Vykort från Zürich – vilken oväntad pärla!

Jag stack till Schweiz förra helgen. Av ingen specifik anledning. Tvärtom. Helt utan måsten. Bara en liten egotripp för att komma utomlands och få känna på världen. För att upptäcka platser i som jag aldrig tidigare sett. För att återse delar av landet där jag varit flera gånger tidigare, fast nu från en annan synvinkel. Och Zürich sen, där jag aldrig förut satt min fot förutom på flygplatsen. Vilken härligt fotogenisk stadjävel!

Precis den här helgen badade södra Europa i högsommar. När jag klev ut från mitt kokande hotellrum utan luftkonditionering på Konradstrasse i Zürich var det som om världen aldrig varit nedstängd, låst och söndertrasad. Allt kändes precis som förut.

Fullt med folk uppe vid Lindenhof. Fredagsflanörerna trängdes för att få se både floden Limmat, som skär rakt genom stan, och katedralen Grossmünsters torn som reser sig högt över de gamla takåsarna. Turistbåtarna verkade också gå för fulla hus när de gled fram på Zürichsjöns stilla vatten, med en magnifik kuliss av alper bortåt sjöns södra ändar. Joggarna hade också hittat ut. Jag mötte mängder av svettpärlor på min morgonrunda neråt Strandbad Tiefenbrunnen, ett vackert grönområde längs Zürich östra strand.

En aning oväntat

Samtidigt fanns det platser för lugn och ro, som i den gamla botaniska trädgården där man inte direkt behövde anstränga sig för att hålla avstånd. Och även om det var gott med folk längs Schanzengrabenpromenade så låg det ändå som en harmonisk matta över tillvaron där folk satt och badade fötterna i det kristallklara vattnet.

Jag måste säga att jag blev överraskad. Zürich visade sig ju vara en sagolikt fin stad och oväntat fotogenisk. Allt som allt paketerat i en pittoresk småstadskänsla men med storstadens sus och dus. Sedan är jag ju orimligt svag för städer som ”har allt”. Puls och lugn, gamla kvarter och modern arkitektur, närhet till vatten samt höga berg i fjärran. Kopplingen till Östersund är inte skitlång och det här är ju fler av anledningarna till varför jag bor där jag gör.

Och av samma skäl är det stor chans att jag återkommer till Zürich.

7 KOMMENTARER

  1. Har också bara varit på flygplatsen, men blir inte ett dugg förvånad över att Zürich är en pärla. Jag menar det ligger ju i Schweiz. 😊

    • Det är verkligen värt ett besök nästan oavsett var man bestämmer sig för att åka. Genève är fint, Zürich överraskade som sagt, Lugano är fantastiskt och så klart alla vägar och områden däremellan. 🙂 Tack!

  2. Det ser verkligen jättefint ut! Vi hade en bonusresa bokad dit nästa helg men fick tyvärr avboka då SAS ändrade flygtiderna så att det inte längre funkade för oss att åka. Hoppas det blir ett annat tillfälle att åka dit framöver.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.