Yxskaftkälens Järnvägar – 900 meter modelljärnväg i Jämtland

För ett par veckor sedan sa Maria att hon hade en liten överraskning åt mig. Det var ju bara att skutta in i bilen och rulla iväg mot ett okänt äventyr. Ett antal mil norr om Östersund svängde vi ner på en grusväg i varierande skick och när bilen tillslut parkerades efter en dryg timmes körning hade vi kommit fram till Yxskaftkälens Järnvägar. Mitt ute i ingenstans.

Ärligt talat hade jag inte en susning om dess existens förrän jag stod på parkeringen och såg huset. Inte heller då förstod jag riktigt vad det faktiskt var som skulle uppenbara sig där inne i trädgården. Jag tycker ju att modelljärnvägar och miniatyrlandskap är nördigt kul. Legoland i Billund och Madurodam i Amsterdam har jag besökt som barn och på senare år har jag hittat flera andra liknande ställen som jag vill besöka. Miniatur Wunderland i Hamburg, någon?

Men. Nu var det Yxskaftkälen vi stannat vid så jag tänker att vi håller oss här idag, mitt ute i den jämtländska obygden och ett bynamn som faktiskt klingar ganska lustigt.

Sju snabba om Yxskaftkälens Järnvägar

  • 800 kvadratmeter
  • 900 meter räls
  • 27 tågsätt
  • skala 1:22
  • inspirerad av Inlandsbanan med autentiska byggnader
  • hela järnvägen är datoriserad med österrikisk programvara
  • öppet för besökare från början av juli till början av augusti
Yxskaftkälens Järnvägar i Jämtland

Under ständig utbyggnad

Yxskaftkälens Järnvägar ligger i byn Yxskaftkälen (känns rimligt) och just byn har jag aldrig tidigare varit i utan bara sett skyltad från E45:an. Det här stället grundlades i början av 2000-talet och bak i trädgården har skaparen Karl-Anders med flera genom åren byggt det som idag är 800 kvadratmeter miniatyrland med 900 meter räls. Skalan är 1:22 och här finns nästan 30 tågsätt som rullar runt.

Och det byggs ständigt ut. Titt som tätt tillkommer det både nya hus, tåg och detaljer ute i landskapet. Det är inte heller några random hus som byggs utan allt är hämtat från självaste Inlandsbanan. Det går till exempel att se vattentornet i Emådalen, stationen i Ulriksfors, Sikås med mera. Loken som rullar är till exempel ett gammalt ÖBB 2095, det gröna ÖBB 2091, det schweiziska ångloget Mallet och rälsbussen Wismar.

Datoriserad järnväg och tipspromenad på temat

Allt styrs genom ett datoriserat kontrollrum, där man har full koll på var loken och så vidare befinner sig. En regnig dag som den här kan det ju så klart bli lite felsignaler (väta och elektronik ni vet) och rätt som det är kan tåg faktiskt krocka med varandra. Även i ett miniatyrland.

Karl-Anders är inte själv i jobbet här. Förutom att andra entusiaster gärna bidrar med hantverk och snickeri så är även barnbarnen hjälpsamma, som bland annat ser till att tekniken med datorerna fungerar. Runt i trädgården finns det även en tipspromenad som bland annat går ut på att man själv får leta detaljer som gömmer sig bland hus, tågrälsar och växtlighet.

Det kan ju tyckas synd att vår dag på Yxskaftkälens Järnvägar mestadels regnade bort men ärligt talat gjorde det ingenting. Rätt kläder är en bra början och eftersom besökarna var få så vi fick oss flera pratstunder med Karl-Anders själv som berättade både om historierna bakom bygget men också framtidsplanerna. Han ska fortsätta bygga vidare på det här projektet och målet är att få ännu fler objekt från Inlandsbanan på plats.

Mer än modelljärnväg

Förutom själva modelljärnvägen här så finns det även en vattenträdgård med dammar, fisk, vattenfall och så vidare. När man sett sig omkring är det bara att slå sig ner för en fika. Glass (Sia-glass!), kaffe, tunnbröd med mera finns att köpa till fullt rimliga priser. På tal om priser så kostar inträdet 80:- per vuxen och det betalas kontant eller med Swish.

Hamburg nästa?

Jag har i flera år haft en idé att åka till Miniatur Wunderland i Hamburg. Det börjar bli dags att sätta den planen i verket. Att vandra omkring i små miniatyrlandskap som dessa är ju faktiskt en härligt nördig grej och att nördighet är något fint det är ju sen gammalt. Från bara Karl-Anders och hans barnbarn.

Hitta till Yxskaftkälens Järnvägar

Yxskaftkälens Järnvägar ligger i norra Jämtland och kör man E45:an så ska man precis mitt emellan Hammerdal och Strömsund svänga av västerut när skyltningen mot Yxskaftkälen dyker upp. Därifrån är det drygt en och en halv mil på grusvägar innan man kommer fram.

HITTA HIT | Google Maps

Att göra i närheten

Det är stora avstånd i Jämtland men om det finns något jag ska tipsa om så är det givetvis Vildmarksvägen. Den börjar i Strömsund bara några mil norrut och slutar i Vilhelmina 50 mil senare. Längs vägen har man då kört förbi bland annat Hällingsåfallet, Stora Blåsjön, Brakkåfallet, Stekenjokkplatån och trappstegsforsen i Saxnäs. Och mycket annat.

Ett antal mil väster ut från Yxskaftkälen ligger Hotagen och även här finns det fantastiska vattenfall att titta på, förutom fin natur då så klart. Ansättåns canyon, Rengsfallet och Hasslingsåfallet är några.

GUIDE | 20+ tips om du ska köra Vildmarksvägen

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.