Restaurang Tegelbacken och en lyxig femrätterskväll

Jag ska erkänna. Ja, två saker faktiskt. Dels att jag allt som oftast fastnar framför både Sveriges Mästerkock och Hela Sverige Bakar, matprogrammen som rullar på TV4. Det kan jag tacka Maria för. Det andra jag ska erkänna är att jag mestadels är helt kass i köket, vilket nog mest sitter i ett stort ointresse kring tillagningen. Däremot är jag en allätare men har på senare år även upptäckt hur roligt det är med riktigt god mat. Så, för att sätta en ordentlig lyx på vår senaste helg i Stockholm bokade vi in oss på ansedda restaurang Tegelbacken mitt i stan.

Har du sett Sveriges mästerkock?

Låter restaurangen bekant? Den drivs av Markus Aujalay som (bland annat) huserar som jury i just Sveriges Mästerkock. Och ja, restaurang Tegelbacken förekommer faktiskt i programmet. I Efter stängning på TV4 Play får de som blir utslagna från huvudtävlingen en andra chans, nämligen att som vinnare få nyckeln till Tegelbacken där de under en kväll får sätta en egen meny och chefa i köket. Jimmy Guo vann 2022 och vi höll nästan på att tajma in hans kväll, som dock landade några dagar innan vårt besök.

Hur som helst. Vi ville testa Restaurang Tegelbacken av flera skäl. Ryktet, en spännande meny, en välkänd kock och så ville vi så klart fira vår tvååriga runstreak på bästa möjliga sätt, plus min födelsedag och inte minst att jag och Maria nu har hängt ihop i tio år.

Sen bokning tre veckor innan

När vi väl bestämt oss för att ta en helg i Stockholm, och helst av allt äta på Restaurang Tegelbacken, var det bara tre veckor kvar. Det kan ju vara ganska tajt när det kommer till populära restauranger och vi hade nog flyt när vi lyckades ta en av Valborgsmässoaftonens sista tider. Funny story är ju att Markus Aujalay själv fyller år just den här dagen. Vi hade därför inga som helst förväntningar att se honom stå i köket just under vår kväll.

Strax efter 17 klev vi innanför dörren och blev direkt välkomnade och visade till vårt bort. Varsitt glas Cava stod snart framför oss medan vi klurade på hur vi på bästa sätt skulle förgylla den här kvällen i matväg.

Kockens val – fyra och fem rätter

För att få ut mesta möjliga och även slippa egen beslutsångest gick både jag och Maria för kockens val. Jag valde femrätters och Maria körde på fyra rätter. Restaurangen själv rekommenderar tre till fem mellanrätter och det går givetvis att välja fritt. Till detta delade vi en flaska riesling i form av Estate Lorch (Georg Breuer), vilket med facit i hand var en alldeles utmärkt rekommendation. Ytterst väldigt oförvånad.

Lax och havsaborre i perfektion

Första rätten att serveras var en lax med yuzu, jalapeño, shiso och forellrom med kniveggstunn rättika på toppen, utskuren som en blomma. En vacker presentation och smaker som lite satte nivån för våra drygt två timmar till bords. Den andra rätten blev Marias favorit. På tallriken låg havsabborre med gravad tomat, citron, friterad kronärtsskocka och taggiascheoliver. Till detta serverades en smörsås som var utanför den här planeten.

Något svårforcerad vaktel

Näst på tur stod rätten som Maria tappade på sin fyrarätters. Vi snackar vit sparris och spritärtor samt två sorters brynt smör. Dels ett brynt sojasmör i botten och på toppen kröntes verket av brynt smör med citron. Jag vet inte om vi har pratat brynt smör här på bloggen tidigare (troligen inte) men i det här fallet var det en sällsynt lyckad kombo. Av de fyra mellanrätterna blev det här min favorit under kvällen.

Sist ut innan efterrätten fick vi in en vaktel med toppmurklor och smörkokt rättika. Lite svårforcerad på grund av benen men i övrigt, likt allt annat, toppklass från första till sista tugga. Brödet vid sidan passade utmärkt för att fånga upp den sista såsen.

Chokladmoussens alla lager

Fast nu tror jag nog ändå att vi måste prata om efterrätten. Genom livets många restaurangbesök har man ju ändå beställt in chokladmousse några gånger (för mycket). Oftast ganska slätstrukna historier som inte direkt mynnat ut i några längre rapporter för eftervärlden. Fram till vårt besök på restaurang Tegelbacken vill säga.

”När ni äter denna så ska skeden ner till botten, så att ni fångar alla lager”. Ordern var glasklar när den kom in på bordet och ja, vi följde så klart instruktionerna. Genom chokladmoussen, genom mjölkglassen, förbi kaksmulorna och ner till saltkolan. Alla lager på skeden.

Om jag ska fatta mig kort så var det här sista gången jag tog in chokladmousse på restaurang. Varför? Tja, det finns troligen väldigt få, om ens någon, som kommer överträffa den här läckerheten. Valborgsmässoafton 2022 går faktiskt till historien som dagen då jag åt THE chokladmousse.

Efterrättsmagi.

Kockens val – femrättersmenyn i sin helhet

  • Lax med yuzu, jalapeño, shiso och forellrom
  • Havsabborre “persillade” med gravad tomat, citron, kronärtsskocka och taggiascheoliver
  • Vit sparris med spritärtor, varmt citronsmör, soja och sesam
  • Kryddstekt färserad vaktel “Albufera” med toppmurklor och smörkokt rättika
  • Luftig chokladmousse med mjölkglass, kaksmulor och saltkola
  • Ett glas cava som fördrink (noterade ej märke)
  • En flaska Estate Lorch (Georg Breuer)

Restaurang Tegelbacken – allt som allt

Jag är historiskt sett ingen person av dyra och lyxiga restaurangbesök i någon större skala. Det är först på senare år som jag verkligen upptäckt hur kul och spännande det är med riktigt god mat. Dels hemma så klart, där Maria hittar inspiration högt och lågt, men även att äta ute. Själv är jag ju en analfabet i köket och äter hellre maten än lagar den själv. Jag blir många gånger friskt imponerad över hur folk lyckas sätta alla råvaror i fantastiska smakkombinationer och presentationer.

Restaurang Tegelbacken går rakt in på topplistan. Föga förvånande kanske och jag tänker givetvis på helheten. Från välkomnande och service till kompositionerna och allra helst hur maten smakade. Nu är ju det här en restaurang som kräver sin bordsbokning i tid och den här kvällen var det helt fullbokat. Därför fick vi också, efter avslutad efterrätt, flytta oss ner till soffan för att ge plats åt nästa par till bords. Två timmar för fem rätter var aningens snålt tilltaget och vi hade lätt kunnat sitta en stund till.

Smakar det så kostar det så klart. Jag hade billigare matkonto på hela min egenresa till Singapore för några år sedan. Å andra sidan. Den här gången firade vi både vår runstreak, min födelsedag i förtid och att vi varit tillsammans i tio år. Då får det faktiskt kosta lite också. Vi fick ju faktiskt ett fint minne på köpet.

MER OM TEGELBACKENLäs Marias inlägg om kvällen

Matbilderna: Maria C, mariasmat.nu

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.