Smakbyn på Åland & skärgårdens lokala ginproduktion

Ett par mil norr om Mariehamn hittar vi Smakbyn på Åland. Det här är en omtalad restaurang som lockar mängder av folk, trots sitt tillsynes öde läge mitt ute i den åländska myllan. Det kanske inte känns, eller ens ser, mycket ut för världen men innanför fasaden bubblar det av både energi och kreativitet. Då vi hastigt och lustigt fick några timmar över på vår Ålands-helg i början av juni passade vi på att åka hit för att upptäcka allt med egna ögon.

Smakbyn på Åland startades och drivs av kändiskocken Michael Björklund. Jag ska ärligt erkänna att jag inte är särskilt bevandrad vare sig bland finska kockar (eller svenska…) men han blev Årets kock i Finland 1997 och vann samma titel i Sverige tre år senare. Han har även nått en femteplats i det inofficiella matlagningsvärldsmästerkapet Bocuse d’Or 1999. För de som häckade i soffan och såg Robinson våren 2020 är han säkert också bekant eftersom han gick och vann hela tävlingen. Ja, jag säger det igen – det finns alltid plats för nya kunskaper.

Granne med Kastelholms Slott

Smakbyn på Åland ligger drygt två mil norr om Mariehamn och det är enkelt att hitta eftersom det ligger granne med Kastelholms Slott. Slottet uppfördes på 1380-talet och hade sin storhetstid när Gustav Vasa härjade runt och då Finland faktiskt var en del av Sverige. Det kan därför vara en god idé att sätta av några timmar här i området så att man förutom Smakbyn och destilleriet också hinner med en rundvandring i eller kring slottet. Tyvärr rann tiden iväg under vårt besök så slottet sparar vi till en annan gång.

Kastelholms slott, Åland

Smakbyn är mer än ”bara” restaurang

Det roliga med det här besöket var att Michael i egen hög person mötte upp vid entrén. Vi fick där en rundvandring i lokalerna, massa skön storytelling kring Smakbyn, en insyn om vinsten i Robinson, delägarskapet i Åland Destillery, golfrestauranger och många andra saker om allt som händer både här ute Smakbyn och i hans övriga verksamheter både på Åland och fastlands-Finland.

Det här är inte bara en random restaurang ute på bygden. Smakbyn handlar mer om upplevelsen kring mat och här kan man förutom att äta och dricka gott (japp, han har ett eget vin) även gå matlagningskurser, göra provsmakningar i lagringskällaren, gå på event och en hel del annat. Engagemanget och energin gick inte att ta miste på när Michael berättade om verksamheten igår, idag och hur han ser på framtiden. Det är så jävla kul att se entreprenörer jobba så här och även lyckas med sina koncept, oavsett det är på Åland, i den jämtländska fjällvärlden eller på en krog på Manhattan.

Andra aktiviteter kring Smakbyn

Förutom själva restaurangen så finns det fler saker att bekanta sig med i lokalerna som Smakbyn håller till i. Dels finns Ålands Karamelleriet som tillverkar helt egna karameller. För Åland 100 har de också gjort karameller just för det här firandet och det kan eventuellt ha slunkit med en sådan burk hem.

I en annan del av huset håller även keramiker Mia Englund till. Här i verkstaden tillverkar hon allt möjligt och jag var väldigt nära att köpa med mig ett par av hennes snygga kaffemuggar hem. Tyvärr hade vi bantad packning den här helgen så det får bli en annan gång. Mia berättade kort om hur hon jobbar och verkstaden gav verkligen ett härligt intryck av kreativitet i sin finaste form.

Vi fick också se ett skåp med saker som Michael fått med sig från Robinson-äventyret, precis som butiken där han förutom kokböcker också säljer sitt helt egna kalsongmärke (!).

Lunch och longdrink på Åland Destillery

Vi hade tyvärr ingen möjlighet att luncha just vid Smakbyn. Däremot tog vi den korta promenaden över till Åland Destillery där vi kunde slå oss ner i solen och äta lite. Jag tog in en riktigt fin caesarsallad med kyckling, perfekt mat i värmen. Däremot gjorde jag ett riktigt rookiemisstag när jag ville svalka mig med Björklunds egna vita vin. Inte så att det inte var gott, precis tvärtom faktiskt, men jag borde ju ha testat jubileumsbrygden Åland 100 från Open Water Brewery istället. Jaja, jag såg flaskan lite för sent. Shit happens.

Det ordnades också med en snabbprovning av två varianter på Long Drinks, signerat bränneriet. En av dem var deras egna gin med blodapelsinjuice och basilika vilken smakade riktigt bra en varm dag som den här. Portarna till själva bränneriet öppnades också upp en snabbis där vi fick spana in i själva hjärtat av gintillverkningen. Ingen direkt storskalig fabrik här inte.

Ginet i sig testade vi inte på destilleriet den här dagen, däremot kvällen innan då vi gick till Compagniets ginbar i centrala Mariehamn. Där beställde vi bland annat in en Lavendel Collins och en Picnic in the lemongrass och alla blev baserade på olika ginsorter från Åland Destillery istället för originalreceptet. Riktigt goda!

36 hål nästa gång?

Ett par-tre timmar gick fort och vi satt snart på bussen tillbaka mot Mariehamn och avfärden mot Stockholm. Bakom oss lämnade vi Kastelholms Slotts vackra kuliss men just det får som sagt bli nästa gång. Då ska jag nog ta med mig golfklubborna också, för sa jag att Smakbyn även har en golfrestaurang? För det har de, precis bredvid två 18-hålsbanor.

Precis. Det finns all anledning att återvända.

Besöket på Smakbyn gjordes under pressresa arrangerad av Visit Åland. Text, bilder, synpunkter och åsikter är alltid mitt eget material.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.