Algarves vackra Ponta da Piedade och Praia do Camilo

Efter våra två-tre timmars strosande bland Lagos trånga gränder ska vi nu ut på en liten dagstur längs Algarvekusten, en av världens kanske mest kända kuststräckor. Området sträcker sig längs hela Portugals sydkust, grovt räknat från Faro i öst till Atlantkusten i väst. Ett av våra första stopp den här dagen blir Ponta da Piedade strax utanför Lagos, med den spektakulära stranden Praia do Camilo.

Vi har en portugalsvensk och resebloggare som färdledare den här dagen. Cathinka sitter bakom ratten när vi hoppar in i hennes bil inne i Lagos, med polisens blickar riktade åt vårt håll. Det är ingen parkeringsplats där hon stannat och vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt rulla därifrån. Cathinka har en utstakad färdplan och tänker visa oss några av Algarves guldkorn.

LÄS MERVykort från Lagos

Kalkstensklipporna vid Ponta da Piedade

Vårt första stopp ligger bara en kort bilfärd ut ur Lagos och vi hinner knappt parkera bilen innan vi står längst ut på de säregna klipporna vid Ponta da Piedade. Under tusen och åter tusentals år har havet format kuststräckan och det här är utan tvekan en av de mer spektakulära platserna om man vill uppleva Algarvekustens skönhet.

Har man kört Great Ocean Road i Australien så känner man igen sig. Kalkstensberget har med åren eroderats sönder. I havet reser sig klippformationerna upp och under våra fötter, sisådär 30-40 meter ner, finns det grottsystem som människor mer än gärna utforskar. Kajakerna duggar tätt där nere i vattnet och här kan man kliva av och på nära håll lära känna naturfenomenet om man så vill. Det går även turistbåtar hit om man vill ha en guidad tur och platsen är normalt sett oerhört populär.

Praia do Camilo och dess naturrum

Bara ett långt stenkast bort tar vi sedan de runt 200 trappstegen ner till havet. Stranden Praia do Camilo ligger som inringad av klipporna vilket bildar ett eget litet naturrum. Beroende på tidvattnet kan besöket här verkligen skifta i karaktär och några av grottorna går stundtals att gå in i, andra gånger inte. Ligger vindarna rätt är det här också ett utsökt ställe med lä och gassande sol.

Praia do Camilo delas av en enorm klippformation och genom en trång tunnel, som faktiskt grävts ut för hand, tar man sig ”lätt” mellan de olika naturrummen. Den här dagen har vi också lite tur. I november är säsongen på väg mot sitt slut och trots att värmen är påtaglig är det ganska glest med soldyrkare.

Naturupplevelsen här ute är lätt att hänföras av. Dramatiska klippor står redan högt upp på min lista över saker jag gärna upplever och Ponta da Piedade med Praia do Camilo levererar verkligen ett minne för lång tid framöver, trots att vi bara är här en knapp timme.

Hitta till Ponta da Piedade och Praia do Camilo

Ponta da Piedade och Praia do Camilo ligger tre kilometer söder om Lagos stadskärna och hit tar man sig enkelt med bil, även om en promenad hit ut så klart också är möjlig. Parkeringen är ganska liten och många väljer att ställa sig längs vägen. Från parkeringen vid Ponta da Piedade till stranden Praia do Camilo är det en knapp kilometer, inklusive trapporna ner till havet.

Vill man äta och dricka kan man slå sig ner på restaurangen vid Praia do Camilo, precis där trapporna ner till stranden börjar. Utsikten är fantastisk!

Lagos i sig är en mindre stad som ligger nio mil väster om Algarvekustens största stad Faro. Från Lissabon är det cirka trettio mil. Kuststräckan som sådan är kände både för sin naturskönhet men också för oss som spelar golf.

HITTA HITGoogle Maps

Segelbåt vid Ponta da Piedade, Algarvekusten
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.