Viking Glory & första intrycken av flaggskeppet

Jag har sprungit förbi fartyget längs Stadsgårdskajen massor av gånger under mina löprundor på Söder tidigare i år. Vissa gånger lagom tills att det lättat ankar och tagit sikte på Mariehamn och Åbo. Även längs mina löprundor på Djurgården har jag blivit omåkt medan jag suktande blickat åt Östersjöns nya och största lyxkryssare. Så, nu i sommar fick jag äntligen chansen att själv kliva ombord på Viking Lines nya flaggskepp. Häng med på en tur ombord och mina första intryck av Viking Glory!

Det här är Viking Glory

Viking Glory byggdes i kinesiska Xiamen, sattes i reguljärtrafik den 1 mars 2022 och går sedan dess på rutten Stockholm – Åbo via Mariehamn. Från Stockholm är det kvällsavgång och från Åbo blir det då så klart en morgonavgång. Stoppet i Mariehamn landar mitt på dagen åt båda hållen.

Det här är faktiskt Viking Lines första nyleverans sedan Viking Grace 2013. Glory ersätter vidare Amorella som tidigare gått på den här rutten. Förutom att komma med en hel del tekniska finesser så går Glory på flytande naturgas (LNG, Liquefied Natural Gas) men kan också köras på diesel om det krisar. Trots att Glory är större än Grace så drar det här nya fartyget cirka 10% mindre bränsle enligt Viking Line själva. Det visar ju på vilken utveckling som sker även om vi kanske inte ser det med blotta ögat.

Lastkapaciteten på Glory är betydligt större kontra Amorella. Till exempel har Glory femhundra fler filmeter än föregångaren. För ja, om det är något vi fick lära oss på den här turen så är det att frakt har en stor roll hos rederierna på Östersjön. Även om fartyget kan verka tomt på kryssningsresenärer en onsdag i oktober så kan fraktkapaciteten vara full, vilket är något som vi ”vanliga” resenärer aldrig märker av på däcken med restauranger, spa och nöjen.

Snabba fakta om Viking Glory

  • Längd: 222,55 meter
  • Bredd: 35 meter
  • Flaggad: Finland
  • Passagerarkapacitet: 2800
  • Hytter: 922
  • Besättning: 200
Viking Glory lämnar Stockholm
Viking Glory lämnar Stockholm i juni 2022.

Att kliva ombord på Viking Glory

Det ligger fortfarande lite av en nydoft kvar ombord när vi kliver på Viking Glory i Mariehamn. Jag gillar verkligen känslan av nytt oavsett det är en sprillans ny A350 på flygplatsen i München, en ny lägenhet, ny bil eller som den här dagen ett nytt fartyg. Förhållandena i övrigt är utmärkta för en lugn överfart till Stockholm.

Det bär som sagt ”bara” av på en halv dagstur men det borde räcka hyfsat för att bekanta sig med fartyget, äta något trevligt och utforska de olika däcken. Maria och jag väljer att prioritera bort några saker men tittar å andra sidan närmare på ett par andra.

Något av det första jag gör när jag kliver ombord på ett fartyg jag aldrig varit på tidigare är att gå på en liten upptäcksfärd. Okej, kanske inte på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör men har man nyss satt sin fot på Östersjöns numera största kryssningsfartyg så är det en självklarhet. Vi har faktiskt fått en hytt att lägga in vår packning i så det blir resans första etapp, vilket faktiskt blir en promenad på flera minuter ska det visa sig.

I övrigt spanar vi in informationsdisken på däck 9, där det också finns lite sittplatser runtomkring. Här finns också konferensavdelningen som jag kommer till lite längre ner här. På samma däck hittar vi också den stora öppna ytan Torget med café och sin jättelika skärm. Vi tittar också in på Vista Room och Vista Lounge på däck 10, där det bland annat finns ett glasgolv med fri sikt ner till vattnet. För den som vågar alltså.

En sen lunch på The Buffet

Vi har en bokad tid för en sen lunch på bufférestaurangen. Till skillnad från andra fartyg som jag åkt med, där de lite ”billigare” restaurangalternativen varit i aktern eller inte haft någon direkt utsikt att tala om, ligger The Buffet i fören och med panoramafönster ut mot havet. Det är fullt ös vid bufféborden och restaurangen är i princip fullbokad. Det blir faktiskt ganska trångt här och där så jag väljer att sitta en stund och vänta ut den värsta stormen.

Jag går sedan för de vegetariska alternativen och blir på det hela nöjd med upplevelsen. Bufféer har ju en förmåga att bli ganska ospännande efter den första rusningen men personalen ombord håller bra ordning och det fylls på i rimlig takt. Maten smakar bra och jag tar ett glas husets vita, plus lite plock från efterrättsbordet.

Bufférestaurangen på Viking Glory

Möten och Archipelago Spa & Wellness

Viking Glory känns fulländat som mötesplats. Och då menar jag inte ute i baren utan mer jobbmötesplats. Det finns ett gäng olika mötesrum och de har givetvs havsutsikt, samtliga på däck 9. Jag vet inte riktigt hur man fokuserar på mötenas innehåll här medan skärgården passerar utanför men det går säkert bättre om man drar för gardinerna.

Efter ett långt möte med fördragna gardiner så passar ju både spa och bastu väldigt bra. I fören på babord sida uppe på däck 11 hittar man Archipelago Spa & Wellness. Just den här delen hann vi inte alls testa på den här specifika resan men vi fick väl en liten glimt av vad som erbjuds.

Först och främst ser behandlingsrummen riktigt fina ut och man har verkligen maxat vyerna ut över havet med härligt stora fönster. Utöver det här finns även diverse pooler, bastuvarianter och gym. Ja, precis – med havsutsikt. Definitivt ett ställe jag ska till nästa gång jag kryssar med Glory.

Kobba och den magnifika Fyren

Om bufférestaurangen var lite bullrig under den inledande rusningen så var Kobba uppe på däck 11 raka motsatsen. Sober och lite mörkare inredning i bistrostil går hem hos mig. Det blir dock ingen matupplevelse här – den här gången alltså – men jag gillar verkligen den mer städade känslan och behagliga ljudkulissen. Det här är ett ställe där jag skulle kunna sitta länge och bara softa på så här lär jag boka in mig för nästa resa.

Men, det finns faktiskt ett ställe till som vi får spana in och det här är kanske ett av essen vad gäller matupplevelser på Viking Glory. Via en liten trappa från Kobba tar vi oss upp till fartygets chambre séparée, en avskild matplats för upp till dussinet sittande matgäster. Läget? Tja, högst upp på fartyget och nästan längst fram i fören. Svårt att klaga på vyerna här vill jag lova.

Här kan man avnjuta en middag med 220°-vyer över skärgården och det bästa av allt är att man inte behöver välja den bästa platsen. Bordet och sittplatserna roterar nämligen långsamt så efter en stund kommer man ha åkt med ett helt varv, kanske utan att man ens har märkt av det. Klart häftigt!

En cocktail på lönnkrogen Algoth’s

Första gången jag lite av misstag ramlar in på Algoth’s undrar jag om jag verkligen får vara där. Men ja, det är klart jag får. Den här lilla lönnkrogen hittar vi på däck 10 och längst bak på fartyget, inklämd mellan soldäcket Vista Deck och ”vardagsrummet” Vista Room. Inredningen går åt loungehållet så här slår vi oss ner för varsin drink och lite skitsnack.

Algoth’s är döpt efter Algoth Niska, den finlandssvenske smugglarkungen. När det finländska alkoholförbudet trädde i kraft 1919 började han under radarn ta in sprit och sälja till Helsingfors finare kretsar. Alkoholen kom bland annat från Sverige och Tyskland men hans verksamhet stannade inte vid sprit. Han lyckades även rädda ett par hundra judar undan nazisterna och var även efterlyst av Gestapo. Med den här historien är det inte så konstigt att Algoth’s är en lönnkrog.

Första intrycken – allt som allt

En kort femtimmarsresa var så klart inte tillräckligt för att upptäcka Viking Glory och allt som fartyget har att erbjuda. Bara spa och bastuavdelningen tar ju ett par timmar, plus att hinna med matupplevelser, en drink eller två och att njuta på soldäck. Ja, nej. Det ska ju till en ordentlig kryssning för att kunna varva ner och sänka axlarna. 

För oss som sällankryssar och vill ha lite mer sofistikerad känsla än partynivån på säg Cinderella är Glory ett riktigt bra alternativ. Även för den som reser reguljärt är det här ett solklart lyft jämfört med de äldre fartygen. Personligen uppskattar jag verkligen alla möjligheter till fönster och utsikt, vilket gör att hela fartyget känns öppet och ljust. 

Enda smolket som jag kan komma på så här i efterhand var vid avstigningen i Stockholm. Det var massa trängsel långt ut i hyttkorridorerna och köerna verkade tillsynes ändlösa. Där och då har ju också folk en förmåga att visa sina sämre sidor. Även på Glory. Folks dumhet och oförmåga att samarbeta är ju inte fartygets fel men nog borde en disembark av den här typen kunna gå att få till mycket smidigare. Heads up, Viking Line!

I övrigt. Hatten av för ett fanfarfint fartyg! 

Nästa gång jag åker med Viking Glory…

  • …ska jag dygnskryssa! Det här blev en kortare tur från Mariehamn till Stockholm men för att få en mer komplett upplevelse vill jag åka hela vägen. Kvällsöverfarten till Åbo och dagsturen tillbaka till Stockholm.
  • …ska jag definitivt testa någon av de andra restaurangerna ombord, allra helst Kobba. Att få tillgång till Fyren vore ju så klart en bonus men känns aningens overkill om det bara är Maria och jag som reser.
  • …ska jag besöka Archipelago Spa & Wellness. Jag läste om Matochresebloggens upplevelse här och ja, det ser väldigt lockande ut! Förresten. Förutom Matochresebloggen.se driver Christian även digitalbyrån Boosty.se och Byraval.se som hjälper företag att välja rätt byrå.
  • …ska jag andas ordentligt och njuta av den långsamma turen genom alla härliga skärgårdsmiljöer.

Har du kryssat med Viking Glory?

FÖLJ BLOGGEN | Facebook | Youtube | Instagram

Viking Glory lämnar Stockholm
Viking Glory lämnar Stockholm i juni 2022.

Resan med Viking Glory arrangerades av Visit Åland. Text, bilder, synpunkter och åsikter är alltid mitt eget material.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.