Sommar i Östersund – upplevelseguide och 60+ tips

Trots att jag bott över tjugo år i stan ser jag mig fortfarande som turist. På min egen hemmaplan. Och det är jag alltid lika glad för. Det innebär ju nämligen att jag aldrig tröttnar på fjällutsikten från city, Storsjöns glittrande vatten, Frösöns vidder där jag mer än gärna lägger mina löprundor eller alla magiska solnedgångar ute på golfklubben. I det här inlägget tänker jag därför berätta vad en sommar i Östersund innebär. Restauranger, utsiktsplatser, träningsrundor plus en hel drös med andra aktiviteter både för vuxna och barn.

Har du fler tips på vad man gör en sommar i Östersund? Lämna gärna en kommentar längst ner!

11 fakta om Östersund (med mera)

 • Östersund grundades år 1786.
 • Det är Jämtlands enda stad.
 • Det bor cirka 64.000 personer i kommunen.
 • Stan har varit värd för skidskytte-VM flera gånger.
 • När det är sommar i Östersund blir det aldrig riktigt mörkt på nätterna.
 • Storsjön är Sveriges femte största sjö.
 • Frösöbron har funnits i olika varianter sedan 1000-talet.
 • Frösön är den 29:e största ön i Sverige.
 • Vallsundsbron är med sina 1504 meter Sveriges nionde längsta bro.
 • Frösöstenen är Sveriges nordligaste funna vikingatida runsten.
 • Östersund röstades fram till Sveriges bästa stadskärna 2019.
Gågatan i Östersund

Ta sig till Östersund

Hit tar man sig enkelt med tåg från södra Sverige, oftast via Stockholm. SJ och Snälltåget kör flera turer om dagen, veckans alla dagar. Snabbtåget med SJ tar knappt fem timmar från Stockholm, något längre med Intercity. Det går även nattåg vilka trafikeras av SJ och Snälltåget. Norrtåg kör regionaltåg från Sundsvall, drygt två timmar. Centralstationen ligger i centrumkärnans utkant, en kilometer från busstorget och gågatan.

Åre Östersund Airport ligger på Frösön, en dryg mil från stan. Det tar cirka en timme att flyga från Arlanda och Bromma och sträckan trafikeras av SAS och BRA. Det går flygbuss i anslutning till avgående och ankommande flyg, den tar cirka 20-25 minuter från city.

Med Länstrafiken kan man åka buss från bland annat Mora (5 timmar), Örnsköldsvik (4 timmar) och Gällivare (11 timmar). Ska ni köra bil till Östersund? Ta en kik i avståndstabellen här under.

AVSTÅNDStockholm 550 km | Göteborg 780 km | Malmö 1065 kmKiruna 810 km

LÄS MER1 klass & egen kupé på nattåget

Äta – lunch, middag & fika

Som en av 36 städer i världen, och den enda i Sverige, är Östersund utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Man behöver med andra ord inte gå hungrig här så länge man har pengar på betalkortet.

Personliga lunchfavoriter

Lunchar jag på stan så kollar jag alltid Saluhallen först. Inte menyn alltså, utan om jag får plats. Det är stans utan tvekan mest populära ställe och man är alltid nöjd, behagligt mätt och fantastiskt belåten när man går därifrån. Som reserv har jag Clarion, vars kök mer eller mindre alltid levererar bra mat.

Även Nummer1 på Stortorget är bra om än ganska litet, precis som mysiga innergården på Norra Station. Är man sugen på burgare finns både Bastard och Brödernas mitt i city. Jag slänger också in Hos Andreas i Åhlénshuset, riktigt bra för att vara mer av ett storkök.

Är skoltermin så har Restaurang & Livsmedelsprogrammet på Jämtlands Gymnasium en helt fantastisk restaurang uppe på Fyrvalla, ovanför Campusområdet. Från stan är det en kvart-tjugo minuters promenad men tro mig, det är absolut värt besväret. Trerätters och allt som oftast underbar mat och snygga presentationer.

Middagsfavoriter

Kolla in trendiga Jazzköket, sköna Republiken och pizzabakande Artut vid busstorget. Alla tre har dessutom öl från små lokala bryggerier. Mitt i stan hittar vi också resturangen Bua, som är ett nytt tillskott i finsmakarkretsarna. Det drivs av samma personer som håller i fantastiska Nästgårds i Lit. Har man bil och kan ta sig utanför stan ska man absolut testa deras fantastiska avsmakningsmeny. Med bil tar man sig också till restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb, som har både bra mat och enastående utsikt.

Fika i Östersund

Ni vet väl att smörgåstårtan uppfanns i Östersund på 60-talet? Det var på Wedemarks, mitt på gågatan, som det hände och fiket finns kvar med eget bageri. Längs Rådhusgatan ligger Edenbos, ett klassiskt konditori och i samma gränd ligger Frejas bakeri för Östersunds kanske bästa fikabröd. Även Tages på Frösön är ett riktigt bra bageri, här köper vi själva bröd ibland. Ute på Frösön hittar vi också mysiga gården Stocke Titt, i närheten av Frösö kyrka, som huserar i gamla charmiga gårdshus.

Återigen, har man bil så gör man också helt rätt i att besöka Tivars Gård på Norderön. Det ligger ett par mil utanför stan och kräver en tur med bilfärja, men det är väl värt mödan. Orkar man inte åka hela vägen dit så kan man svänga av strax innan, till Lon Café & Loppis i Bällsta. Hemlagat och hembakat där man sitter riktigt mysigt i en upprustad gammal lada, alternativt utomhus om vädret tillåter.

Utsiktsplatser i Östersund

Östersund är en unik stad i avseendet utsiktsplatser. Man ser fjällen från flera platser både i citykärnan och ute på Frösön. Den bästa utsiktsplatsen för fjällvyer är vid Frösö kyrka, där hela Storsjön breder ut sig framför en kuliss av Jämtlands finaste fjälltoppar. Här ser man Oviksfjällen, Åreskutan, Hottögsfjället och så vidare. Vill man se själva Östersund rekommenderar jag utsiktsplatsen på Östberget (Frösöberget), där Frösöns tätort och hela Östersund ligger framför fötterna.

Andra vackra och tillgängliga utsiktsplatser när det är sommar i Östersund är till exempel:

 • Frösötornet
 • Frösövallens sommarcafé
 • Utsiktstornet vid Stocke titt
 • Restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb
 • Högst upp i tornet på Stora kyrkan
 • Arctura vid skidstadion

MIN GUIDE | Östersunds 10 bästa utsiktsplatser

Utsiktsplatser i Östersund
Sommar i Östersund och härlig utsikt över stan!

Aktiviteter för barn & vuxna

En sommar i Östersund är bara fulländad om man har hängt i Surfbukten på Frösön, oavsett man har barn eller inte. Här kan man testa wakeboard, slackline, pumptrack, spela beachvolley, bada från bryggan eller hopptornet. Alternativt slår man sig ner i en hängmatta eller solstol och njuter av fina Östersundsvyer. Surbukten hyr också ut SUP:ar, kajaker, trädtält, pizzaugnar med mera så det här är stans aktivitetsställe nummer ett!

Hittaut är ett perfekt sätt för att upptäcka Östersund och Frösön. Det här är en orienteringsaktivitet där man ska hitta kontroller (checkpoints) på olika platser med hjälp av karta eller app. Det här finns i hela Sverige och i Östersund drar säsongen igång i mitten av maj. Jag och Maria brukar kombinera det här med vår runstreak så det passar både barn och vuxna (barn).

LÄS MERSå fungerar hittaut

Klassiska Jamtli passar både vuxna och barn och här gestaltas Jämtlandslivet från 1700-talet hela vägen fram till 1970-talet. Här finns både ett innemuseum med utställningar och ett friluftsmuseum utomhus med historiska gårdar och hus. Det roligaste är ändå att man träffar på folk från det gamla Jämtland här, med museets personal som aktörer på de olika gårdarna. För barnen finns både Milkoland och Lekfjöset.

En annan klassiker är båten M/S Thomée, byggd 1875, som bland går ut till Verkö Slott. Det anordnas även temakryssningar som räkkryssningar med mera. Båten avgår från bryggan i Badhusparken.

Kring Storsjön finns det flera platser för att spana efter Storsjöodjuret. Vid brofästet till Vallsundsbron finns den utsiktsplats som är närmast stan.

Storsjöyran i slutet av juli

En sommar i Östersund är verkligen inte komplett utan Storsjöyran. Och, i slutet av juli 2022 återuppstår den igen efter två års pandemijävel! Det här är en av de äldsta och största gatufestivalerna vi har i Sverige och huserar mitt i stan med stora scenen på Stortorget och ett antal mindre scener i och kring Badhusparken.

Yran har gästats av mängder av mer eller mindre kända artister, både svenska och internationella. Bryan Adams, Motörhead, Lady Gaga, Patti Smith och Sting är några av de större namnen men här har även många rookies fått sina genombrott. Yran levererar helt enkelt! Det vi däremot aldrig mer får se är Ewert Ljusbergs legendariska presidenttal Yrans sista kväll, eftersom han gick bort hösten 2021.

Vackra och berömda byggnader

En av stans både mest kända men även vackraste byggnader är utan tvekan Rådhuset, mitt i centrala Östersund. Det färdigställdes 1912 och hyser idag delar av verksamheten för Östersunds kommun. Tre gånger om dagen ringer klockorna och trapporna är även samlingsplats för studenterna i juni. Totalt mäter Rådhuset 51 meter, inklusive torn, spira och vindflöjel.

Uppe vid skidstadion finns den stora ackumulatortanken Arctura, byggd 2003 och som i folkmun kallas för ”termosen”. Den rymmer 26 miljoner liter vatten, är 65 meter hög och på utsidan sitter det ett nät täckt med dioder, som kvällstid lyser upp tanken i olika färger.

Vill man veta mer om Östersunds historia, då- och nutida stadsplanering och kända personer så kan en stadsvandring vara en bra grej. I en grupp om 15 personer tar guiden besökarna runt i stans kända och mindre kända delar. Ett annat välkänt hus är Sommarhagen, vackert beläget ute på Frösön. Huset tillhörde tonsättaren Peterson-Berger, som kanske är mest känd för verken Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen.

Mitt sista tips på häftig byggnadskonstruktion är Vallsundsbron. Bron kopplar ihop Frösön med ”Annersia”, den invigdes 1998 och på kvällarna lyser dess lyktor i broräcket upp som ett pärlband rakt över vattnet.

Arctura, Östersund

Naturreservat i och utanför Östersund

Här i krokarna har man alltid nära till naturen och när det blir sommar i Östersund finns det flera promenadvänliga naturreservat både i stan och alldeles utanför. Odensalakärret är ett kalkrikt och blött område där flera ovanliga växter huserar. Här finns det framförallt flera olika sorters orkidéer. Är man sugen på lite äldre träd ska man åka till Torvalla urskog, med granar som är uppemot 200 år gamla.

Ett populärt naturreservat är Tysjöarna, strax utanför stan, och allra helst för fågelskådare. Framåt maj är det vanligt att kunna se trana, stora flockar and­fåglar, vadare med flera. Området är på flera platser tillgänglighetsanpassat med ramper som passar både rullstol, barnvagn och rullator. Det finns även vindskydd och utsiktsplats.

På Frösön ligger Ändsjön, även det ett populärt ställe för fågelskådning. Det går att utgå från flera platser runt skön, både vid Lövsta och längs Vallaleden. Vid parkeringsplatserna finns det skyltar och runt sjön går det ett terrängspår där både löpare och cyklister brukar hänga.

Min personliga favorit är annars Andersön, en och en halv mil väster om stan. Här blandas långa stränder med stigar fyllda med rötter och tät skog. Längst ut på norra änden öppnar Storsjöns flak upp sig och här har man både Oviksfjällen och Åreskutan som vackra kulisser. Det finns även vindskydd och grillplatser här. Själv brukar jag ta löppass runt ön, de brukar bli runt 8-12 km.

Hos Naturkartan.se finns alla naturreservat både kring Östersund och i Jämtland listade.

Träna gratis i Östersund

Oavsett det är sommar eller vinter så finns det gott om träningsmöjligheter i Östersund. Här är några av alla de gratisalternativ som finns. Att det här är en elitidrottsstad märks tydligt.

Upplevelselöpning

Som Frösöbo är jag kanske partisk men de finaste löprundorna finns på ön och måste upplevas när det är sommar i Östersund. Börja i Badhusparken i city och spring över Frösöbron. Fortsätt längs vattnet och Vallaleden söderut, håll vänster vid viadukten och spring sedan under bron. Därifrån finns det vackra stråk av både skogsstigar och grusvägar med sjöutsikt.

Längst ut på Frösön, en dryg mil från city, ligger halvön Bynäset. Springer man hela vägen runt blir det 7 km. En annan ö, en dryg mil söder om Östersund, är Andersön och dess naturreservat. Här får man vacker och kuperad löpning på snåriga stigar och med Storsjöflaket precis bredvid sig. Parkerar man i början av ön och springer längs vattnet hela vägen runt får man utan problem ihop drygt en mil. Väljer man någon av parkeringarna en bit in landar man på kring 6-8 km.

I Östersund kan man springa uppe på skidstadion, flera mil om man så vill. Bredvid rullskidspåret går det en lättsprungen grusväg. Spikbodarna på andra sidan E14 är också ett populärt ställe för den som vill ha skogs- och terränglöpning med spår från 3 till 15 km. Nere i stan finns också Hofvallen, en friidrottsanläggning med nylagda löparbanor, för snabba intervallpass.

Löpning med utmaning

På Frösön finns skidbackarna Gustavsbergsbacken och Ladängen att springa i, i alla fall när snön försvunnit och det blivit sommar i Östersund. Den senare är något mer löpvänlig och bjuder på 78 höjdmeter på 400 meters löpning. Fjäll- och sjöutsikten på toppen är magisk och värd varenda hjärtslag. Här uppe går även ett knappt 3 km långt elljusspår runt berget med sköna höjdmeter längs vägen. Spåret börjar strax nedanför Frösötornet.

En något enklare backe att springa i är Kärringbacken på Frösön, ovanför Vallaleden. Det finns parkeringsplatser i direkt anslutning till alla de omnämnda backarna.

FLER TIPS | Jag tipsar om mer löpning hos Visit Östersund

Utegym

Har man inget gymkort kan man träna gratis på stans utegym, en perfekt aktivitet när det är sommar i Östersund. Vid Surfbukten på Frösön, precis vid brofästet mot stan, ligger det ett fint utegym precis vid sjön. Här kan barnen underhålla sig på en pumptrack under tiden alternativt hänga i sköna Surfbukten. I citys ostligaste delar finns utegym både vid Fyrvalla (där polisen håller till) och vid Remonthagen. Det finns även ett utegym vid ICA Maxi, granne med Jämtkraft Arena.

FLER UTEGYMLista över utegym i Östersund

Cykling

Jag har redan nämnt Ladängen men förutom löpning går det att cykla downhill här. Det går ett spår i skogen precis vid skidbacken. På sommarsäsongen kan man ta liften upp i Gustavsbergsbacken. Frösö kort är en populär runda som rundar både Ändsjön och passerar Sommarhagen. Den bjuder på härliga nedförsbackar och på ett par ställen är fjällutsikten helt magnifik!

Uppe vid Spikbodarna strax utanför stan finns det fler fina mtb-spår och även Lillsjön och Odensala bjuder på fina stigar om man vill hålla sig i stan. I övrigt rekommenderar jag Helenas blogg, som har mängder med cykeltips i och kring Östersund.

CYKLA DOWNHILLKommunen tipsar

Spela & träna golf i Östersund

Spelar du golf? I så fall är en sommar i Östersund ingen riktigt sommar om du inte spelat på Östersund Frösö Golfklubb, där första tee ofta omnämns som Sveriges finaste utslagshål. Det här är min hemmaklubb och här spelar jag merparten av säsongens rundor. Alldeles i närheten ligger även Östersund Indoor Golf som erbjuder trackman-teknik de dagar man kanske helst stannar inomhus.

Två mil söder om stan ligger Storsjöbygdens Golfklubb, som ofta beröms för fina greener. En dryg mil nor om stan ligger Sandnäset, en 13-hålsbana precis vid E14. Har man inget grönt kort kan kan spela pay-and-play både på Frösöns korthålsbana och hela Norderöns 18-hålsbana.

Co-working i Östersund

Det finns flera sköna co-workingställen i Östersund, för den som behöver jobba. Gomorron är min favorit och finns på hela tre ställen mitt i city. Senast öppnade de Tegelmagasinet, vilket är restaurerade lokaler från förra sekelskiftet. Själv satt jag ett tag på deras våning mittemot Mittpunkten, längs gågatan. Mitt i city ligger också Norra Station, som jag redan nämnt i matsammanhanget. Även Nummer1 på Stortorget har platser för distansjobb precis som House Be.

Hur ser din sommar i Östersund ut?

Det här var mina bästa tips för en fin sommar i Östersund. Jag bor ju här och det finns säkert platser och upplevelser som jag missat av ren hemmablindhet, trots att jag ser mig själv som turist. Har ni fler tips? Lämna gärna en kommentar här under och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.