Fällfors unika laxtunnel och Lögdeälvens tempoväxling

Efter en timme vid Tallbergsbroarna drog vi vidare på vår lilla miniroadtrip på ödsliga grusvägar genom Nordmalings djupa skogar. Förbi det klassiska Nyåker (för oss som älskar pepparkakor). Tre mil senare var vi parkerade vid vägbommen ett par hundra meter ovanför det brusande och vackra vattenfallet Fällfors, med sin unika laxtunnel.

Fällfors gör definitivt inte anspråk på några toppnoteringar när det kommer till stora, klassiska vattenfall. Sannerligen inte. Men allt måste inte vara rekord och storslaget hela tiden heller. Det här är ett ytterst litet vattenfall och fallhöjden kan inte vara mer än tre-fyra meter. Trots det brusar Lögdeälven upp ordentligt när junis vattenmassor ska ta sig förbi höjdskillnaden och vidare ut mot havet.

Grusvägen från bommen, där vi ställt våra bilar, ner till vattnet är kort. Över forsen går det en liten hängbro och här finns skyltar som berättar om både vandringsleder, badplatser, vindskydd och stugor. Allt från ett par kilometer bort till ett par mil. Det finns faktiskt vindskydd med grillplatser på båda sidor om älven just här vid Fällfors, vilket väl ändå får anses vara lyxigt i sammanhanget.

Lögdeälven är ombytlig

Man kan inte riktigt tro att det var på Lögdeälvens stilla vatten som jag testade SUP för ett par år sedan. Här uppe vid Fällfors var det betydligt mer tempo. I alla fall i älven. För vår del blev det en mer stilla stund av umgänge samtidigt som vi grillade Umeå-påfundet parisare, impregnerade våra kläder med härligt doftande grillrök och lyssnade på forsen som dånade bara några meter ner från stigen.

På riktigt så smakar ju både grillat och kaffe bäst när det görs över öppen eld. Jag har gjorde det överdrivet bekvämt för mig när jag drog fram min vita termos för att fylla på lite kokkaffe. Den är faktiskt med mig både här och där. Varmt kaffe ska inte underskattas, oavsett det är långt ute i Nordmalings skogar eller på kontoret hemma i Östersund.

Fällfors laxtunnel genom berget

Några av oss tog oss en stund nere vid vattnet för att se om vi kunde skymta några hoppande laxar. Vi hade inget vidare flyt i den åskådningen. Däremot är Fällfors unikt med sin laxtunnel vid sidan om fallet, som när den byggdes 1992 var den enda i sitt slag i Sverige. Tack vare trappan i tunneln kan laxen vandra ytterligare hela tio mil upp i Lögdeälven, vilket givetvis är gynnsamt när vi pratar reproduktion.

Fällfors är som sagt känt för sin tillgång på just lax och genom åren har fisket utvecklats med allt mer sofistikerade metoder. Det i sig medförde dock en drastisk minskning av lax. På 1950-talet upphörde fisket då allt färre laxar tog sig uppströms och idag finns det tydliga regler kring var och hur man får fiska här. Från vindskyddet och 350 meter nedströms är det till exempel förbjudet att fiska.

Fällfors blev ett fint litet stopp på vår dagstripp i Nordmalings skogar. Hit hade vi troligen inte hittat utan tips från Marias bror och det är ju såna här lokala guidningar som är guld värda.

Hitta till Fällfors

Fällfors är ett kort parti av den cirka 200 kilometer långa Lögdeälven. Forsen ligger drygt fyra mil nordväst om Nordmaling, Västerbotten, och närmaste parkering är belägen vid en vägbom ett par hundra meter från själva vattenfallet.

Kommer man från E4:an kring Nordmaling är det enklast att köra av vid Nordmaling S och följa skyltning mot Norrfors. Själva Norrfors kör man rakt igenom och drygt tre kilometer norr om byn är Fällfors skyltat in på en grusväg till höger. Där återstår det bara tre kilometer grusväg innan man svänger ner på en ännu mindre grusväg hela vägen fram till parkeringsplatsen vid vägbommen.

HITTA HIT | Vägbeskrivning från Nordmaling

KÄLLOR | Visit Nordmaling

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.