på frukostseminarie om elbilar

Varför bits man bara av tåg?

Häromveckan ställde jag en fråga i en av de större svenska tåggrupperna på Facebook. Jag ville ha tips och inspiration på tågupplevelser liknande Milano-Paris-resan vi gjorde i februari. Ett av svaren var ”Det är det som är grejen med tåg – man blir biten. Du ska se, det dröjer inte länge förrän du är enbart tågnörd, bara en tidsfråga.”.

Nej, det är inte det ”som är grejen med tåg”. Man kan bli biten av olika saker, vilket så klart hänger ihop med intressen. Jag får eksem av tillrättavisningar, när folk talar om för mig vad jag tycka och vad som är det självklara valet. Jag tycker om långa tågresor. Men. Jag tycker om långa flygresor också. Jag tycker även om långa bilresor, oavsett det är en dieselbil, elbil eller en Trabant. Långa bussresor gillar jag också, även om just det var ett bra jävla tag sedan. Kort sagt – det ena behöver inte utesluta det andra.

Jag avskyr verkligen att rörelser som dessa blir så radikaliserade. Öppna ögonen för fan!

En kort paus i Modena på franska sidan

Klimatveckan är bra skit!

I vilket fall. Klimatveckan. Ett bra initiativ och fint med föreläsningar och positiva infallsvinklar kontra plakatpolitik, skam av olika slag eller fåniga skatter som ändå inte gör vare sig till eller från. Vi som privatpersoner måste anstränga oss men vi blir knappast bättre medborgare för att vi kastar skit på varandra. Vi måste också börja ställa krav på de större krafterna, som många gånger skriver fina floskler på sina sajter men som i verkligheten gör något helt annat. Det får bli ett helt eget inlägg om det framöver.

Har ni sett någon annan kommun som anammat klimatveckan?

4 KOMMENTARER

  1. Internet är fullt av folk som vet att de har rätt. Inget att bry sig om. Men för egen del: Biten av tåg – det har jag alltid varit. Mitt favoritfärdmedel alla kategorier. 🙂

    • Förstår fortfarande inte varför det ena måste utesluta det andra. Men det där med att hålla två tankar i huvudet samtidigt verkar för många vara ett smärre mysterium. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.