Hara Ångbåtsbrygga & sommarcafé – barnvänlig sommaridyll

Våra korta roadtrips och högst lokala upptäcksresor kring Östersund fortsätter. Ibland hittar vi platser som vi knappt hört talas om tidigare. Andra gånger får vi tips från bekanta. Och vid vissa tillfällen bestämmer vi oss för att dra iväg till välkända platser som vi av oklar anledning aldrig riktigt har tagit oss tid för. Som under midsommarhelgen när vi åkte till Hara Ångbåtsbrygga och sommarcafé.

Det är mer än en gång som jag sett vänner och bekanta lägga upp bilder härifrån och stället är inte direkt okänt för folk kring Storsjön. Inte ens för oss. När vi åker söderut från Östersund kör vi ofta förbi infarten till Hara men som med så mycket annat så kör man mest förbi.

Idylliskt med fjällutsikt

Märkligt ändå. Hara Ångbåtsbrygga ligger ju superfint nere vid vattnet med sin röda lilla caféstuga, den konstgjorda udden och bryggorna att både lägga till båten vid och hoppa ner i sjön från. Som vanligt med Storsjön så skymtar man fjälltopparna även härifrån och så här vid midsommar ligger det fortfarande fläckvis med snö kvar på Oviksfjällen. Fina kontraster mot de 30°C vi hade den här dagen.

När vi ramlade ner här strax efter lunch under midsommarhelgen var det full aktivitet. Många barnfamiljer hittar hit och det är begripligt med tanke på badmöjligheter och närheten till att köpa både lunch och fika.

En enkel toast (men humana priser)

Eftersom vi inte hade ätit något på några timmar bestämde vi oss för att ta en enklare lunch. Vi beställde in varsin toast och läsk varpå vi slog oss ner på verandan vid caféhuset. Det tog kanske tio minuter innan maten kom ut och ja, toasten var verkligen i sin enklaste skepnad och kanske inget man ska sätta sitt hopp till om man är superhungrig. Men, priserna var faktiskt därefter och det gällde hela sortimentet. 30 spänn för toasten tycker jag är väldigt överkomligt och läsken kostade bara halva den summan per styck. Jag betalade det dubbla på golfbanan dagen innan.

Vi passade också på att unna oss en falsk potatiskaka som efterrätt. Riktigt bra avvägd sötma och även här ett humant pris. Det märks att Hara Ångbåtsbrygga driftas av lokala förmågor och föreningar vars motto inte verkar gå ut på att ruinera barnfamiljerna som hittar hit. Det ska de så klart ha all cred för. Plus i kanten får också ungdomarna som jobbar här, kul att se!

Det är lätt att bara sitta ner och njuta här. Efter bara en kort stund gav de större familjesällskapen upp för dagen och ett litet mer lugn sänkte sig över bryggor och strand. Vi träffade också ett par bekanta som vi pratade bort en halvtimme med. Det är lätt hänt när man inte har några andra tider att passa än att hinna hem för dagens runstreak eller plocka ur diskmaskinen…

Mer att upptäcka kring Hara Ångbåtsbrygga

Området kring sommarcaféet och Hara Ångbåtsbrygga är riktigt fint och har man bil är avstånden inte jättelånga. Sannsundsbron är en trevlig bro som man kan köra över och på andra sidan ligger den lilla byn Oviken. Högst upp i byn ligger kyrkan och härifrån är det en obeskrivligt vacker vy över Oviksfjällen.

Åt Östersundshållet kan man svänga in till naturreservatet Andersön. Här kan man både promenera och springa (cirka 12 km runt hela halvön) såväl som grilla vid någon av de färdigställda platserna vid vattnet. Längst ut kan det friska på ordentligt de dagar som nordvästanvinden drar in från Storsjön.

Kör man förbi Andersön kan man ta färjan över till Norderön. Här finns Tivars Gårdmejeri med café och även en pay-and-play-golfbana med 18 hål.

FLER TIPS60+ upplevelser i och kring Östersund

Hitta till Hara Ångbåtsbrygga och sommarcafé

Hara Ångbåtsbrygga ligger knappt tre mil söder om Östersund. Kommer man från stan kör man över Vallsundsbron och följer skyltningen mot Orrviken. 19 kilometer efter bron är ångbåtsbryggan skyltad. Kommer man på E45 söderifrån kör man förbi Hackås och håller sedan utkik efter skyltningen mot Hara. Vänstersvängen sker precis vid en järnvägsövergång. Kör några kilometer och precis innan Sannsundsbron är Hara skyltat med 7 km. Sista biten är en grusväg ner till sjön. Parkeringen är gratis och är på en gräsyta.

MER OM HARAVägbeskrivning | Officiell sajt

4 KOMMENTARER

  1. Det är värt att besöka Hara brygga olika veckor. Det är nämligen byföreningen som driver caféet och olika familjer bokar in sig olika veckor var för att sköta stället. Därför varierar utbudet ibland ganska mycket. Jag vet att vissa besökare till och med har sina favoritveckor att återkomma sommar efter sommar utifrån vad som serveras.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.